سئو داخلی چیست، راهنما کامل برای بهینه‌ سازی صفحات سایت

خلاصه

سئوی داخلی سنگ بنای بهینه‌سازی وب‌سایت برای موتورهای جستجو است. در یک تعریف ساده می‌توان سئوی داخلی را فرایند بهینه‌سازی صفحات وب برای موتورهای جستجو و کاربران دانست. در on-page seo باید تمرکزتان را روی

فهرست مطالب

سئوی داخلی سنگ بنای بهینه‌سازی وب‌سایت برای موتورهای جستجو است. در یک تعریف ساده می‌توان سئوی داخلی را فرایند بهینه‌سازی صفحات وب برای موتورهای جستجو و کاربران دانست. در on-page seo باید تمرکزتان را روی مواردی مثل تولید محتوای ارزشمند، ایجاد ساختار منطقی در سایت، داشتن استراتژی مشخص برای لینک‌سازی و بهینه‌سازی بخش‌های مختلف صفحه قرار دهید. در این مقاله از ادزینو می‌خواهیم درباره‌ی اینکه سئو داخلی چیست صحبت کنیم. سپس به سراغ چک لیست اقدامات سئوی داخلی هم می‌رویم. حتماً توصیه می‌کنیم پیش از مطالعه ادامه این بخش، مقاله “آموزش صفر تا صد سئو رایگان” را بخوانید تا با مفهوم و ماهیت سئو بیشتر آشنا شوید.

سئو داخلی چیست (تعریف سئو داخلی به زبان ساده)

بحث را با تعریف سئوی داخلی شروع کنیم. برای این اصطلاح ساده تعریف‌های متعددی ارائه می‌شود که البته همگی یک نقطه‌ی مشترک دارند. همه‌ی این تعریف‌ها سئوی On – Page را سنگ بنای بهینه‌سازی سایت برای موتورهای جستجو می‌دانند. تمرکز این بخش از سئو روی بهبود محتوای صفحات سایت و عناصر مرتبط با آن است.

برای اینکه سئوی داخلی را از این گنگ بودن نجات دهیم، فرض کنید صاحب یک کتابخانه‌ی عمومی بزرگ هستید و کارهای این کتابخانه به کمک چند ربات انسان‌نما انجام می‌شود. این ربات‌ها وقتی مراجعه‌کنندگان کتابی سفارش می‌دهند، سراغ بررسی قفسه‌ها می‌روند و با پیدا کردن کتاب‌هایی متناسب با سفارش‌ها برمی‌گردند.

به نظرتان ربات‌های جستجوگر در چه صورتی می‌توانند کتاب‌ها را دقیق‌تر و سریع‌تر پیدا کنند؟ وقتی که اسم و مشخصات همه‌ی کتاب‌ها روی شیرازه‌ی آنها نوشته شده باشد؛ کتابخانه یک ساختار و چیدمان دقیق داشته باشد و کتاب‌ها بر حسب موضوع، نویسنده و… مرتب شده باشند؛ اگر یک خلاصه‌ای از هر کتاب هم پشت جلدش چاپ شده باشد هم که چه بهتر.

برای مثال کتاب‌های آشپزی، علمی، ادبی، رمان‌های فرانسوی و… هرکدام در یک قفسه‌ی مشخص چیده شده باشند. در این صورت کار ربات‌های جستجوگر خیلی ساده‌تر می‌شود. چون اگر کسی دنبال نمایشنامه‌ی هملت از شکسپیر بگردد، ربات می‌داند که این عنوان یک نمایشنامه بوده و شکسپیر هم نویسنده‌ای انگلیسی است؛ پس باید سراغ قفسه‌ی مربوط به نمایشنامه‌های انگلستان برود تا این کتاب را پیدا کند. بعد هم که قفسه‌ی مرتبط را پیدا کرد، حالا کافی است دنبال کتاب‌هایی با کلمه کلیدی «هملت» باشد.

حالا فرض کنیم ربات فهرستی از کتاب‌های مرتبط با هملت را با خودش آورده؛ در مرحله‌ی بعد این کاربر است که با مطالعه‌ی خلاصه‌ی کتاب و بررسی عنوان‌ها می‌تواند از بین لیست ارائه شده دست به انتخاب بزند. در سئوی داخلی هم همین اتفاق می‌افتد. شما با انجام دستورالعمل‌های مختلفی مثل استفاده از عنوان واضح و گویا، کمک گرفتن از توضیحات متا، ایجاد دسته‌بندی و ساختار مشخص در سایت، لینک‌سازی، تولید محتوای ارزشمند و… به ربات‌های خزنده‌ی گوگل کمک می‌کنید تا راحت‌تر مطالب سایت‌تان را خوانده و موضوع و کیفیت آنها را مشخص کنند.

به این شکل وقتی کاربران چیزی را جستجو می‌کنند، الگوریتم‌های گوگل راحت‌تر می‌توانند لیستی از موضوعات مرتبط را به او نمایش دهند. در قدم بعدی کاربر هم می‌تواند توضیحات متا و عناوین را نگاه کرده و سپس تصمیم بگیرد وارد چه لینکی شود.

نقش سئو داخلی در رتبه‌ بندی گوگل چیست؟

برای اینکه نقش سئوی داخلی در سیستم رتبه‌بندی گوگل را بهتر درک کنید، به همان مثال کتابخانه برگردیم. مطالبی که روزانه در سطح وب منتشر می‌شوند، شبیه یک کتابخانه‌ی بزرگ هستند. الگوریتم‌های گوگل پس از هر جستجوی شما باید وارد این کتابخانه‌ی بزرگ شوند و مرتبط‌ترین کتاب‌ها را برایتان لیست کنند. برای مثال وقتی سرچ می‌کنید: «طراحی سایت چیست؟» این ربات‌ها به دنبال کتاب‌هایی می‌گردند که مرتبط با «طراحی سایت» و «آموزش طراحی سایت» باشد. هدف آنها جلب رضایت شماست.

خب حالا فرض کنیم شما یک انتشاراتی هستید که کتاب‌هایش را به این کتابخانه عمومی تحویل می‌دهد. برای اینکه مطمئن شوید کتاب‌هایتان توسط ربات‌های گوگل شناسایی شده و به کاربران پیشنهاد می‌شوند، باید چند کار اساسی را از قبل انجام داده باشید. از جمله اینکه:

  • برای کتاب‌ها عنوان مناسبی در نظر بگیرید؛ عنوانی که متناسب با موضوع کتاب باشد.
  • در پشت کتاب‌ها یک خلاصه‌ای از موضوع کتاب و مزیت‌های مطالعه‌ی آن بیاورید.
  • کتاب‌ را در دسته‌بندی مشخصی قرار دهید و این دسته‌بندی را روی جلد هم ذکر کنید.
  • برای کتاب فهرست مطالب بنویسید و بخش‌های مهم را مشخص کنید.
  • کتاب‌های مرتبط را با جلدهای مشابه چاپ کنید یا آنها را در دسته‌بندی‌های مشابه قرار دهید.
  • فقط کتاب چاپ نکنید؛ بلکه حواستان به محتوای کتاب‌ها و پاسخگویی به نیاز کاربران هم باشد.

کارهایی از این دست به ربات‌های جستجوگر گوگل کمک می‌کند تا راحت‌تر کتاب‌های منتشر شده‌ی شما را درک کرده و در قفسه‌های مشخصی قرار دهند. از طرفی وقتی کاربر به دنبال کتاب خاصی باشد، با مطالعه‌ی فهرست، توضیحات مختصر و بررسی چشمی مطالب می‌تواند متوجه شود کتاب دلخواهش را پیدا کرده است یا خیر.

مشابه همین فرایند بالا در سیستم رتبه‌بندی گوگل هم اتفاق می‌افتد. شما صفحات متعددی برای سایتتان می‌سازید و آنها را نشر می‌دهید. از طرفی انتظار دارید الگوریتم‌های گوگل این صفحات را خوانده و پس از رتبه‌بندی آنها را به کاربران پیشنهاد دهند. خب اگر به دنبال چنین چیزی هستید، باید تمام تلاشتان را بکنید که فرایند درک صفحات و رتبه‌بندی آنها را برای گوگل راحت‌تر کنید. از طرفی به کاربر هم کمک کنید که قبل از ورود به لینک سایت، متوجه شود موضوع صفحه‌ی آن درباره‌ی چیست و آیا او را به خواسته‌هایش می‌رساند یا خیر.

 مهم ‌ترین فاکتور های سئو داخلی  چیست؟

تا اینجا توضیح دادیم که سئوی داخلی چیست و چه نقشی در رتبه‌بندی مطالب سایت دارد. مسئله‌ی بعدی اما فاکتورهای تاثیرگذار بر سئوی داخلی است. اگر بخواهیم وضعیت سئوی داخلی سایت را بهبود دهیم، باید روی چه فاکتورهایی تمرکز کنیم؟ در ادامه به توضیح این فاکتورها می‌پردازیم. نکته مهم اینکه برای آنالیز سایت از نظر سئوی داخلی باید خودتان را جای ربات‌های خزنده‌ی گوگل یا کاربران قرار دهید. بر همین اساس در لیست کردن فاکتورهای اثرگذار بر سئو On – Page به موارد زیر می‌رسیم.

۱)اهمیت عنوان صفحه (Meat Title)

اولین چیزی که ربات‌های خزنده یا کاربر با آن روبرو می‌شوند، عنوان صفحات سایت است. وقتی کاربر عبارتی مثل «گوشی سامسونگ S24» را سرچ می‌کند، گوگل لیستی از عناوین مختلف را به او پیشنهاد می‌دهد. کاربران براساس خواسته‌ای که دارند و میزان ترغیب‌کنندگی عنوان‌ها تصمیم می‌گیرند روی چه لینک‌هایی کلیک کنند. البته در نظر داشته باشید که سهم لینک‌های ۱ تا ۳ گوگل همواره بیشتر از عنوان‌های بعدی است.

خزنده‌های گوگل هم براساس عبارت‌ها و کلمات کلیدی استفاده شده در عنوان به یک قضاوت ابتدایی درباره‌ی موضوع صفحه می‌رسند.

۲)توضیحات متا (Meta Description)

کاربران وقتی عبارتی را در گوگل سرچ می‌کنند، به جز عنوان معمولاً حواسشان به توضیحات متا هم هست. توضیحات متا درست زیر عنوان صفحات می‌آید و حدود ۱۵۰ تا ۱۶۰ کاراکتر است. این توضیحات به کاربر نشان می‌دهد که موضوع صفحه چیست؟ و خواندن این عنوان چه مزیت‌هایی برایش دارد. به همین دلیل هم ملاک مهمی برای تصمیم‌گیری کاربران است.

برای خزنده‌های گوگل هم توضیحات متا اهمیت زیادی دارد و می‌تواند به آنها نشان دهد موضوع صفحه چیست؟ و قرار است درباره‌ی چه چیزی صحبت شود.

۳)ساختار صفحات سایت و استفاده از هدینگ‌های مناسب

وقتی کاربر یا خزنده روی لینک صفحه کلیک کرده و وارد آن می‌شود، معمولاً اول سراغ بررسی ساختار هدینگ‌ها می‌رود. در هر مقاله می‌توانید از ۱ هدینگ H1 و تعدادی هدینگ H2 تا H6 استفاده کنید. نکته‌ی مهم اما اینجاست که باید حواستان به ساختار هدینگ‌ها باشد. سرتیترهای اصلی مقاله باید با H2 مشخص شوند و زیرتیترها به‌ترتیب H3 تا H6 خواهند بود.

ساختار مقاله و Table Of Content آن شبیه فهرست کتاب عمل می‌کند. همین‌طور که برای قضاوت متن کتاب فهرست آن را بررسی می‌کنید، خزنده‌های گوگل هم ساختار مقاله را مورد بررسی قرار می‌دهند تا موضوع اصلی محتوا دستشان بیاید. کاربران هم قبل از اینکه سراغ مطالعه‌ی کامل مقاله بروند، معمولاً نیم‌نگاهی به فهرست سرتیترها می‌اندازند.

۴)تولید محتوا متناسب با نیاز کاربر

بهینه‌سازی محتوا و پاسخگویی به نیازها و سوالات کاربران بخش مهمی از سئوی داخلی است. خزنده‌های گوگل پس از بررسی ساختار مقاله سراغ بررسی محتوای آن می‌روند. اینجاست که میزان استفاده از کلمه کلیدی و هم‌کانسپت‌های آن، استفاده از تصاویر و ویدئوهای مرتبط و رفع نیاز کاربران اهمیت پیدا می‌کند. هرچقدر در بهینه‌سازی محتوا بهتر عمل کرده باشید، شانس بیشتری برای کسب رتبه‌های برتر گوگل دارید.

۵)لینک‌سازی داخلی

یکی دیگر از فاکتورهای مهم در سئوی داخلی، داشتن استراتژی لینک‌سازی است. این استراتژی به ربات‌های گوگل نشان می‌دهد که چه صفحاتی اهمیت بیشتری دارند و اهمیت چه صفحاتی کمتر است. علاوه بر این، داشتن یک ساختار لینک‌دهی منظم مشخص می‌کند که موضوع سایت شما چیست و دارید در چه حوزه‌ای فعالیت می‌کند.

از طرف دیگر وقتی کاربر وارد صفحه‌ای از سایت می‌شود، ممکن است به مطالب مرتبط با آن هم علاقه‌مند باشد. با داشتن استراتژی لینک‌سازی می‌توانید کاربر را به صفحات مرتبط یا حتی دلخواهتان بفرستید.

۶)بهینه‌سازی URL صفحات

الگوریتم‌های گوگل اگر برای رتبه‌بندی ۲ متن تقریباً یکسان تردید داشته باشند، اولویت‌شان انتخاب صفحه‌ای با URL بهینه تر است. استفاده از کلمات کلیدی مرتبط با صفحه هم در URL اهمیت زیادی دارد. این موضوع به ربات‌های خزنده کمک می‌کند تا راحت‌تر محتوای صفحه را درک کرده و آن را رتبه‌بندی کنند.

۷)بهینه‌سازی تصاویر

تصاویری که در صفحات سایت مورد استفاده قرار می‌دهید، به اندازه‌ی متن محتوا و ساختار آن اهمیت دارد. این تصاویر باید ارزش افزوده‌ای به سایتتان اضافه کنند. همچنین لازم است حجم تصاویر را قبل از استفاده بهینه کنید. داشتن توضیحات ALT هم برای تصاویر ضروری است و به ربات‌های خزنده کمک می‌کند تا محتوای تصاویر را راحت‌تر درک کنند.

۸)افزایش سرعت بارگذاری صفحات

سرعت لود شدن صفحات سایت در الگوریتم‌های رتبه‌بندی گوگل حائز اهمیت است. اینکه محتوای خوبی داشته باشید، اما سرعت سایتتان پایین باشد، باعث می‌شود تا کاربران کلافه شوند و قبل از خواندن متن روی ضربدر مرورگر کلیک کنند. این مسئله از جانب گوگل یک نکته‌ی منفی است و باعث سقوط آزاد رتبه‌ی سایتتان می‌شود.

۹)استفاده از نشانه‌گذاری اسکیما

یکی از فاکتورهایی که می‌تواند به الگوریتم‌های گوگل برای درک راحت‌تر محتوای سایت کمک کند، استفاده از کدهای اسکیما است. برای آشنایی با Schema markup متن زیر را از سایت backlinko بخوانید:

“Schema markup is code you add to your webpage that tells a search engine what your content is about. If you can tell Google the meaning behind your content, it can show your most relevant content to the right people. This can lead to an increase in organic traffic and improved conversions.”

«نشانه‌گذاری اسکیما کدی است که می‌توانید به صفحات مختلف سایت اضافه کنید. این کد به الگوریتم‌های موتور جستجو توضیح می‌دهد که موضوع محتوای صفحه در مورد چیست. اگر بتوانید معنای محتوای خود را به الگوریتم‌های گوگل انتقال دهید، گوگل هم محتوای شما را به مرتبط‌ترین جستجوها وصل می‌کند. این ویژگی باعث افزایش ترافیک ارگانیک و نرخ تبدیل سایتتان می‌شود.»

۱۰)طراحی واکنش گرا سایت

بحث واکنش گرا بودن سایت معمولاً در بحث سئوی فنی مطرح می‌شود؛ اما این بخش در سئوی داخلی هم اهمیت زیادی دارد؛ چون روی نمایش سایت در دستگاه‌های متفاوت تاثیر می‌گذارد. اگر سایتتان دارای طراحی واکنشگرا نباشد، کاربران در مشاهده‌ی صفحات آن به مشکل می‌خورند و سراغ سایت‌های بعدی می‌روند؛ در نتیجه گوگل هم رتبه‌ی سایتتان را پایین آورده و در موارد بعدی آن را به کاربر پیشنهاد نمی‌دهد.

آموزش سئو داخلی؛ از کجا شروع کنیم؟ به کجا برویم؟

اینکه بدانید سئوی داخلی سایت چیست و چه فاکتورهایی بیشترین اثر را روی آن می‌گذارد، به شما کمک می‌کند تا راحت‌تر سایتتان را سئو کنید. در ادامه چک لیستی را برایتان آماده کرده‌ایم که می‌تواند نقشه‌ی راه شما در مسیر سئوی سایت باشد. البته لزومی ندارد که همه‌ی تکنیک‌های سئو داخلی  را رعایت کنید. بهتر است متناسب با نیاز سایتتان تصمیم بگیرید و با اجرای هر کدام از موارد زیر پیش بروید.

۱.سایتتان را به سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس وصل کنید

در قدم اول باید سایتتان را به یک سری ابزارهای آنالیزی مثل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس وصل کنید. استفاده از این ابزارها رایگان است و به شما کمک می‌کند تا عملکرد سایتتان را تحلیل کنید. برای مثال در سرچ کنسول می‌توانید ببینید که:

  • هر صفحه در چه کلمه‌ کلیدی‌ای رتبه گرفته و میزان ورودی‌اش چقدر است؟
  • وضعیت لینک‌سازی داخلی و خارجی سایتتان به چه شکل است؟
  • کدام صفحاتتان ایندکس شده است؟
  • خطاهای مربوط به سایتتان چیست؟
  • وضعیت فعلی سایتتان براساس تعداد کلیک‌ها، نمایش‌ها و… چگونه است؟
  • و…

برای اینکه بتوانید استراتژی‌های سئو را بازبینی کرده و بسنجید، نیاز به ثبت‌نام در چنین ابزارهایی دارید.

۲.افزونه‌های کمکی سئوی داخلی، مثل یواست یا رنک مث را نصب کنید

اگر سایتتان وردپرسی است، می‌توانید از پلاگین‌هایی مثل یواست سئو یا رنک مث برای سئوی داخلی سایت کمک بگیرید. برای مثال با افزونه Rank Math می‌توانید محتوای هر صفحه را آنالیز کرده و بهینه کنید. وقتی این افزونه را فعال می‌کنید، یک آنالیز کامل از صفحه‌ی مدنظرتان به شما نشان می‌دهد. همچنین از نظر سئوی محتوایی صفحه را آنالیز کرده و هر ایرادی داشته باشد برایتان لیست می‌کند. سپس توضیح می‌دهد که هر ایراد را چگونه رفع کنید.

نکته دیگر اینکه رنک مث با ابزارهای دیگری مثل اسکیما، گوگل آنالیتیکس و سرچ کنسول هم سازگاری دارد و می‌تواند عصای دستتان در سئوی داخلی صفحات باشد.

۳.بازار هدف خودتان را مشخص کنید

قبل از اینکه سراغ تولید محتوا یا تحقیق کلمات کلیدی بروید، بهتر است بازار هدف وبسایتتان را بشناسید. اینکه بدانید چه کاربرانی کلمات کلیدی مدنظر شما را جستجو می‌کنند، به شما کمک می‌کند تا محتوای بهتری برای آنها آماده کنید. پس قبل از هر چیز مشخص کنید که مخاطب هدفتان کیست، چه نقاط دردی دارد، در چه پلتفرم‌هایی بیشتر وقت می‌گذراند و برای رسیدن به خواسته‌هایش بیشتر از چه جنس عبارت‌هایی استفاده می‌کند.

۴.سراغ تحقیق کلمات کلیدی بروید

تحقیق کلمات کلیدی را باید همزمان با آنالیز رقبا انجام دهید. باید ببینید رقبای شما در چه عبارت‌هایی صاحب رتبه هستند و ورودی بیشتری دارند. همچنین بفهمید که چه عبارت‌هایی پول‌سازتر است و نرخ تبدیل سایت را بالاتر می‌برد. با انجام تحقیق کلمات کلیدی می‌توانید مسیرتان برای ادامه‌ی راه سئوی داخلی هموارتر کنید.

در تحقیق کلمات کلیدی می‌توانید از ابزارهایی مثل کیورد پلنر، KWFinder، Ahrefs، سئو سیگنال، پیشنهادات گوگل و… کمک بگیرید. حتی اگر می‌خواهید خودتان کارهای سئو را انجام دهید، بهتر است در تحقیق کلمات کلیدی یک مشاور سئو وبسایت هم کنار خودتان داشته باشید.

پس از تحقیق کلمات کلیدی می‌توانید سراغ تولید محتوا برای صفحات مهم سایت بروید. همچنین برای راه‌اندازی بخش بلاگ سایت برنامه بچینید و یک تقویم محتوایی تدوین کنید. برای یافتن کلمات کلیدی و شناسایی سوالات پرتکرار مخاطبان هدف می‌توانید در شبکه‌های اجتماعی، انجمن‌ها و سایت‌های مثل ردیت هم گردش کنید.

نکته دیگر اینکه معمولاً کلمات کلیدی لانگ تیل (دم دراز) در شروع پروژه‌های سئو، عبارت‌های بهتری برای تولید محتوای وبلاگ هستند. شاید میزان جستجوی این عبارت‌ها پایین باشد، اما رقابت کمتر به شما فرصت می‌دهد تا راحت‌تر از گوگل ورودی بگیرید. همچنین در نظر داشته باشید که این عبارت‌های دم دراز معمولاً نرخ تبدیل بالاتری هم دارند؛ چون تکلیف مخاطب با آنها مشخص است. مثلاً کسی که عبارت «تعمیر گوشی سامسونگ در کیان‌شهر» را جستجو کرده، مشخص است دنبال چه چیزی است.

 

بیشتر بخوانید : انواع کلمات کلیدی در سئو

۵.برای صفحات سایت، محتوای بهینه‌شده تولید کنید

پس از تحقیق کلمات کلیدی و مشخص کردن صفحات اصلی سایت، باید برای این صفحات محتوای مناسب تولید کنید. این محتوا می‌تواند ترکیبی از تصویر، متن، ویدئو و صوت باشد. همچنین بهتر است صفحات مشابه رقبا را رصد کرده و سپس خودتان شروع به تولید محتوا کنید. ببینید نیاز کاربران چیست؟ و چطور می‌توانید این نیاز را در سریع‌ترین زمان و به راحت‌ترین شکل ممکن برطرف کنید. سپس تولید محتوای صفحات را بر مبنای همین مسئله انجام دهید. نشان دادن تجربه و تخصص هم در محتوا الزامی است و به جلب اعتماد موتورهای جستجوگر کمک می‌کند.

در تولید محتوای سایت اصل EEAT را هدف قرار داده و رعایت کنید. اصل EEAT بیان می‌کند که اعتماد (Trust) با ترکیب تجربه (Experience)، تخصص (Expertise) و اعتبار (Authoritativeness) به دست می‌آید. پس هر چقدر محتوای شما تجربه‌محورتر بوده و از نگاه تخصصی‌تری نوشته شود، می‌تواند اعتبار بیشتری کسب کند.

در تولید محتوا برای بخش بلاگ لازم است اول یک ساختار کلی برای هر مقاله بچینید. این ساختار باید شامل سرتیترهای اصلی و فرعی باشد و مسیر کسب اطلاعات را برای مخاطب شفاف‌تر کند. حتی برای صفحات لندینگ هم می‌توانید از ساختار هدینگ‌های H1، H2 و… استفاده کنید. استفاده‌ی صحیح از هدینگ‌ها نظم بهتری به محتوای صفحه می‌دهد. همچنین به خزنده‌های گوگل نیز کمک می‌‌کند تا راحت‌تر محتوای صفحات را درک کنند.

استفاده‌ی مناسب از تصاویر، ویدئوها، اینفوگرافی‌ها و… نیز می‌توانند محتوای شما را غنی‌تر کنند. البته به شرطی که از تصاویر و ویدئوهای مرتبط استفاده کنید و ارزش افزوده‌ی بیشتری به سایتتان بدهید.

در بهینه‌سازی محتوای صفحات می‌توانید از ابزارهای کمکی مثل افزونه رنک مث یا یواست سئو هم کمک بگیرید.

۶.از URL های بهینه‌شده استفاده کنید

یکی از بخش‌های مهمی که در سئوی داخلی باید حواستان به آن باشد، URL یا همان آدرس هر صفحه است. از نظر سئویی بهتر است از کلمه کلیدی هر صفحه در URL آن هم استفاده کنید. این کار به ربات‌های گوگل کمک می‌کند تا راحت‌تر موضوع صفحات را متوجه شوند. نکته بعدی اینکه یک URL مناسب باعث افزایش نرخ کلیک هم می‌شود. نکته بعدی درباره‌ی URL های سایت اینکه بهتر است از آدرس‌دهی‌های انگلیسی استفاده کنید. همچنین هر چقدر یک URL کوتاه‌تر باشد، شانس بیشتری برای کسب رتبه در گوگل خواهید داشت.

۷.کپی رایتینگ عنوان و سرتیترها را جدی بگیرید

از نظر سئوی محتوایی بهتر است در عنوان متن حتماً از کلمه کلیدی استفاده کنید. کلمه کلیدی صفحه هرچقدر به ابتدای عنوان نزدیک‌تر باشد، بهتر است. نکته‌ی بعدی بحث ترغیب‌کننده بودن عنوان صفحات است. وقتی کاربران لیست نتایج گوگل را نگاه می‌کنند، معمولاً جذب عنوان‌هایی می‌شوند که در آنها از اعداد و کلمات قدرتمندی مثل (رایگان، تخفیف، جامع، بهترین و…) استفاده شده باشد. آشنا بودن با دستور زبان فارسی و فن کپی رایتینگ به شما کمک می‌کند تا عنوان‌های بهتری بنویسید.

نکته بعدی بحث سرتیترهای متن است. در نوشتن سرتیترها نیز بهتر است از کلمه کلیدی اصلی و هم‌کانسپت‌های آن استفاده کنید. این کار به خزنده‌های گوگل برای درک بهتر محتوای صفحات کمک می‌کند. البته استفاده از ترکیبات مختلف کلمه کلیدی باید طبیعی باشد و توی ذوق نزند.

۸.از کلمه کلیدی در متن صفحات به‌درستی استفاده کنید

استفاده‌ی صحیح از کلمه کلیدی و هم‌کانسپت‌هایش به سئوی داخلی متن کمک ویژه‌ای می‌کند. تا همین چند سال پیش کسب‌وکارها کلمه کلیدی را هرجایی از متن که می‌شد زورچپان می‌کردند. الگوریتم‌های گوگل هم چون توانایی درک صحیح محتوا را نداشتند، بر همین اساس به صفحات بی‌کیفیت رتبه‌های خوبی می‌دادند؛ اما پس از رونمایی از الگوریتم‌های هوشمند گوگل همه چیز عوض شد. در حال حاضر طبیعی و مفید بودن متن مهم‌تر از نحوه‌ی استفاده از عبارت‌های کلیدی است؛ اما همچنان استفاده‌ی صحیح از کلمه کلیدی به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا بهتر محتوای کلام را درک کنند.

اگر به دنبال یک دستورالعمل کلی برای استفاده از کلمه کلیدی هستید، بهتر است از آن در مقدمه‌ی مقاله (۱۵۰ کلمه اول متن)، سخن آخر، سرتیترهای اصلی و فرعی و عنوان استفاده کنید. همچنین تکرار شدن کلمه کلیدی در هر ۲۰۰ الی ۲۵۰ کلمه‌ی متن هم پیشنهاد می‌شود.

۹.از کلمات کلیدی مترادف و هم‌کانسپت‌ها نیز استفاده کنید

به جز کلمه کلیدی اصلی، باید در دل متن از کلمات کلیدی فرعی و مترادف‌های این عبارت‌ها نیز استفاده کنید. بکار بردن هم‌کانسپت‌های کلمه کلیدی هم یک ترفند سئوی داخلی است. این کار به موتورهای جستجو در درک بهتر محتوای صفحات کمک می‌کند.

کلمات کلیدی هم‌کانسپت از نظر معنایی با کلمه کلیدی اصلی مرتبط هستند و سمت‌وسوی محتوا را مشخص می‌کنند. برای مثال اگر کلمه کلیدی اصلی «مانتو» باشد، هم‌کانسپت‌های آن می‌تواند «مانتوی مجلسی»، «مانتوی اداری»، «مانتوی پاییزی» و… باشد. دقت کنید که هر کدام از این گزینه‌ها سمت‌وسوی محتوا را تغییر می‌دهد.

۱۰.تصاویر و ویدئوهای صفحه را بهینه کنید

استفاده از تصویر و ویدئو به غنی‌تر شدن محتوای سایت کمک می‌کند و یک ویژگی مثبت در سئوی داخلی است؛ اما تصاویری که برای سایت انتخاب می‌کنید، باید دارای ارزش افزوده باشد و چیز بیشتری به متن اضافه کند. ویدئو یا صوت‌ها نیز باید همین ویژگی را داشته باشند. نکته بعدی اینکه متاسفانه خزنده‌های گوگل هنوز نمی‌توانند تصاویر و ویدئوها را مانند یک انسان ببینند؛ در نتیجه باید برای هر تصویر یک Alt تعریف کنید. بهتر است Alt تصویر حاوی کلمه کلیدی باشد و دقیقاً آن را توصیف کند. مورد بعدی اینکه تصاویر استفاده شده در سایت بهتر است با فرمت WebP ذخیره شده باشند؛ این فرمت حجم کمتری دارد و باعث کندی صفحات سایت نمی‌شود.

۱۱.به منابع معتبر خارجی لینک دهید

یکی از تکنیک‌های سئوی داخلی لینک دادن و نقل قول آوردن از منابع معتبر خارجی است. نقل قول آوردن از سایت‌های معتبر به سایت شما هم اعتبار می‌دهد. برای مثال در همین مقاله ما به سایت backlinko لینک دادیم و از این سایت نقل قول آوردیم.

برای استفاده از اطلاعات آماری یا تعریف اصطلاحات تخصصی خاص می‌توانید از نقل قول استفاده کنید. این نقل قول‌ها و لینک‌های خارجی به الگوریتم‌های گوگل نشان می‌دهد که محتوای شما به منابع خوبی ارجاع داده، پس خودش هم می‌تواند متن قابل اعتمادی باشد. همچنین تا حد خوبی می‌تواند اعتماد و توجه کاربران را نیز جلب کند.

۱۲.برای مطالب سایت استراتژی لینک‌سازی داشته باشید

یکی از اصول مهم در سئوی داخلی وب‌سایت، لینک‌سازی داخلی بین مطالب آن است. پس در زمان انتشار هر محتوای جدید سعی کنید حداقل به ۲ صفحه‌ی دیگر سایت لینک دهید. صفحه‌ای که به آن لینک می‌دهید، باید مرتبط با موضوع صفحه باشند و ارزش افزوده‌ای برای کاربران ایجاد کنند.

نکته‌ی بعدی اینکه متن انکرتکست در لینک‌سازی صفحات بهتر است حاوی کلمه کلیدی اصلی یا هم‌کانسپت‌های آن باشد. همچنین موضوع صفحه‌ی لینک‌شده را کاملاً توصیف کرده و مزایای خواندن آن را مشخص کند.

برای مثال در این مقاله می‌توانید به صفحه‌ی «چگونه سایت خود را سئو کنیم؟» لینک بدهیم؛ چون این موضوع مرتبط با بحث سئوی داخلی است و قرار است شما را با مراحل سئوی سایت آشنا کند. درنتیجه اگر شما بخواهید به جز سئوی داخلی با مباحث دیگر هم آشنا شوید، می‌توانید به آن سر بزنید.

یک استراتژی پیشنهادی برای لینک‌سازی داخلی ، استفاده از ساختار تاپیک کلاستر در انتشار مقالات سایت است. در این استراتژی برای هر موضوع اصلی یک مقاله‌ی تاپیک می‌نویسید و سعی می‌کنید تا تمام جوانب آن را پوشش دهید؛ اما نیاز نیست در هر سرتیتر و موضوع فرعی ریز شوید. سپس سراغ محتواهای کلاستر می‌روید. در مقالات کلاستر قرار است روی موضوعات و سرتیترهای فرعی زوم کنید و آن‌ها را با جزئیات بیشتری توضیح دهید.

پس از انتشار مقالات کلاستر، می‌توانید به مقاله‌ی اصلی (تاپیک) لینک دهید. همچنین از مقاله تاپیک هم می‌توانید چند لینک برای مقاله‌های کلاستر بسازید. برای مثال فرض کنیم «سئو چیست؟» یک مقاله‌ی تاپیک است. با این حساب موضوعاتی مثل «سئوی تکنیکال چیست؟»، «سئوی داخلی چیست؟»، «سئوی خارجی چیست؟»، «استراتژی سئو چیست؟» و… می‌توانند مقاله‌های کلاستر ما باشند.

۱۳.خوانایی و بهینه‌سازی متن را جدی بگیرید

اینکه یک مقاله‌ی کامل بنویسید، اما آن را به‌صورت یک متن پیوسته و درهم منتشر کنید، باعث می‌شود تا کاربران در خواندن متن دچار مشکل شده و بیخیال خواندنش شوند. این اتفاق از نظر گوگل یک رد فلگ است و باعث کاهش اعتبار مقاله‌ی شما می‌شود. به همین دلیل قبل از انتشار هر محتوا باید حواستان به بهینه‌سازی متن و خوانایی آن هم باشد.

برای خواناتر شدن متن لازم است یک سری نکات جزئی را رعایت کنید. از جمله اینکه:

  •   با اصول پاراگراف‌بندی آشنا باشید و پس از نوشتن هر ۳ یا ۴ خط اینتر بزنید و سراغ پاراگراف بعدی بروید.
  •   در بخش‌هایی از متن یک فضای سفید ایجاد کنید. فضای سفید یکی از اصول طراحی است و کمک می‌کند تا چشم مخاطبان کمتر خسته شود.
  •   از نیم‌فاصله در نوشتن متن استفاده کنید و متن خودتان را به کمک ابزارهایی مثل پاک‌نویس و ویراستیار چک کنید تا غلط املایی نداشته باشد.
  •   در بینابین متن از تصویر، ویدئو، جدول و اینفوگرافیک استفاده کنید.

۱۴.برای تمامی صفحات توضیحات متای ترغیب‌کننده بنویسید

نقش توضیحات متا یا Description را نمی‌تواند در سئوی داخلی نادیده گرفت. به گفته‌ی سایت woorank:

“The description tag is important for your site visitors as they are the gist of the webpage content that they see on search results. The keywords in meta description used to help websites rank in the earlier days, but not much any more because of manipulation of this element for SEO, in the past.”

«توضیحات متا برای بازدیدکنندگان سایت اهمیت زیادی دارد؛ زیرا خلاصه‌ای از محتوای صفحه را به آنها نشان می‌دهد. توضیحات متا همان متنی است که در نتایج جستجو، در زیر هر عنوان مشاهده می‌کنید.

در قدیم استفاده از کلمات کلیدی در توضیحات متا تأثیر زیادی روی رتبه‌بندی سایت‌ها داشت؛ اما امروزه این تأثیر کاهش یافته است. چون خیلی از سایت‌ها از این کار برای فریب دادن الگوریتم‌های نتایج جستجو سوءاستفاده می‌کردند.»

توضیحات متای صفحات باید محتوای آن را توصیف کند و به کاربر نشان دهد خواندن این متن چه مزیت‌هایی برایش دارد. ترغیب‌کننده بودن متن توضیحات هم می‌تواند باعث افزایش کلیک‌های سایت شود. در افزونه‌های یواست و رنک مث می‌توانید خودتان بخش توضیحات متا را تکمیل کنید؛ اما گاهی اوقات نیز ممکن است گوگل با تشخیص خودش بخشی از متن‌ صفحه را به‌عنوان توضیحات متا زیر لینک صفحه نمایش دهد.

۱۵.برای سایت خود یک ساختار مشخص داشته باشید

یکی دیگر از اصول سئوی داخلی، داشتن یک ساختار مشخص برای سایت است. ساختار سایت بر اساس دسته‌بندی‌ها و لینک‌سازی‌های داخلی شکل می‌گیرد. این ساختار به ربات‌های گوگل در درک محتوای سایت کمک می‌کند؛ همچنین به آن‌ها نشان می‌دهد که اهمیت کدام صفحات برای شما بیشتر است.

برای ایجاد یک ساختار پیوسته از ساخت صفحات بی‌هدف و سردرگم خودداری کنید؛ همچنین برای لینک‌سازی داخلی سایت یک استراتژی مشخص داشته باشید. نکته‌ی بعدی اینکه هر صفحه را در دسته‌بندی خودش قرار دهید و مراقب باشید برای یک کلمه کلیدی ۲ صفحه‌ی مشابه نداشته باشید.

هرچقدر اصول ساختاری سایت مناسب‌تر باشد، کاربر هم راحت‌تر می‌تواند به خواسته‌هایش برسد.

۱۶.برای رسیدن به جایگاه صفر گوگل و خلاصه هوش‌مصنوعی (AI Overview) تلاش کنید

گوگل اخیراً شکل‌وشمایل بخش جستجو را تغییر داده است. اگر مثلاً عبارت «سئو چیست» را گوگل کنید، احتمالاً در ابتدای صفحه نتایج یک خلاصه‌ای از هوش مصنوعی جمینای را مشاهده خواهید کرد. برای جذب ترافیک بیشتر از گوگل باید تلاش کنید که مقاله‌ها و صفحات سایتتان به‌عنوان یک منبع قابل استناد برای ابزارهای هوش مصنوعی (خصوصاً جمینای گوگل) شناخته شود. استفاده از لینک سایت شما در خلاصه‌ی هوش مصنوعی به آن اعتبار بیشتری می‌ددهد و باعث می‌شود تا کاربران راحت‌تر به مطالب شما اعتماد کنند.

برای اینکه به چنین جایگاهی برسید، باید سوالات رایج کاربران را به شکلی واضح و شفاف پاسخ دهید. همچنین تولید یک محتوای غنی و مبتنی بر تجربه‌ نیز در این مسیر کمک‌کننده است. نکته‌ی بعدی اینکه نکات ارائه شده در چک لیست بالا را نیز با دقت خوانده و تا جای ممکن رعایت کنید. این کار شانستان برای قرارگیری در بخش AI Overview را افزایش می‌دهد.

سخن آخر

سئوی داخلی از اصول زیربنایی سئوی سایت است. اگر می‌خواهید در گوگل دیده شوید و ترافیک سایتتان را افزایش دهید، باید با جزئیات سئوی On – Page آشنا باشید. در این مقاله یک چک لیست ۱۶ مرحله‌ای را برای سئوی داخلی ارائه دادیم. اگر سوالی درباره‌ی این چک لیست و مباحث ارائه شده داشتید، در کامنت‌ها پاسخگوی شما هستیم.

سؤالات متداول
سئوی داخلی مهم‌تر است یا سئوی خارجی؟
در شروع فرایند سئوی سایت باید تمرکزتان را روی سئوی داخلی بگذارید. وقتی وضعیت سایتتان به یک نقطه‌ی قابل اتکا رسید، می‌توانید سراغ سئوی خارجی هم بروید.
سئوی کلاه سیاه چیست؟ آیا برای سئوی داخلی مفید است؟
در سئوی کلاه سیاه از راهکارهایی استفاده می‌شود که هدفشان فریب دادن الگوریتم‌های گوگل است. این راهکارها شاید در کوتاه‌مدت باعث افزایش ترافیک و بهبود رتبه‌ی سایتتان شود؛ اما اگر الگوریتم‌های گوگل متوجه این تقلب‌ها شوند، سایت شما پنالتی شده و با مجازات روبرو می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌کنیم سراغ استفاده از تکنیک‌های کلاه سیاه نروید.
سئوی داخلی در وردپرس چگونه است؟
در وردپرس برای بهینه‌سازی محتوای سایت می‌توانید از پلاگین‌هایی مثل رنک مث یا یواست سئو کمک بگیرید. این افزونه‌ها آنالیز دقیقی از وضعیت سئوی محتوایی هر صفحه به شما ارائه می‌دهند. با رعایت نکات گفته شده در این افزونه‌ها می‌توانید محتوای سایتتان را تا حد مطلوبی بهینه کنید. البته توجه کنید که این پلاگین‌ها فقط ابزارهای کمکی هستند؛ یعنی اگر سئوی سایت از نظر رنک مث 100 از 100 هم باشد، ممکن است در گوگل رتبه‌ی خوبی نگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *