برای راهاندازی یک وبسایت علاوه بر انتخاب نام دامنه و سیستم مدیریت محتوا، به یک فضای ذخیرهسازی مطمئن هم نیاز دارید. اهمیت انتخاب هاست مناسب اگر بیشتر از اهمیت انتخاب نام دامنه نباشد، کمتر هم نیست. در خرید هاست باید فاکتورهایی مثل میزان حافظه، پشتیبانی، دارا بودن امکانات فنی و قیمت آن را در نظر بگیرید. اگرچه هاست را در زمان راهاندازی وبسایت خریداری میکنید، اما کیفیت و ویژگیهای هاست تا سالها روی فعالیت کسب و کارتان تاثیر مستقیم دارد. به همین خاطر بهتر است در انتخاب آن دقیقتر عمل کنید. در این مقاله قصد داریم به بررسی مهمترین نکات خرید هاست بپردازیم.
هاست چیست و چرا انتخاب هاست اهمیت دارد؟
کلمه هاست (Host) را میتوان به فارسی «میزبان» ترجمه کرد. هاست فضایی است که شرکتهای ارائهدهنده سرور در اختیار صاحبان وبسایتها قرار میدهند تا اصطلاحاً میزبان آن وبسایت باشند. در واقع هاست یا میزبان وب، بخشی از سرور است که سایت شما روی آن بارگذاری میشود.
هاست پایه و زیربنای سایت است. به همین خاطر انتخاب یک هاست مطمئن اهمیت زیادی دارد. هاستها ارائه خدمات وبسایت را در طول ۲۴ ساعت شبانهروز امکانپذیر میکنند. همچنین به مدیران سایت این امکان را میدهند تا وبسایت خود را طراحی کرده و با کاربران ارتباط خود را حفظ کنند.
شرکتهای هاستینگ با ارائه هاست و دریافت هزینه به ازای آن، به شما کمک میکنند تا بتوانید انرژی خود را روی توسعه کسب و کارتان بگذارید و پشتیبانی سرور را به افراد دیگری بسپارید. هاستها اگر دچار نقص فنی شوند، میتوانند کل سایت شما را از دسترس خارج کنند. اگر میخواهید یک سایت خوب داشته باشید و همواره کارایی لازم را از آن دریافت کنید، باید در خرید هاست حواستان جمع باشد. به این منظور توصیه میکنیم در ادامه نکات انتخاب هاست را مطالعه کنید.
هاست پایه و زیربنای سایت شماست و اگر دچار نقص فنی شود، میتواند کل سایت شما را از دسترس خارج کند. اگر میخواهید یک سایت خوب داشته باشید و همواره کارایی لازم را از آن دریافت کنید، باید در انتخاب هاست دقت کنید. به این منظور توصیه میکنیم در ادامه نکات انتخاب هاست را مطالعه کنید و با توجه به ویژگیهای بهترین هاست، از بهترین خدمات میزبانی وب استفاده کنید.
در انتخاب شرکت هاستینگ چه ویژگیهایی را در نظر بگیریم؟
برای انتخاب هاست مطمئن، لازم است با ویژگیهای یک هاست خوب و استاندارد آشنا باشید. در ادامه به مهمترین ویژگیهای یک هاست باکیفیت میپردازیم و آنها را بررسی میکنیم.
۱.امنیت
یکی از مهمترین ویژگیهایی که در انتخاب هاست باید به آن توجه کنید، امنیت آن است. اطلاعات وبسایتها مستقیماً روی هاست ذخیره میشود. مسلم است که هیچ کسب و کاری دوست ندارد این اطلاعات را از دست بدهد و یا اینکه اطلاعاتش دست هکرها بیفتد. به همین خاطر بحث امنیت سرورها مهمترین نکتهای است که در خرید هاست باید مورد توجه قرار داد.
سرویسدهندههای باکیفیت و باسابقه، از فایروالهای بهروز و قدرتمندی برای تامین امنیت کاربران استفاده میکنند. هدف شرکتهای هاستینگ باید مقابله با حملهها و نفوذ هکرها باشد.
۲.پشتیبانی هاست
شرکتهایی که خدمات هاستینگ ارائه میدهند کم نیستند؛ اما خیلی از این شرکتها خدمات پشتیبانی خوبی ارائه نمیدهند. وقتی فعالیت وبسایت شما وابسته به خدمات هاست است، مسلماً دوست دارید با شرکتی کار کنید که همواره در دسترستان باشد. به شکلی که اگر مشکلی پیش آمد، بهسرعت این مشکل رفع شده و ارتباط وبسایتتان با دنیای وب قطع نشود. به همین خاطر هم در خرید هاست مناسب باید بحث پشتیبانی را جدی گرفت. اگر سرویسدهنده هاستینگ خدمات پشتیبانی خوبی ارائه ندهد، این مسئله میتواند ضرر هنگفتی به وبسایت وارد کند.
برای انتخاب هاست مناسب، بهتر است ابتدا نظرات کاربران قدیمی شرکتهای هاستینگ را بخوانید. برای این کار کافی است چرخی در فرومها، گروههای تلگرامی و شبکههای اجتماعی بزنید و پستهای مرتبط را دنبال کنید. همچنین در برخی از این گروهها امکان گفتوگو با کارشناسان و طراحان سایت هم فراهم است. شنیدن تجربه دیگران درباره خدمات پشتیبانی شرکتهای هاستینگ میتواند در انتخاب هاست مناسب خیلی کارتان را راه بیندازد. در همین راستا از شما دعوت می کنیم به مقاله بهترین هاست ایرانی هم سر بزنید.
۳.کیفیت هاست
یکی دیگر از نکاتی که باید در انتخاب هاست لحاظ کنید، مربوط به کیفیت خدمات سرویسدهنده است. قبل از انتخاب شرکت هاستینگ، باید بدانید که سرورهای این شرکت در چه کشوری قرار دارد؟ و امکانات فنی که شرکت در اختیارتان قرار میدهد، در چه سطحی است؟ وقتی پای اسکریپتها وسط میآید، باید مطمئن شوید که اسکریپتهای مدنظر شما امکان اجرا شدن روی هاست انتخابی را دارد یا خیر؛ زیرا برخی از اسکریپتها نیازمند امکانات خاصی هستند و معمولاً هم این امکانات بهصورت پیشفرض فعال نشدهاند. به همین دلیل قبل از خرید هاست باید مطمئن شوید امکان فعالسازی خواستههای شما وجود دارد یا خیر.
۴.انعطاف پذیری
وقتی یک وبسایت جدید راهاندازی میکنید، ممکن است خودتان هم تصوری از آینده آن نداشته باشید. به همین خاطر است که اغلب کسب و کارها کمی که جلوتر میروند، با بیشتر شدن کاربران و پیشرفتهای تازه، نیاز پیدا میکنند تا زیرساختهای خود را ارتقا دهند. بخش عمدهای از این زیرساختها نیز مربوط به انتخاب هاست بهتر و قویتر است. به همین خاطر بحث انعطافپذیری خدمات هاستینگ در اینجا مطرح میشود. پیش از اینکه شرکت هاستینگ خود را انتخاب کنید، لازم است مطمئن شوید که:
- آیا این شرکت در آینده امکان ارتقا هاست فعلی را به شما میدهد؟
- هزینه ارتقا هاست در آینده چقدر است و چگونه انجام میشود؟
- آیا این شرکت توانایی ارائه خدماتی مثل ارائه سرور اختصاصی و… را دارد؟
- و اینکه اگر شرکت نمیتواند خدمات موردنیاز شما را تامین کند، برای انتقال سایت به یک هاست و شرکت جدید، چه امکاناتی در اختیار شما قرار میدهد؟
اگر پاسخهای روشنی برای این سوالها داشته باشید، در آینده کمتر به مشکل میخورید.
۵.ضمانت بازگشت وجه
در صورتی که سرویسدهنده به خدمات خود اطمینان داشته باشد و مطمئن باشد که هاست با کیفیتی در اختیار شما قرار داده است، منطقی است که خدمات خود را با ضمانت بازگشت وجه عرضه کند. به شکلی که اگر خریدار به هر دلیلی از سرویس خود رضایت نداشت، بتواند آن را لغو کرده و هزینه پرداختی را دریافت کند. شاید این مسئله کمی عجیب به نظر برسد؛ اما سرویسدهندههای باسابقه به منظور جلب اطمینان مشتریان از این ضمانت استفاده میکنند.
۶.پنل مدیریتی هاست
پنل مدیریتی که سرویسدهنده هاست در اختیار شما قرار میدهد، باید قابلیتهای مدنظر شما داشته باشد. مدیریتی وبسایت هرکدام ویژگیها و امکانات متفاوتی دارند؛ اما اغلب شرکتها از پنل مدیریتی سی پنل بهره میبرند. از دیگر پنل مدیریتیهای متداول هم میتوان به دایرکت ادمین یا پلسک (Plesk) نیز اشاره کرد.
۷.قیمت مقرون به صرفه
بالا بودن کیفیت هاست به معنای افزایش غیرمنطقی هزینه خرید آن نیست. البته انتظار نداشته باشید که اگر یک سرویس هاستینگ مناسب و باکیفیت دریافت میکنید، قیمت آن هم ارزان و پایین باشد. راهاندازی یک سایت خوب و انتخاب هاست باکیفیت، یک سرمایهگذاری است که در آینده هزینه پرداختی شما را چندین برابر پوشش میدهد.
نکته دیگر اینکه برای انتخاب هاست، صرفاً نباید روی هزینه آن تمرکز کنید و فکر کنید اگر یک هاست قیمت بالایی دارد، پس لزوماً کیفیت آن هم مناسب است. برای بررسی کیفیت، به جای بررسی هزینهها، به سراغ پارامترهای دیگری بروید که بالاتر هم از آنها صحبت کردیم.
در ادامه نیز مهمترین نکات انتخاب هاست مناسب را بررسی میکنیم. با توجه به این نکات میتوانید یک هاست مطمئن و خوب بخرید.
پیش از بررسی مهم ترین نکات انتخاب هاست از شما دعوت می کنیم به مقاله معایب وردپرس هم سر بزنید.
مهمترین نکات انتخاب هاست
برای انتخاب هاست، لازم است با انواع هاستها را بشناسید؛ توانایی مقایسه سرویسهای میزبانی وب را داشته باشید؛ و بتوانید با آگاهی کامل برای تهیه هاست اقدام کنید. اگر تجربه و دانش کافی برای خرید هاست را ندارید، بهتر است از یک کارشناس طراحی وب کمک بگیرید. البته در ادامه مهمترین نکاتی که در انتخاب هاستها اهمیت دارند را بررسی میکنیم.
۱.فضای مورد نیازتان را شناسایی کنید
فضایی که برای هاست نیاز دارید، تا حد زیادی به هدفتان از طراحی سایت بستگی دارد. برای مثال اگر هدفتان راهاندازی یک سایت آموزشی است و صرفاً میخواهید یک بخش بلاگ داشته باشید، به فضای کمی احتیاج خواهید داشت؛ اما اگر هدفتان راهاندازی یک سایت فروشگاهی است، یا قصد انتشار فایلهای حجیم و ایجاد دستهبندیهای مختلفی را دارید، لازم است حجم بیشتری برای هاست در نظر بگیرید.
همچنین هنگام خرید هاست باید حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد از فضای هاست را نیز برای بک آپها کنار بگذارید. نکته دیگر اینکه از همان ابتدا مطمئن شوید سرویسدهنده با گذشت زمان و توسعه سایت، میتواند فضای بیشتری در اختیارتان قرار دهد یا خیر.
۲.پهنای باند و ترافیک سایتتان را شناسایی کنید
شرکتهای ارائهدهنده هاست، در ماه مقدار مشخصی از ترافیک را میتوانند برای وبسایت شما در نظر بگیرند. پهنای باند و ترافیک وبسایت، نه تنها روی تعداد کاربرانی که میتوانید پوشش دهید تاثیرگذار است، بلکه سرعت سایت را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. انتخاب یک هاست ضعیف شاید در ابتدای راه مشکلی برایتان پیش نیاورد؛ اما با توسعه وبسایت ممکن است باعث پایین آمدن سرعت شود.
توجه کنید که سرعت سایت با میزان رضایت کاربران و سئوی آن هم رابطه مستقیم دارد؛ در نتیجه بهتر است با بررسی رقبا، یک پیشبینی نسبی از پهنای باند و ترافیک وبسایت داشته باشید. به این شکل در انتخاب هاست میتوانید مطمئنتر عمل کنید.
همانطور که در وبسایت hostinger آمده است:
We recommend picking a hosting option that offers 50% more resources than the amount your website currently needs to ensure optimal performance. Check the average of the following website factors to estimate the necessary amount of resources:
- Monthly visitors. This number shows how much traffic your site gets each month.
- Page views. This metric displays the average amount of views a page receives per month.
- Size of web pages. Although the size of your web pages will vary depending on the content, find the average to approximate the necessary resources.
۳.هاست لینوکس بگیریم یا هاست ویندوزی؟
یکی دیگر از نکات خرید هاست، مربوط به انتخاب نوع هاست است. شرکتهای ارائهدهنده هاستهای خود را در دو دسته هاستهای لینوکس و هاست ویندوزی ارائه میکنند. توجه داشته باشید که برای اجرای اسکریپتهای Net و Asp بهتر است از هاستهای ویندوزی استفاده کنید؛ اما برای طراحی سایتهای وردپرسی و یا استفاده از اسکریپتهای PHP هاستهای لینوکس مناسبتر هستند. این هاستها برای اسکریپتهای اختصاصی خود بهینهسازی شدهاند و بهترین عملکرد را دارند.
۴.هاست اشتراکی بخریم یا هاست اختصاصی؟
یکی از سوالات متداول درباره انتخاب هاست، این است که هاست اختصاصی بخرید یا هاست اشتراکی؟
منظور از هاست اختصاصی، اجاره کردن یک سرور با تمام منابع و پهنای باند است. به طور قطع، هاستهای اختصاصی بهترین عملکرد را دارند و انتخاب مناسبتری هستند. انعطاف پذیری بالا، امنیت تضمینی و پهنای باند بالا از ویژگیهایی است که یک هاست اختصاصی دارد؛ اما قیمت هاستهای اختصاصی بسیار بالاتر از هاستهای اشتراکی است. به همین خاطر صرفاً شرکتهایی که نیاز به یک سرور قدرتمند، پهنای باند و سرعت بالا دارند، به سراغ هاستهای اختصاصی میروند. مهمترین مشخصه این سایتها نیز تعداد بالای بازدیدکنندگان در طول روز است.
در نقطه مقابل هاستهای اختصاصی، هاستهای اشتراکی قرار دارند. در هاستهای اشتراکی چند سایت بهصورت همزمان از یک سرور استفاده میکنند و در نتیجه هزینه کمتری برای اجاره سرور میپردازند. برای سایتهایی که ترافیک بالایی ندارند و نیاز چندانی به امنیت یا پهنای باند پیدا نمیکنند، میتوان از هاستهای اشتراکی استفاده کرد. سایتهای فروشگاهی، شرکتی و شخصی معمولاً از این هاستها استفاده میکنند؛ زیرا جوابگوی نیازهای سایت بوده و قیمت ارزانتری دارد.
البته برای انتخاب هاست انتخابهای دیگری هم دارید. برای مثال میتوانید به سراغ هاستهای نیمه اختصاصی و یا هاستهای ابری نیز بروید.
هاست نیمه اختصاصی چیست و چه فرقی با هاست اشتراکی دارد؟
هاست نیمه اختصاصی یکی دیگر از سرویسهای میزبانی وب است که با نام سرور مجازی و یا VPS Hosting هم شناخته میشود. در این حالت شرکت هاستینگ سرور را با استفاده از نرمافزارهای مجازیساز چند بخش میکند و سپس هر بخش را به یک وبسایت میفروشد. مزیت هاستهای نیمه اختصاصی این است که منابع و قدرت بیشتری نسبت به هاستهای اشتراکی خواهید داشت.
هاست ابری چیست و چه کاربردی دارد؟
در هاستینگ ابری (Cloud Hosting)، وبسایتها به یک سرور محدود نیستند. شرکتهای ارائه دهنده هاست ابری چند سرور را در کنار هم قرار میدهند و آنها را شبکه میکنند. به این شکل وبسایتها میتوانند از تمامی ظرفیتهایی سختافزاری و نرمافزاری سرورها استفاده کنند و دیگر دچار مشکلات قطعی سرور و کندی وبسایت نمیشوند. البته در سرورهای ابری کارهایی مثل بک آپ گرفتن و حفظ امنیت وبسایت دشوارتر است و نیاز به تخصص بیشتری دارد.
۵. هاست ایرانی بخریم یا خارجی؟
بسیاری از کاربران تصور میکنند خرید هاست خارجی، میتواند امنیت و کیفیت بیشتری برای آنها به ارمغان بیاورد؛ اما باید توجه داشته باشید که اگر کاربران ایرانی وارد سایت شما میشوند، هاست خارجی انتخاب خوبی نیست و سرعت وبسایت را پایین میآورد. به همین خاطر انتخاب یک هاست ایرانی باکیفیت گزینه بهتری برای وبسایتهای داخلی است. بهعلاوه چون هاستهای ایرانی در داخل کشور هستند، برای ارائه خدمات از نظر تحریمهای بینالمللی مشکلی برایتان ایجاد نمیکنند و امنیت خوبی دارند.
البته باید توجه کنید که همه هاستهای ایرانی مناسب نیستند و شما باید با توجه به ویژگیهای مدنظر خود از معتبرترین سرویسدهنده هاست خود را تهیه کنید.
نکته دیگر اینکه هاستهای خارجی هم در برخی از اوقات انتخاب خوبی هستند؛ بهخصوص اگر میخواهید خدمات خود را بهصورت بینالمللی ارائه کنید، لازم است از یک هاست خارجی بهره ببرید. برخی از کاربران هم هاستهای خارجی را ترجیح میدهند، چون از قطع شدن وبسایت بهخاطر مشکلات زیرساخت اینترنت شاکی هستند.
توصیه میکنیم اگر قصد انتخاب هاستی متناسب با نیازتان را دارید، با کارشناسان ادزینو مشورت کنید. متخصصان مجموعه ادزینو به شما کمک میکنند تا سایت مطلوبتان را با عملکرد، سئو و کیفیت بالا راهاندازی کنید و کسب و کارتان را بیش از پیش توسعه دهید.
۶. میزان RAM و CPU مورد نیازتان را مشخص کنید
یکی از مهمترین پارامترهایی که برای انتخاب هاست باید در نظر داشته باشید، مربوط به CPU و RAM موردنیاز وبسایت میشود. این دو پارامتر مشخص میکند که سهم شما از RAM و CPU وبسایت چقدر است؟ برخی از سرویسدهندهها برای ارائه هاستهای ارزانتر، یک سرور را به تعداد زیادی وبسایت اختصاص میدهند؛ در نتیجه میزان رم و سیپییو هر وبسایت مقدار محدودی میشود و سرعت وبسایتها را کاهش میدهد.
به همین خاطر هنگام خرید هاست باید حواستان به این دو پارامتر هم باشد. توصیه میکنیم برای انتخاب RAM و CPU مناسب از یک متخصص طراح سایت کمک بگیرید.
۷. تعداد دامنه و زیر دامنه را مشخص کنید
این فاکتور شاید در انتخاب هاست کمی بیاهمیت جلوه کند؛ زیرا بیشتر به کار شرکتهای بزرگ میآید. شرکتهای هاستینگ معمولاً محدودیت خاصی را برای اضافه کردن دامنهها و زیردامنه (Subdomain) جدید در نظر میگیرند. این مسئله برای سایتهای فروشگاهی، شرکتی و شخصی چندان اذیتکننده نیست؛ اما در برخی از مواقع ممکن است شما بخواهید دامنهها و یا زیردامنههای جدیدی برای وبسایت خود تعریف کنید. برای مثال جهت بخش پشتیبانی یا فروش بخواهید از یک زیردامنه استفاده کنید. در این صورت باید مطمئن شوید که سرویسدهنده خدمات هاستینگتان این امکان را به شما میدهد یا خیر.
پیش از بررسی یکی دیگر از نکات مهم در انتخاب هاست از شما دعوت می کنیم به مقاله نکات انتخاب دامنه سایت هم سر بزنید.
۸. آپدیت بودن خدمات سرویسدهنده را بررسی کنید
در انتخاب هاست، به این نکته توجه کنید که سرویسدهنده، از جدیدترین امکانات موجود استفاده کند و در ارائه خدمات خود آپدیت باشد؛ زیرا برای راهاندازی و مدیریت یک سایت وردپرسی و یا وبسایتهای برنامهنویسی شده، به خدمات فنی بهروز احتیاج دارید.
یک سرویسدهنده معتبر، همواره تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری خود را بهروز نگه میدارد؛ تا هم جلوی رخ دادن مشکلات ایمنی را بگیرد و هم با ارائه امکانات فنی اعتماد مشتریانش را جلب کند.
۹. ظرفیت هاست در ارائه سرویس به کاربران را چک کنید
اینکه هاست میتواند از چه تعداد کاربر به شکل همزمان پشتیبانی کند، مسئلهای است که حتی خیلی از طراحان حرفهای وبسایت هم به آن توجه کافی ندارند؛ اما در نظر بگیرید که اگر سرویس هاست توانایی تحمل تعداد کاربران بالا را نداشته باشد، سایت از دسترس خارج میشود و این برای اعتبار شما بسیار بد است. به همین خاطر این مسئله را پیش از خرید هاست باید کنترل کنید. اگر یک برآورد اولیه از تعداد کاربران وبسایت داشته باشید، به این مشکل بر نمیخورید.
۱۰. خدمات پشتیبانی سرویسدهنده را چک کنید
یکی دیگر از نکات انتخاب هاست خوب، مربوط به کیفیت پشتیبانی سرویسدهنده است. سرویسدهندههای معتبر اغلب دارای پشتیبانی ۲۴ ساعته هستند و حتی در روزهای تعطیل هم خدمات پشتیبانی را ارائه میکنند. همچنین برای ارائه خدمات پشتیبانی هم پلنهای متفاوتی دارند. خدمات چت آنلاین با پشتیبانها و پاسخگویی تلفنی از جمله این پلنها است.
توجه کنید که گاهی ممکن است در اوج ساعات ترافیک سایت، مشکلی برای شما پیش بیاید که سرویس هاستینگ لازم است در این شرایط در دسترس باشد تا مشکل را حل کند.
بهترین راه برای چک کردن خدمات پشتیبانی شرکتها، اعتماد کردن به نظرات دیگر کاربران است. برای مثال میتوانید در گروههای تلگرامی و شبکههای اجتماعی بچرخید و نظرات مختلف را درباره هر شرکت بخوانید. به این شکل میتوانید راحتتر تصمیمگیری کنید.
سخن آخر
انتخاب هاست یکی از پارامترهای مهم برای راهاندازی وبسایت است. شرکتهای زیادی هستند که خدمات هاستینگ ارائه میدهند. برای خرید هاست مناسب باید فاکتورهایی مثل خدمات پشتیبانی، نوع هاست، کیفیت هاست، انعطافپذیری، ظرفیت و… را در نظر بگیرید. در این مقاله درباره مهمترین نکات خرید هاست مناسب صحبت کردیم. اگر سوال دیگری دارید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.