خیلی وقتها تصور میشود که سئو کلاه خاکستری چیزی بینابین سئوی کلاه سفید و کلاه سیاه است؛ این تعریف تقریباً صحیح است؛ اما اگر بخواهیم بهتر Gray Hat SEO را توضیح دهیم، تکنیکهای این روش نه در دسته استراتژی کلاه سیاه قرار میگیرند و نه در دستهی استراتژی کلاه سفید؛ زیرا رویکرد دستورالعملهای موتورهای جستجو با آنها مشخص نیست. کمک گرفتن از این استراتژیها و تکنیکها ریسک بالایی دارد و بهتر است کمتر مورد استفاده قرار گیرند؛ چون ممکن است باعث جریمه یا حتی بسته شدن سایت شما شود. در ادامه بیشتر از سئوی کلاه خاکستری و تکنیکهای آن صحبت میکنیم.
سئو کلاه خاکستری چیست؟
ارائهی یک تعریف دقیق برای سئو کلاه خاکستری کمی دشوار است؛ چون شامل تکنیکهای میشود که دقیقا در سئوی کلاه سفید یا سئو کلاه سیاه قرار نمیگیرند. در واقع رویکرد موتورهای جستجو، مثل گوگل، هنوز با این تکنیکها مشخص نیست. برای آشنایی بیشتر با تعریف SEO کلاه خاکستری، نقل قول زیر را از جان اندروز (متخصص و مشاور سئو) بخوانید:
“Gray Hat SEO is not something between Black Hat and White Hat, but rather the practice of tactics/techniques which remain ill-defined by published material coming out of Google, and for which reasonable people could disagree on how the tactics support or contrast with the spirit of Google’s published guidelines”.
«سئوی کلاه خاکستری چیزی بین کلاه سیاه و کلاه سفید نیست؛ بلکه شامل تکنیکها و تاکتیکهایی است که در دستورالعملهای منتشر شده توسط گوگل بهخوبی تعریف نشدهاند؛ در نتیجه افراد متخصص میتوانند در مورد مطابقت داشتن این تاکتیکها با دستورالعملهای گوگل یا متضاد بودن با آنها اختلاف نظر داشته باشند.»
چرا سئوی کلاه خاکستری مهم است؟
سئوی Gray Hat مهم است، چون اجرا یا عدم اجرای تکنیکهای آن میتواند روی عملکرد سایتتان تاثیر بگذارد. برخی از تکنیکهای سئوی کلاه خاکستری به سئوی کلاه سفید نزدیکتر هستند و خیلی وقتها از آنها استفاده میکنیم. برای مثال خرید بک لینکهای رپورتاژی از جمله تکنیکهای سئوی کلاه خاکستری است؛ چون گوگل به طور کلی خرید بک لینک را قدغن میکند؛ اما سئو کارها با انتشار رپورتاژ در سایتهای مرتبط این دستورالعمل گوگل را تا حدودی دور میزنند.
از طرف دیگر برخی از تکنیکهای کلاه خاکستری هم به سئوی کلاه سیاه نزدیک میشود. مثلاً استفاده از شبکههای PBN برای افزایش بک لینکها چیزی است که بیشتر به کسب بک لینکهای بیکیفیت شباهت دارد؛ در نتیجه تاثیر پایینی روی سئوی سایت میگذارد و حتی در صورت شناسایی شدن توسط گوگل، میتواند منجر به جریمههای متعدد شود.
پس اگر سئوکار هستید، باید با تکنیکهای کلاه خاکستری هم آشنا باشید؛ باید بدانید کدام یک از این تکنیکها را گاهی اوقات میتوانید استفاده کنید؛ و از کدام تکنیکها تحت هر شرایطی باید اجتناب نمایید. استفادهی اشتباه از تکنیکهای کلاه خاکستری یا عدم توجه به این تکنیکها میتواند منجر به جریمههای احتمالی گوگل شده یا شما را از رشدی که میتوانستید داشته باشید، دور کند.
تفاوت سئو کلاه سفید، کلاه خاکستری و کلاه سیاه
همینطور که گفتیم، سئوی کلاه خاکستری دقیقاً چیزی بینابین سئوی کلاه سفید و کلاه سیاه نیست؛ اما با کمی ریسکپذیری و رعایت نکات ایمنی میتواند به رشد سایتتان کمک کند. در جدول زیر تفاوتهای White hat، Gray hat و Black hat را لیست کردهایم. همچنین در مقالههای جداگانهای به تعریف سئوی کلاه سفید و سئوی کلاه سیاه پرداختهایم که پیشنهاد میکنیم این ۲ مقاله را نیز بخوانید.
ویژگی | سئو کلاه سفید | سئو کلاه خاکستری | سئو کلاه سیاه |
هدف اصلی | افزایش ترافیک سایت بر اساس دستورالعملها و قوانین موتورهای جستجو. | افزایش ترافیک با تکنیکهایی که تکلیف مشخصی طبق دستورالعملهای گوگل ندارند. | افزایش ترافیک وبسایت، بدون توجه به قوانین و دستورالعملهای گوگل. |
زمان دستیابی به هدف | مناسب برای اهداف بلندمدت و رشد پایدار | سرعت بخشیدن به روند سئوی سایت، با ریسک جریمه شدن کمتر. | رسیدن به نتایج دلخواه در کوتاهمدت |
میزان ریسکپذیری | تقریباً هیچ ریسکی برای جریمه شدن ندارد. | ریسک جریمه دارد و ممکن است شما را به دردسر بیندازد. | ریسک بسیار بالا و احتمال افت رتبه یا حتی حذف سایت. |
پایداری نتایج | پایداری بالا | نتایج حاصل شده ممکن است با آپدیتهای بعدی گوگل ریزش کند. | بسیار پایین و ناپایدار. |
تاثیر بر برندسازی | باعث افزایش اعتماد در کاربران و موتورهای جستجو میشود. | تاثیر نامشخص، حتی در صورت شناسایی میتواند به برندتان آسیب بزند. | تاثیر منفی روی برندینگ و اعتبارسازی. |
پیشنهاد استفاده | بهتر است همیشه از سئوی کلاه سفید استفاده کنید. | برخی از متخصصان سئو از تکنیکهای کلاه خاکستری با احتیاط بالایی استفاده میکنند. | اصلاً توصیه نمیشود؛ چون میتواند باعث جریمه شدن و حتی حذف سایتتان شود. |
تکنیکهای رایج در سئو کلاه خاکستری
تا اینجا دربارهی اینکه سئو کلاه خاکستری چیست و چه تفاوتهایی با کلاه سفید و سیاه دارد صحبت کردیم؛ در ادامه میخواهیم سراغ تکنیکهای محبوب سئو کلاه خاکستری برویم.
۱.خرید بک لینک و انتشار رپورتاژ
طبق دستورالعملهای گوگل برای کسب بک لینک بهتر است تمرکزتان را روی تولید محتوای مرجع و قوی بگذارید؛ از اینفوگرافیها و محتواهای تصویری کاربری استفاده کنید؛ پست مهمان منتشر کنید و سراغ استراتژیهای کلاه سفید برای لینکسازی بروید. اما در استراتژیهای خاکستری از راههای میانبری مثل انتشار رپورتاژ و خرید بک لینک هم استفاده میشود. البته با وسواس بیشتری نسبت به سئو کلاه سیاه! در سئوی کلاه سیاه تمرکز روی کسب بک لینکهای پرتعداد است و عملاً کیفیت بک لینکها اهمیت چندانی ندارد.
در کلاه خاکستری اما باید برای تولید محتوای رپورتاژ وقت بگذارید و سپس آن را در رسانهای منتشر کنید که مرتبط با حوزهی کسبوکاری شما است. مثلاً اگر سایت فروشگاهی در حوزه الکترونیک دارید، رپورتاژ هایتان را در رسانههایی مثل دیجیاتو منتشر کنید. همکاری با سایتهای دایرکتوری مرتبط مثل در تهران کجاست نیز انتخاب مناسبی است.
۲.استفاده از کلمات کلیدی به شکل سازمانیافته
برخی از سئوکارها معتقدند کلمه کلیدی صفحه باید در مکانهای مختلفی مثل عنوان، سرتیترها، متن جایگزین تصاویر، مقدمه و جمعبندی مقاله حتماً تکرار شود. همچنین در متن صفحات هم هر ۱۵۰ کلمه یکبار از کلمه کلیدی استفاده شود. این کار برای عبارتهای کلیدی لانگ تیل مشکلساز است و یکدستی متن را به چالش میکشد.
از نظر گوگل بهتر است نحوه استفاده از کلمات کلیدی کاملاً طبیعی باشد. به نحوی که بینابین متن توی ذوق نزند. با این حال استفاده از کلمه کلیدی در عنوان و برخی از سرتیتر ضرری ندارد و به رباتهای خزنده اجازه میدهد تا راحتتر محتوای صفحه را درک کنند.
همچنین تلاش کنید محتوایی عمیق بنویسید و از کلمات کلیدی همکانسپت هم در جای مناسب استفاده کنید. پوشش دادن زیرموضوعات و پاسخگویی به نیاز کاربران هم روی سئوی صفحه تاثیر مثبتی میگذارد.
۳.استفاده از سئوی منفی (Negative SEO)
برخی از متخصصان سئو برای اینکه در گوگل رتبه بگیرند، سراغ راهکارهایی مثل ایجاد بک لینکهای زیاد و نامرتبط برای رقبا میروند. این کار باعث میشود تا گوگل سایت رقبا را جریمه کند و سایت خودشان جایگاه بهتری در صفحه نتایج بگیرد. شاید این راهکار خلاقانه به نظر برسد؛ اما اولاً که اخلاقی نیست؛ و دوماً الگوریتمهای جدید گوگل آنقدر هوشمند شده لینکهای منفی را شناسایی کرده و نادیده بگیرد. تا جایی که حتی متخصصان سئو سراغ غیرفعال کردن لینکهای منفی از طریق سرچ کنسول هم نمیروند و خیالشان راحت است.
به جای استفاده از این روش، بهتر است تمرکزتان را روی تولید محتوای کاربر پسند بگذارید. اگر بتوانید اعتماد کاربران را جلب کنید، موتورهای جستجو هم روی خوش به سایتتان نشان میدهند و از رقبا نیز پیشی میگیرید.
۴.تولید محتوای گسترده با هوش مصنوعی
انتشار پرتعداد مقالات میتواند باعث افزایش نرخ خزش و ایندکس سایت شود؛ به همین دلیل برخی از سئو کارها تمرکزشان را روی افزایش تعداد مقالات سایت میگذارند؛ در این مسیر هم برای افزایش سرعت انتشار سراغ استفاده از هوش مصنوعی میروند.
نکته اما اینجاست که انتشار پرتعداد مقالات میتواند روی سئو تاثیر بگذارد؛ اما به شرط اینکه مقالات باکیفیت و مفیدی تولید کنید. از نظر الگوریتمهای گوگل کیفیت مقالات به کمیت آنها ارجحیت دارد. اینکه هر هفته ۲ مقالهی با کیفیت منتشر کنید و در این استراتژی استمرار و نظم داشته باشید، بهتر است انتشار روزانهی مقالات بیکیفیت است.
۵.استفاده از شبکههای PBN برای لینکسازی خارجی
شبکههای وبلاگ خصوصی یا PBN مجموعهای از سایتهای وبلاگی هستند که تمرکزشان روی لینکسازی خارجی برای سایتهای هدف است. مثلاً اگر یک سایت در حوزه تکنولوژی دارید، میتوانید ۳ – ۴ دامنهی دیگر بگیرید و در آنها نیز محتوا منتشر کنید؛ سپس از این سایتها به یکدیگر یا سایت خودتان لینک بدهید.
این استراتژی در ظاهر روش خوبی برای لینکسازی خارجی است؛ اما اگر شبکههای خصوصی PBN توسط گوگل شناسایی شوند، ممکن است منجر به افت رتبهی مقالات و باطل شدن لینکهای دریافتی شود.
۶.ساخت اکانتهای متعدد در سوشال مدیا
یکی از راههای توزیع محتوا استفاده از سوشیال مدیا است. از این رو برخی سئو کارها صفحات متعددی در اینستاگرام، توییتر و… ایجاد میکنند؛ سپس محتوای سایت را در این صفحات منتشر کرده و بازتاب میدهند. جذب مشتری و سرنخهای جدید از سوشال مدیا استراتژی درستی است؛ اما اینکه بخواهید از اکانتهای فیک و پرتعداد برای توزیع محتوا استفاده کنید، ممکن است در کوتاهمدت جواب دهد؛ چون گوگل در رتبهبندی مطالب سیگنالهای اجتماعی را نیز در نظر میگیرد. پس اگر تعداد اشتراکگذاریهای صفحه در شبکههای اجتماعی بالا باشد، باعث رشد سئوی سایت میشود.
اما در نظر داشته باشید که الگوریتمهای اینستا و توییتر هم میتوانند صفحات مشابه را شناسایی کرده و حذف کنند. در نتیجه بهتر است خیلی هم به این روش سئو کلاه خاکستری دل نبندید.
۷.خرید دامنههای قدیمی و منقضی شده
یکی از تکنیکهای مهم در سئوی کلاه خاکستری خرید دامنههای قدیمی یا منقضی شده است. این مجموعه سایتها معمولاً اعتبار خوبی نزد موتورهای جستجو دارند؛ در نتیجه اگر آنها را خریداری کنید، میتوانید به روشهای مختلفی از تاکتیکهای کلاه خاکستری کمک بگیرید:
- استفاده از ریدایرکت ۳۰۱: میتوانید صفحات معتبر این دامنهها را به سایت خودتان ریدایرکت ۳۰۱ کنید. این کار باعث تقویت سئوی سایتتان میشود.
- محتوای دامنههای قدیمی را آپدیت کرده و سپس از آنها به سایت خودتان لینک دهید.
۸.پرداخت هزینه به ازای دریافت نظرات مثبت
اینکه در نمایه گوگل خود نظرات مثبتی دریافت کنید، روی سئوی محلی سایتتان تاثیر میگذارد. برای مثال اگر کاربر عبارت «بهترین رستوران قزوین» را سرچ کند، ممکن است سایت شما هم در لوکیشنهای معرفی شده قرار بگیرد. نکته اینجاست که برخی از کسبوکارها برای دریافت این نظرات مثبت حاضرند به افراد مختلفی پرداختی داشته باشند. این روش در دسته تکنیکهای کلاه خاکستری قرار میگیرد؛ اما روی سئوی سایت تاثیر مثبتی میگذارد.
مزایا و معایب استفاده از سئو کلاه خاکستری
تکنیکهای سئوی کلاه خاکستری خیلی گستردهتر است؛ مواردی که بالاتر گفتیم، فقط شامل مهمترین روشهای کلاه خاکستری بود. در ادامه میخواهیم دربارهی مزایا و معایب این روش صحبت کنیم.
مزایای سئوی کلاه خاکستری چیست؟
از جمله مزایای Gray Hat SEO میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمک به افزایش ترافیک سایت به روشهای مختلف
- کسب نتایج دلخواه در زمان کوتاهتر نسبت به سئوی کلاه سفید
- انعطافپذیری بالای تکنیکهای کلاه خاکستری
- بهبود رتبهی صفحات در کلمات کلیدی پر رقابت
- صرفهجویی در هزینهها و زمان سئوی سایت
اگرچه میتوان این مزایا را برای استراتژیهای کلاه خاکستری لیست کرد، اما استفاده از این روشها ریسک بالایی هم دارد. در ادامه معایب این استراتژیها را مشاهده میکنید.
معایب استراتژیهای کلاه خاکستری چیست؟
- آپدیت شدن الگوریتمهای گوگل و امکان قرارگیری استراتژیهای کلاه خاکستری در لیست سئوی کلاه سیاه
- ریسک بالای جریمه شدن توسط گوگل
- ناپایداری نتایج کسب شده از طریق تکنیکهای کلاه خاکستری
- احتمال آسیب زدن به اعتبار برند
- نیاز به نظارت و بهروزرسانیهای مداوم در استراتژیهای سئو خاکستری
- هدر رفتن زمان و هزینه در صورت جریمه شدن سایت
- غیرقابل پیشبینی بودن نتایج کسب شده
تأثیر سئو کلاه خاکستری بر رتبهبندی گوگل
اجرای تکنیکهای سئوی خاکستری در کوتاهمدت و میانمدت ممکن است باعث افزایش ترافیک سایت شود. البته احتمال موفقیت در اجرای این استراتژیها چندان هم بالا نیست؛ چون امکان دارد برخی از این تکنیکها از نظر گوگل و سایر موتورهای جستجو بهعنوان سئوی کلاه سیاه فرض شده و حتی باعث افت ترافیک سایت شوند.
اگر میخواهید از تکنیکها و روشهای سئو کلاه خاکستری استفاده کنید، باید یک استراتژی مشخص برای آن داشته باشید و روی صفر تا صد اجرا و نتایج آن نظارت کنید. به این شکل میتوانید ریسک استفاده از این روشها را پایینتر بیاورید؛ البته این به معنای صفر شدن ریسک سئوی Gray hat نیست. باز هم ممکن است با آپدیتهای جدید سایتتان به مشکل خورده و با افت رتبه روبرو شوید؛ اما لااقل در این صورت میدانید مشکل از کجاست و سریعتر میتوانید به مشکلات پیش آمده واکنش نشان دهید.
به طور کلی توصیه میکنیم سراغ سئوی کلاه سیاه یا کلاه خاکستری نروید. پایبند بودن به اصول و دستورالعملهای گوگل راهکار مطمئنتری برای کسب نتایج دلخواه است. سئوی کلاه سفید حتی اگر نیاز به استمرار و هزینهی بیشتری هم داشته باشد، میتواند نتایج پایدارتری برایتان به ارمغان بیاورد. در نتیجه به زحمتش میارزد. در مقالهی «چگونه سایت خود را سئو کنیم؟» چک لیست کاملی را ارائه کردهایم که میتواند برای بهینهسازی سایت به کارتان بیاید.
چگونه خطرات استفاده از سئو کلاه خاکستری را کاهش دهیم؟
برای کاهش خطرات سئوی کلاه خاکستری باید دستورالعملها و قوانین موتورهای جستجو را کامل بخوانید؛ همچنین روی الگوریتمهای گوگل هم تسلط کاملی داشته باشید. اگر خط قرمزهای گوگل را بشناسید، میتوانید راحتتر از استراتژیهای کلاه خاکستری بهره ببرید.
نکتهی بعدی استفادهی تدریجی و طبیعی از تکنیکهای کلاه خاکستری است. مثلاً در سئوی کلاه سیاه تمرکز سئو کارها فقط دریافت بک لینکهای پرتعداد در یک زمانبندی کوتاه است. همین مسئله هم برای سایتها باعث ایجاد مشکل میشود. برای حل این ایراد اگر میخواهید بک لینک هم بخرید، بهتر است آن را طبق یک استراتژی تدریجی انجام دهید. همچنین با انتشار محتوای رپورتاژی یا پستهای مهمان در سایتهای مرتبط و معروف این کار را طبیعیتر جلوه دهید.
ترکیب استراتژیهای کلاه خاکستری با سئوی کلاه سفید و نظارت همیشگی روی فرایند سئوی سایت هم میتواند خطرات استفاده از سئوی کلاه خاکستری را کاهش دهد. نکته پایانی اینکه در اجرای استراتژیهای سئویی بهتر است همواره از یک مشاور کاردرست هم کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره سئو کافی است به کارشناسان ادزینو پیام دهید.
سخن آخر
سئوی کلاه خاکستری روشی میانبر برای افزایش ترافیک سایت است؛ اما با سئوی کلاه سیاه تفاوتهای گستردهای دارد. در سئوی استراتژیهای خاکستری میتوانید با کمی احتیاط ریسک جریمه شدن را کاهش دهید. البته همچنان بهتر است از این استراتژیها خیلی استفاده نکنید و تمرکزتان را روی بهینهسازی سایت به روشهای صحیح بگذارید. اگر سوال دیگری دربارهی سئوی سایت دارید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.