سئو سایت چقدر زمان میبرد؟ این سوال پرتکراری است که همه کارفرماها میپرسند. به استناد نظرسنجی سایت ahrefs در لینکدین، ۵۸ درصد سئوکارها معتقدند سئوی وبسایت نیاز به یک استراتژی ۳ تا ۶ ماهه دارد. نزدیک به ۳۰ درصد افراد هم سئوی سایت را یک پروژهی ۷ تا ۱۲ ماهه دانستهاند. این آمار مشخص میکند که در سئو برای رسیدن به اهداف باید یک استراتژی طولانیمدت داشت و آن را با صبر و استقامت دنبال کرد. در ادامه بیشتر دربارهی اینکه چرا سئو یک استراتژی بازاریابی زمانبر است و اینکه چطور میتوانیم سئوی سایت را سریعتر انجام دهیم، صحبت خواهیم کرد. همچنین میتوانید از نقشهی راه پیشنهادی ما نیز برای سئوی سایتتان بهره ببرید.
سئو سایت چقدر زمان میبرد؟
اغلب سئوکارها وقتی کارفرما چنین سوالی را میپرسد، یک بازهی ۳ تا ۶ ماهه را در نظر میگیرند؛ اما واقعیت این است که سئوی سایت به فاکتورهای متعددی بستگی دارد. خیلی از این فاکتورها ممکن است حتی در کنترل کارفرما یا سئوکارها نباشند و عملاً رسیدن به اهداف تعیین شده را به تاخیر بیندازند. از جمله این فاکتورها میتوان به حوزه رقابت پروژه، تاریخچهی قبلی سایت، استراتژی سئویی شما، اهداف تعیین شده، مشکلات فنی وبسایت و میزان تجربه سئوکار (یا خودتان) اشاره کرد.
چرا سئو اینقدر زمانبر است؟
برای اینکه سئو، تبلیغات نیست! شاید سادهترین جوابی که میتوانیم به این سوال دهیم، همین باشد. سئو راهکاری است که ترافیک ارگانیک را بدون پرداخت پول برایتان به ارمغان میآورد و نتایج پایدارتری هم دارد. اگر به دنبال سریعتر نتیجه گرفتن و جذب آنی ترافیک هستید، باید سراغ تبلیغات گوگل ادز بروید. در مقاله «سئو یا گوگل ادز» به طور مفصل درباره تفاوتهای این دو استراتژی صحبت کردهایم.
در سئو برای اینکه بتوانید روی یک کلمه کلیدی خاص به رتبه ۱ برسید، باید به گوگل ثابت کنید که بهترین، مرتبطترین و مفیدترین نتیجهی موجود هستید. این یعنی باید از رقبای خودتان در موارد زیر بهتر عمل کنید:
۱)میزان ارتباط محتوا: محتوای شما چقدر با آنچه کاربر به دنبال آن میگردد، ارتباط دارد؟
۲)اهمیت به تجربه کاربری: آیا محتوای شما کاربر پسند است؟ و آیا خواندن و درک مفاهیم آن برای کاربران راحتتر است؟
۳)میزان کیفیت محتوا: آیا محتوای شما مفید، جذاب، شفاف و سرگرمکننده است یا خیر؟ ارزش افزودهی محتوایتان نسبت به رقبا چیست؟
۴)میزان اصالت محتوا: یونیک بودن یا خاص بودن محتوا نیز برای گوگل اهمیت دارد. آیا محتوای شما اطلاعات و گزارشهای منحصربهفردتری به کاربر ارائه میدهد یا فقط بازتولید دیگر محتواهای موجود است؟
۵)میزان تخصصی بودن: محتوای شما چقدر تخصصی است؟ آیا توسط کسی نوشته شده که دربارهی آنچه مینویسد، آگاه است و مفاهیم آن را تجربه کرده است؟
اگر همچنان میپرسید سئو سایت چقدر زمان میبرد و چرا؟ پاسخش در همین موارد بالا است. چون برای رسیدن به رتبه ۱ گوگل باید در همه این موارد از رقبای خودتان بهتر باشید و بهتر شدن در همه اینها، کاری وقتگیر و هزینهبر است؛ اما وقتی که به نتیجه برسد، ارزش و سودمندی آن را درک خواهید کرد.
بیشتر بخوانید : سئو سایت تازه تاسیس
چه فاکتورهایی روی سرعت سئو سایت تاثیر میگذارد؟
رسیدن به اهداف تعیین شده در سئو زمانبر است و فاکتورهای متعددی روی این بازهی زمانی تاثیر میگذارد. از جمله مواردی که در ادامه به آنها میپردازیم.
۱.اثر سند باکس گوگل (Sand Box Effect)
سایتهای قدیمیتر بهواسطهی تاریخچهی فعالیتشان، صفحات بیشتری که دارند، محتواهای منتشر شده و بک لینکهای دریافتی اعتبار بیشتری پیش گوگل دارند. به همین خاطر وقتی سراغ یک کلمه کلیدی جدید هم میروند، راحتتر و سریعتر به نتیجه میرسند؛ اما برای سایتهایی که بهتازگی راه افتادهاند، وضعیت متفاوت است. John Mueller، یکی از کارمندان گوگل ادعا کرده که برای سایتهای جدید، رتبه گرفتن در کلمات کلیدی ممکن است حتی تا یک سال طول بکشد. این احتمالاً همان چیزی است که سئوکارها آن را اثر سند باکس گوگل میخوانند.
برای آشنایی با تئوری سند باکس گوگل، نقل قول زیر را از سایت rankmath بخوانید:
“There’s a popular theory that Google uses a filter to prevent new sites from ranking in search results. This filter is called the ‘sandbox effect’ and, according to observers, lasts for between six and nine months. SEOs say that sites placed in the sandbox will never rank, no matter how good their SEO is.”
(یک نظریهی محبوب وجود دارد که گوگل برای جلوگیری از رتبه گرفتن سایتهای جدید، از یک فیلتر خاص استفاده میکند. این فیلتر اصطلاحاً SandBox Effect خوانده میشود و به گفتهی ناظران سه تا شش ماه اثر آن باقی میماند. سئوکارها معتقدند سایتهایی که در سند باکس گوگل گیر میکنند، تا وقتی که از آن خارج نشوند، نمیتوانند در گوگل رتبه بگیرند و اهمیتی هم ندارد سئو سایت آنها چقدر خوب باشد!)
۲.میزان سرمایهگذاری در سئو
منظورمان از سرمایهگذاری فقط سرمایهی مالی نیست. برای رسیدن به موفقیت در هر بخشی از زندگی به پول، زمان و تلاش نیاز خواهید داشت. سئو هم تافتهی جدابافته نیست و هر چقدر روی آن سرمایهگذاری بیشتری داشته باشید، زودتر به نتیجه میرسد.
برای مثال وضعیت سئوی سایتی که چندین محتوانویس دارد و روزانه دو سه مقالهی با کیفیت منتشر میکند، با سایتی که شاید هفتهای یک بار بهروز شود، متفاوت است. همچنین پروژهای که دست یک سئوکار باتجربه باشد، مسلماً زودتر از سایتهای دیگر به نتیجه میرسد.
۳.حوزه رقابتی سایت
خیلی وقتها کارفرمایی که میپرسد سئو سایت چقدر زمان میبرد، حوزه رقابتی پروژهاش را در نظر نمیگیرد. سئوی سایت شبیه یک مسابقهی شنا است. اگر برای شما رسیدن به جایگاههای برتر اهمیت دارد، برای رقبایتان هم همینطور است. مسلماً هرچقدر تعداد رقبایتان بیشتر باشد یا آنها شناگرهای ماهرتری باشند، رسیدن به مدال طلا در این رقابت سختتر میشود.
در سئو هم این موضوع صادق است. وقتی سراغ کلمات کلیدی خاص و پر رقابت میروید، قاعدتاً کارتان خیلی سختتر میشود. برای مثال گرفتن رتبه با کلمه کلیدی «سئو چیست؟» در گوگل خیلی سخت است و نیاز به سرمایهگذاری سنگینی دارد؛ اما رتبه گرفتن در عبارتی مثل «چگونه سئو یک سایت را بالا ببریم»، کمی آسانتر است. چون کسب و کارهای کمتری سراغ این کلمه کلیدی رفتهاند.
برای تعیین سختی کلمههای کلیدی (Keyword Difficulty) ابزارهای متفاوتی در دسترس است. برای مثال کیورد پلنر این کار را برایتان انجام میدهد.
راهنمایی: حتی اگر در حوزهای رقابت میکنید که کلمات کلیدی سختی دارد، میتوانید با رفتن به سراغ کلمات کلیدی دم دراز یا همان عبارات Long Tail، خیلی سریعتر از سئو نتیجه بگیرید. منظور از کلمات کلیدی دم دراز هم عبارتهایی هستند که بیشتر از سه کلمه را در خودشان جای دادهاند. برای مثال همین عبارت «چگونه سئو یک سایت را بالا ببریم»، یک عبارت لانگ تیل است.
۴.اهداف سئویی شما
در بحث زمانبر بودن یا نبودن سئو، لیست اهداف پروژه هم اهمیت دارد. مثلاً اگر هدف شما افزایش ۱۰ درصدی ورودیهای سایت باشد، با یک استراتژی درست میتوانید خیلی سریع به آن برسید. حتی ممکن است این کار کمتر از ۳ ماه از شما وقت بگیرد؛ اما اگر بخواهید در کلمات کلیدی سختی رتبه بگیرید و با برندهای پرقدرت بازار رقابت کنید، مسلماً به ماهها وقت و انرژی نیاز دارید.
پس قبل از اینکه سراغ جلسههای مشاوره سئو بروید یا به دنبال جذب یک سئوکار باشید، مشخص کنید که هدفتان از سئو چیست؟ دنبال چه چیزهایی هستید؟ و براساس آنها دربارهی پروژه صحبت کنید.
۵.استراتژی سئو
اینجاست که اهمیت سئوکار خوب و سئوکار بد مشخص میشود. داشتن یک استراتژی مشخص برای رسیدن به اهداف تعیین شده، ۵۰ درصد راه سئو کردن سایت است. وقتی برنامه و مسیر مشخصی برای رسیدن به اهدافتان دارید، شانستان برای دستیابی به موفقیت بیشتر میشود؛ اما اگر همینطور در یک هزارتوی تاریک بچرخید، چطور؟ چقدر احتمال دارد که از این هزارتو با موفقیت خارج شوید؟ مسلماً کمتر از ۱ درصد!
اجازه دهید درباره استراتژی کمی جزئیتر صحبت کنیم. فرض کنید شما یک سایت فروش تلویزیونهای LCD دارید. هدف شما هم افزایش فروش ۱۰ تا ۱۵ درصدی سایت با سئو باشد. خب استراتژی مناسب برای رسیدن به این هدف این است که سراغ کلمات کلیدی دم دراز و عبارتهایی بروید که شانس تبدیل شدن آنها بیشتر است. مثلاً «خرید تلویزیون سامسونگ ۵۰ اینچی» یکی از عبارتهایی است که باید سراغش بروید. وقتی کاربر چنین چیزی را سرچ میکند، هدف مشخصی دارد و دقیقاً دنبال خرید محصول است. پس شانس زیادی هم برای تبدیل شدن دارد.
استراتژیهای سئویی معمولاً در یک بازهی ۳ تا ۶ ماهه چیده میشوند و البته فرصتهایی هم برای بازبینی آنها در نظر گرفته میشود.
۶.نحوه عملکرد و اقدامهای شما
و در نهایت اگر میخواهید به سوال سئو سایت چقدر زمان میبرد، پاسخ مناسبی دهید، به نحوهی عملکرد خودتان رجوع کنید. اگر همین امروز سراغ تدوین استراتژی سئو، استخدام یک سئوکار و شروع فرایندهای سئوی سایت بروید، احتمالاً ۳ تا ۶ ماه آینده میتوانید میوهی سئوی سایتتان را بخورید؛ اما اگر همچنان منتظر بنشینید و دست روی دست بگذارید، سئو وبسایتتان هرگز به نتیجه نمیرسد! اگر نیازمند یک برنامهی سئویی مشخص هستید، میتوانید با کارشناسان ادزینو صحبت کنید؛ یا فرم درخواست مشاوره را تکمیل کنید تا کارشناسان تیم با شما تماس بگیرند. هزینه مشاورهی سئویی ادزینو کاملاً رایگان است.
چگونه زمان سئوی سایت را بهینه کنیم؟ (نقشه راه پیشنهادی برای سئو سایت)
در مقایسه با دیگر روشهای بازاریابی دیجیتال، مثل اجرای تبلیغات کلیکی یا استفاده از تبلیغات گوگل ادز، سئو سایت یک کار زمانبر است. به همین خاطر قبل از اینکه سراغ این ابزار بروید، باید یک استراتژی و نقشه راه داشته باشید. به نحوی که بدانید مثلاً در ۶ ماه آینده قرار است چه کارهایی را انجام دهید. در ادامه ما یک نمونه جدول زمانی را برای سئو سایت آوردهایم. دقت کنید که این جدول صرفاً یک نقشهی راه پیشنهادی است. اگر قصد استفاده از آن را دارید، لازم است آن را براساس پروژهی خودتان اصلاح کنید.
جدول ماهانه | لیست اقدامات |
ماه اول | سایت خودتان را به ابزارهایی مثل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس متصل کنید.
وضعیت ایندکس شدن صفحات را بررسی کنید. سئوی کلی سایتتان را بررسی کنید تا به ارزیابی دقیقتری درباره فرصتها و تهدیدها برسید. عملکرد رقبای سایتتان را ارزیابی کنید. سراغ تحقیق کلمات کلیدی برای سایتتان بروید. |
ماه دوم | مشکلات فنی سایت را شناسایی کرده و آنها را رفع کنید.
در گوگل یک نمایه کسب و کاری برای خودتان بسازید یا آن را آپدیت کنید. براساس کلمات کلیدی تعیین شده، تولید محتوای سایتتان را شروع کنید.
|
ماه سوم | فرایند تولید محتوا را ادامه دهید.
سراغ آپدیت محتواهای قبلی و لینکسازی داخلی بروید. مسائل سئوی تکنیکال را پیگیری کرده و آنها را براساس شدت تاثیر حل کنید. سئوی آف پیچ و لینک سازی خارجی را آغاز کنید. |
ماه چهارم | عملکرد سئویی سایتتان را ارزیابی کنید.
براساس ارزیابی عملکرد، سئوی تکنیکال و داخلی سایت را ادامه دهید. انتشار رپورتاژ آگهی و بحث سئوی آف پیج را در ادامهی ماه سوم، ادامه دهید. |
ماه پنجم | به بهینهسازی باارزشترین صفحات خود بپردازید.
انتشار محتواهای جدید را جدیتر دنبال کنید. سئوی آف پیج را فراموش نکنید. |
ماه ششم | عملکرد سئوی سایت را در این ۶ ماه ارزیابی کنید.
براساس این ارزیابی عملکرد، استراتژی ۳ ماههی بعد را تدوین کنید. استمرار در تولید محتوا را حفظ کنید. |
چطور از سئو زودتر نتیجه بگیریم؟
اگرچه گفته میشود سئو یک کار زمانبر است، اما نیازی نیست همیشه هم آهسته و پیوسته پیش بروید. راهکارها و نکاتی وجود دارد که میتوانند روی سئوی سایتتان تاثیر بگذارند؛ اجرای درست این راهکارها سرعت دستیابی به اهدافتان را بالاتر میبرند. در ادامه ۸ مورد از این نکات را برایتان آوردهایم.
۱)سراغ کلمات کلیدی کم رقابت و با نرخ تبدیل بالا بروید
همه کلمات کلیدی به یک اندازه رقابتی نیستند. شاید برخی از عبارتهای کلی مثل «طراحی سایت» بیشتر از عبارتی مثل «طراحی سایت تجهیزات پزشکی» جستجو شود، اما نرخ تبدیل کلمه کلیدی دوم، خیلی بالاتر است. چون کسی که عبارت طراحی سایت را جستجو میکند، ممکن است دنبال آموزش طراحی سایت باشد؛ یا بخواهد با انواع روشهای طراحی سایت آشنا شود یا اهداف دیگری را دنبال کند. این شخص اگر شما خدمات طراحی سایت ارائه میدهید، کاربر هدفمندی نیست؛ اما کسی که عبارت طراحی سایت تجهیزات پزشکی را سرچ کرده، دنبال راهاندازی چنین سایتی است و احتمالاً به یک طراح سایت هم نیاز دارد.
به همین خاطر توصیه میکنیم در ابتدای راه سئوی سایت سراغ کلمات کلیدی دم دراز و با نرخ تبدیل بالا بروید.
۲)محتوای مفید بنویسید
اگر میپرسید سئو سایت چقدر زمان میبرد و چگونه این زمان را کوتاهتر کنم، جوابش در درک الگوریتم Helpful Content گوگل است. هدف این الگوریتم رساندن بهترین و کاملترین محتواهای وب به کاربر است. به نحوی که کاربر در کمترین زمان به خواستهش برسد. اگر محتوای شما چنین المانهایی را داشته باشد، شانس بیشتری برای رتبه گرفتن خواهد داشت.
۳)روی نوشتن عنوانها و توضیحات متای جذاب تمرکز کنید
کاربران گوگل وقتی فهرست نتایج را میبینند، از روی عنوانها و توضیحات متا آنها را قضاوت کرده و تصمیم میگیرند که روی چه عنوانی کلیک کنند. به همین دلیل ترغیبکننده بودن عنوان و توضیحات متا اهمیت زیادی دارد. استفاده از اعداد و به کار بردن کلمات خاصی مثل رایگان، جامع، تخفیف و… معمولاً ترغیبکنندگی عنوان را بیشتر میکنند.
در نوشتن توضیحات متا نیز بهتر است از جملات کوتاه و صریح استفاده کنید. به نحوی که کاربر متوجه شود موضوع مقاله شما چیست؟ و خواندن آن چه مزیتهایی برایش دارد.
۴)سرعت بارگذاری سایت را افزایش دهید
سایتهایی که سرعت پایینی دارند، کاربران را کلافه میکنند. در چنین مواقعی کاربران ترجیح میدهند سراغ سایتهای بعدی بروند. گوگل هم این اقدام کاربران را یک امتیاز منفی در نظر میگیرد. پس اگر میخواهید به وضعیت سئویی سایتتان زودتر سروسامان بدهید، حواستان به سرعت بارگذاری آن باشد.
۵)برای لینکسازی داخلی از استراتژی تاپیک کلاستر استفاده کنید
یکی از راهکارهای ساده برای لینکسازی داخلی صفحات سایت، استفاده از استراتژی تاپیک کلاستر است. ابتدا یک مقالهی تاپیک یا اصلی بنویسید. در این مقاله برای همهی جوانب بحث یک سرتیتر داشته باشید و هیچ چیزی را ناگفته نگذارید. پس از انتشار این متن، سراغ نوشتن مقالههای کلاستر بروید. هر کدام از سرتیترهای مقاله تاپیک میتوانند موضوع نوشتن یک مقاله کلاستر باشند. فقط در اینجا باید جزئیتر به موضوع نگاه کنید. سپس میتوانید هر دو مقاله را به هم لینک کنید. به این شکل یک ساختار خوشهای برای محتواهای خودتان خواهید داشت. این ساختار به گوگل کمک میکند تا راحتتر موضوع سایت شما را درک کرده و مطالب آن را رتبهبندی کند.
اینها فقط چند مورد از نکاتی بود که روی سئوی سایت شما تاثیر میگذارند. در مقالهی «چگونه سئوی سایت را در ۲۴ ساعت بالا ببریم؟» همین نکات را در کنار ۱۱ نکتهی دیگر با جزئیات بیشتری بررسی کردهایم. پیشنهاد میکنیم سری هم به این مقاله بزنید.
سخن آخر
سئوی سایت یک استراتژی بازاریابی زمانبر است و نیاز به استمرار و برنامهریزی دقیق دارد. اگر میخواهید در کوتاهمدت ترافیک سایتتان را افزایش دهید یا فروشتان را بیشتر کنید، بهتر است از تبلیغات گوگل ادز یا روشهای تبلیغاتی دیگری کمک بگیرید. در این مقاله دربارهی اینکه سئو سایت چقدر زمان میبرد صحبت کردیم. اگر سوال دیگری درباره این نکات داشتید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.