معرفی الگوریتم های گوگل

معرفی الگوریتم های گوگل
خلاصه

برای موفقیت در سئوی سایت لازم است با الگوریتم‌های گوگل آشنایی داشته باشید. گوگل بزرگ‌ترین موتور جستجوی دنیاست. به همین دلیل سئوکارها همواره به دنبال بهینه‌سازی کردن سایت متناسب با الگوریتم‌های گوگل هستند. به نحوی

فهرست مطالب

برای موفقیت در سئوی سایت لازم است با الگوریتم‌های گوگل آشنایی داشته باشید. گوگل بزرگ‌ترین موتور جستجوی دنیاست. به همین دلیل سئوکارها همواره به دنبال بهینه‌سازی کردن سایت متناسب با الگوریتم‌های گوگل هستند. به نحوی که سایتشان برای این موتور جستجو قابل فهم باشد. منظور از الگوریتم، مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ها است که صفحات وب را خوانده، سپس ارزش‌گذاری و رتبه‌بندی می‌کند.

گوگل از زمان شروع به کارش تا همین الان الگوریتم‌های متعددی را برای این کار رونمایی کرده است. برای اینکه روی سئوی سایت مسلط‌تر باشید، بد نیست که با تمامی این الگوریتم‌ها حداقل تا حدودی آشنا باشید. در ادامه به معرفی الگوریتم‌های گوگل می‌پردازیم.

الگوریتم‌ گوگل چیست؟

قبل از اینکه سراغ معرفی فهرست الگوریتم‌های گوگل برویم، لازم است با تعریف الگوریتم و نقش آن در رتبه‌بندی صفحات سایت آشنا شویم. به طور کلی الگوریتم، مجموعه‌ای از دستورالعمل‌هاست که کامپیوترها با هدف اجرای محاسبات یا سایر اقدامات مرتبط باید از آنها پیروی کنند. همین تعریف برای الگوریتم موتورهای جستجو هم صدق می‌کند. در فضای وب صفحات متعددی وجود دارد که موتورهای جستجو باید آنها را رتبه‌بندی کنند. این کار براساس الگوریتم‌های هوشمند انجام می‌شود.

تعریف زیر از سایت webfx تا حد خوبی الگوریتم گوگل را توضیح می‌دهد:

“Google algorithms are the sets of rules that Google uses to rank websites in search results. Google’s complex system retrieves data from pages and seeks to understand what searchers are looking for and rank pages according to relevance and quality.

«الگوریتم‌های گوگل مجموعه‌ای از قوانین هستند که این موتور جستجو برای رتبه‌بندی وب‌سایت‌ها در نتایج جستجو از آن‌ها استفاده می‌کند. این سیستم پیچیده، داده‌ها را از صفحات وب بازیابی کرده و تلاش می‌کند منظور کاربران از جستجو را درک کرده، سپس صفحات وب را بر اساس میزان ارتباط و کیفیت آن‌ها رتبه‌بندی کند.»

الگوریتم‌های گوگل چگونه رتبه‌‌بندی سایت‌‌ها را تعیین می‌کنند؟

زمانی که شما عبارتی مثل «فیلم گربه‌های بامزه» یا «خرید کفش اصل در تهران» را جستجو می‌کنید، گوگل لیستی از نتایج مرتبط را به شما نشان می‌دهد. هدف گوگل این است که شما سریع‌تر به خواسته‌تان برسید. این موتور جستجو براساس یک سری الگوریتم‌های هوشمند تمامی صفحات وب را چرخیده و به دنبال نتایجی می‌گردد که بیشترین سازگاری را با هدف جستجوی شما داشته باشد. همچنین کیفیت این صفحات را نیز در نظر می‌گیرد. سپس با رتبه‌بندی این صفحات، لیستی از نتایج مرتبط و مفید را به شما نشان می‌دهد.

گوگل الگوریتم‌های متعددی برای فیلتر کردن نتایج جستجو دارد. این الگوریتم‌ها مدام به‌روز می‌شوند و یا حتی کاملاً تغییر می‌کنند. اینکه این الگوریتم‌ها دقیقاً چه سازوکاری دارند، مشخص نیست. اما به گفته‌ی متخصصان سئو و بازاریابی موتورهای جستجو فاکتورهای زیر روی رتبه‌بندی صفحات وب تاثیر می‌گذارد. در حقیقت این فاکتورها کمک می‌کند تا صفحات سایتتان از نظر الگوریتم‌های گوگل مفید ارزیابی شده و رتبه‌های خوبی در صفحه نتایج بگیرند.

  1. شناخت مخاطب‌ هدف و درک نیازها و پرسش‌های ذهنی او
  2. تولید محتوای مفید و متناسب با نیاز کاربر
  3. استفاده‌ی صحیح از کلمه کلیدی در عنوان، توضیحات متا و متن صفحات
  4. تعداد لینک‌ها و بک لینک‌های ارگانیک صفحات
  5. نحوه‌ی نمایش سایت در گوشی‌های هوشمند، لپ‌تاپ‌ها و تبلت‌ها
  6. سرعت بالا آمدن وب‌سایت
  7. و….

در حقیقت فاکتورهایی که برای سئوی سایت لیست می‌کنیم، هدف همه‌ی آنها تاثیرگذاری روی الگوریتم‌ گوگل است. این الگوریتم‌ها برای هر فاکتور یک مقدار عددی در نظر می‌گیرند. سپس این اعداد در کنار هم جمع شده و به معیاری برای رتبه‌بندی صفحات تبدیل می‌شوند. الگوریتم‌های هوشمند گوگل هر باری که کاربران چیز جدیدی را جستجو می‌کنند، متناسب با خواسته و نیاز کاربران رتبه‌بندی صفحات را انجام داده و لیستی از صفحات نزدیک به خواسته‌ی کاربر را به او پیشنهاد می‌کنند.

لیست الگوریتم‌‌های گوگلالگوریتم‌ گوگل چیست

موتور جستجوی گوگل از روزی که شروع به کار کرد تا امروز، از الگوریتم‌های مختلفی برای رتبه‌بندی صفحات و فیلتر کردن نتایج وب استفاده کرده است. برخی از این الگوریتم‌ها، مثل پاندا یا مرغ مگس‌خوار از الگوریتم‌های اصلی گوگل محسوب می‌شوند؛ اما برخی دیگر صرفاً الگوریتم‌های فرعی هستند و در کنار موارد اصلی کار فیلتر کردن صفحه نتایج را انجام می‌دهند.

اگر می‌خواهید در سئوی سایت یک قدم بزرگ بردارید، لازم است با سیر تغییرات الگوریتم‌ها و عملکرد آنها آشنا باشید. در ادامه لیست تمامی الگوریتم‌های گوگل را برایتان آورده‌ایم.

نام الگوریتم هدف سال انتشار
پیج رنک تحلیل کیفیت لینک‌ها برای رتبه‌بندی صفحات ۱۹۹۸
گوگل دنس سنجش کیفیت محتوا با دریافت بازخورد از کاربران ۲۰۰۴
سندباکس جلوگیری از کسب رتبه توسط سایت‌های تازه‌تاسیس ۲۰۰۴
هیلتاپ (تپه) شناسایی صفحات معتبر و تخصصی هر حوزه ۲۰۰۴
کافئین سرعت و دقت بالاتر در ایندکس کردن صفحات ۲۰۱۰
پاندا مقابله با محتوای ضعیف و کپی، ارتقای کیفیت محتوا ۲۰۱۱
تازگی محتوا سنجش تازگی محتوا، کمک به رتبه گرفتن محتواهای ترند ۲۰۱۱
ونیز گوگل کمک به سئوی محلی ۲۰۱۲
پنگوئن سنجش لینک‌های خارجی ۲۰۱۲
دزد دریایی تشخیص و حذف محتوای کپی و کم کیفیت ۲۰۱۲
الگوریتم EMD گوگل فیلتر کردن دامنه‌ها و محتواهای کم کیفیت ۲۰۱۲
پیج لایوت حذف سایت‌های تبلیغاتی ۲۰۱۲
گورخر حذف فروشگاه‌های کم کیفیت و متقلب ۲۰۱۳
مرغ مگس‌خوار درک عمیق‌تر سرچ کاربران ۲۰۱۳
الگوریتم payday Loan مقابله با سایت‌های کلاهبرداری و مستهجن ۲۰۱۳
کبوتر بهبود نتایج جستجوهای محلی ۲۰۱۴
موبایل گدون توجه به سایت‌های موبایل فرندلی ۲۰۱۵
رنک برین گوگل استفاده از یادگیری ماشین برای درک عمیق‌تر جستجوی کاربران ۲۰۱۵
موش کور بهبود نتایج جستجوهای محلی ۲۰۱۶
الگوریتم فرد مقابله با محتواهای ضعیف و کم‌کیفیت ۲۰۱۷
الگوریتم مدیک بهبود محتوا در حوزه‌های پزشکی و سلامت ۲۰۱۸
برت استفاده از یادگیری ماشین برای درک عمیق‌تر محتوای جستجوی کاربران ۲۰۱۸
موبایل فرست ایندکس اولویت دادن به ایندکس کردن صفحات موبایلی سایت‌ها ۲۰۱۸
الگوریتم EAT گوگل ایجاد دستورالعملی برای بهبود کیفیت محتوا و ایجاد اعتبار و اعتماد در حوزه‌های مختلف ۲۰۱۹
الگوریتم MUM درک همزمان محتوای تصویری، ویدئویی، متنی و صوتی ۲۰۲۱
الگوریتم مرور محصول توجه ویژه به محتوای محصولات ۲۰۲۱
الگوریتم EEAT گوگل ایجاد دستورالعمل جدید در تولید محتوا ۲۰۲۲
الگوریتم محتوای مفید حساسیت بیشتر نسبت به محتوای سایت ۲۰۲۲
به‌روزرسانی الگوریتم‌های قدیمی بهبود محتوا و پاسخگویی سریع‌تر به کاربران ۲۰۲۳-۲۰۲۴
مقابله با سوءاستفاده از نام دامنه مقابله با یکی از روش‌های سئوی کلاه سیاه ۲۰۲۴

۱.الگوریتم پیج رنک (Google PageRank Algorithm) – ۱۹۹۸

لیست الگوریتم‌‌های گوگل

پیج رنک از اولین الگوریتم‌های موتور جستجوی گوگل بود که در سال ۱۹۹۸ شروع به کار کرد. این الگوریتم توسط لری پیج و سرگئی برین بنیان‌گذاران گوگل توسعه‌داده شد. پیج رنک برپایه‌ی بک لینک‌های دریافتی برای صفحات وب کار می‌کرد. از نظر گوگل هر لینکی که به صفحه‌ای داده می‌شد، به معنای یک رای اعتماد بود.

البته از نظر این الگوریتم اگر صفحه‌ای با پیج رنک بالاتر به شما لینک می‌داد، ارزش بیشتری داشت. نکته دیگر اینکه در الگوریتم پیج رنک اگر در یک صفحه به ۴ سایت متفاوت لینک داده شود، ارزش پیج رنک آن صفحه بین ۴ سایت دیگر تقسیم خواهد شد.

در نهایت براساس قوانین ریاضی احتمال و گراف، پیج رنک صفحات وب را مدل‌سازی نموده و آن‌ها را رتبه‌بندی می‌کرد. گوگل همچنان از الگوریتم PageRank استفاده می‌کند؛ اما این الگوریتم در کنار موارد دیگری مورد بررسی قرار می‌گیرد. به همین دلیل کارایی آن بهتر شده است.

۲. الگوریتم گوگل دنس (Google Dance) – ۲۰۰۴

گوگل برای اینکه اعتبار و کیفیت صفحات وب را بسنجد، پس از ایندکس چندین بار رتبه‌ی آن‌ها را جابه‌جا می‌‌کند. هدف از این جابه‌جایی‌ها بررسی رفتار کاربران و میزان تعامل آن‌ها با محتواهای ایندکس شده است. به این شکل حتی صفحات جدید هم شانس این را دارند که موردتوجه قرار گرفته و در گوگل رتبه بگیرند.

الگوریتم رقص گوگل البته ممکن است صفحات قدیمی سایت را نیز درگیر کند؛ خصوصاً اگر این صفحات قبلاً ایندکس نشده و با آپدیت محتوا یا لینک‌سازی‌های جدید مورد توجه قرار گرفته باشند. اگر در این تغییر جایگاه صفحه‌ی ایجاد شده مورد استقبال کاربران قرار بگیرد، شانس بالایی برای دریافت رتبه‌های برتر خواهد داشت.

۳.الگوریتم سندباکس گوگل (Google Sandbox) – ۲۰۰۴

یکی دیگر از تغییرات الگوریتمی گوگل مربوط به الگوریتم سندباکس بود. سندباکس در حقیقت یک فیلتر موقتی برای سایت‌های تازه‌تاسیس است. گوگل به کمک سندباکس از بالا آمدن سریع سایت‌های تازه‌تاسیس جلوگیری می‌کند؛ حتی اگر محتوای آنها در ظاهر مفید و مرتبط با نیاز کاربر باشد. دلیل این رویکرد گوگل عدم اعتمادش به سایت‌های تازه‌تاسیس است.

از نظر گوگل سایت‌هایی که هنوز سابقه‌ی مشخصی ندارند و با سرعت بالا شروع به لینک‌سازی و تولید محتوا می‌کنند، ممکن است اسپم باشند. در نتیجه سایت‌های تازه‌تاسیس را معمولاً بین ۱ تا ۶ ماه در حالت تعلیق قرار می‌دهد تا برای جلوگیری از هرزنامه‌ و محتواهای اسپم یک سیستم فیلتر اولیه داشته باشد.

الگوریتم سندباکس برای سئوکارها همیشه مشکل‌ساز است. برای اینکه سریع‌تر از سندباکس خارج شوید، باید تولید محتوای منظم و باکیفیت را در دستور کارتان قرار دهید. همچنین از لینک‌سازی‌های افراطی نیز بپرهیزید. افزایش نرخ تعامل کاربران و فعال بودن در شبکه‌های اجتماعی هم می‌تواند تا حدودی موثر باشد.

۴.الگوریتم هیلتاپ (Hilltop Algorithm) – ۲۰۰۴

سال ۲۰۰۴، سال تغییرات الگوریتمی گوگل بود. پس از سندباکس و گوگل دنس این‌بار گوگل سراغ توسعه‌ی الگوریتم هیلتاپ یا تپه رفت. هدف این الگوریتم شناسایی صفحات مرجع و باکیفیت در حوزه‌های تخصصی خاص بود. صفحات مرجع از نظر گوگل مواردی بودند که یک موضوع خاص را پوشش داده و در مورد آن اطلاعات بی‌طرفانه و گسترده‌ای را ارائه می‌کردند. همچنین برای تکمیل بحث به منابع مختلف و معتبری لینک می‌دادند.

اگر صفحه مرجعی به یکی دو سایت دیگر لینک می‌داد، این دو سایت هم جزء منابع قابل اعتماد گوگل قرار می‌گیرند. در نتیجه با گسترده شدن این الگوریتم، اگر می‌خواستید اعتبار سایتتان را افزایش دهید، باید کاری می‌کردید که صفحات مرجع سایتتان را لینک کنند. در این صورت شانس بیشتری هم برای رتبه گرفتن در گوگل داشتید.

۵.الگوریتم کافئین گوگل (Caffeine Algorithm) – 2010

تا اینجا تمامی الگوریتم‌های گوگل تمرکزشان بر رتبه‌بندی و فیلتر کردن نتایج جستجو بود؛ اما الگوریتم کافئین با هدف دیگری ایجاد شد. در سال ۲۰۰۹ مدیران گوگل اعلام کردند که الگوریتم Caffeine قرار است صفحه‌ی نتایج را متحول کنند. کافئین در حقیقت یک زیرساخت جدید برای ایندکس کردن صفحات وب  بود.

این الگوریتم می‌توانست سریع‌تر صفحات وب را خوانده و ایندکس کند. همچنین اگر صفحات قدیمی و ایندکس نشده‌ی وب هم آپدیت می‌شد، شانس زیادی داشت که توسط این الگوریتم ایندکس شود. در نتیجه دستورالعمل‌های کافئین به گوگل کمک می‌کرد تا با سرعت و دقت بالاتری اطلاعات وب را پردازش کند.

افزایش سرعت ایندکس صفحات برای پوشش دادن موضوعات ترند و خبری کاربرد بالایی داشت. در حال حاضر همچنان کافئین به‌عنوان یک الگوریتم پایه‌ای کار می‌کند؛ اما الگوریتم‌های دیگری مثل رنک برین و هوش مصنوعی کار ایندکس کردن صفحات را انجام می‌دهند.

۶.الگوریتم پاندا گوگل (Panda Algorithm) – ۲۰۱۱

الگوریتم پاندا بین سئوکارها معروف‌تر است. این الگوریتم با هدف مقابله با محتواهای بی‌کیفیت و اسپم توسعه پیدا کرد و در سال ۲۰۱۱ توسعه داده شد. تمرکز این الگوریتم بر سئوی داخل صفحه بوده و سعی دارد تا با حذف سایت‌ها و صفحات اسپم، محتواهای باکیفیت‌تر را در معرض نمایش کاربران قرار دهد.

از جمله اهداف الگوریتم پاندا حذف محتواهای کپی، حذف محتواهای کم عمق، مقابله با سایت‌های مزرعه محتوا و بهبود تجربه کاربری است. برای اینکه توسط الگوریتم پاندا فیلتر نشده و جریمه نشوید، باید تمرکزتان را روی تولید محتوای عمیق و کاربرپسند بگذارید. همچنین اگر صفحاتی دارید که دارای محتوای کوتاه یا ضعیف است، باید این صفحات را آپدیت کرده و آن‌ها را اصلاح کنید؛ یا اینکه بیخیال این صفحات شده و آن‌ها را حذف نمایید.

۷.الگوریتم تازگی محتوا (Freshness Algorithm)- 2011

لیست الگوریتم‌‌های گوگل

کاملاً مشخص است که تمرکز این الگوریتم بیشتر در نشان دادن محتواهای تازه و به‌روز است. الگوریتم Freshness به‌خصوص برای سایت‌های خبری و مجله‌های اینترنتی خیلی اهمیت دارد؛ چون کمک می‌کند تا موضوعات ترند خیلی راحت‌تر مورد توجه قرار گرفته در صفحه‌ی نتایج رتبه بگیرند.

این الگوریتم همچنین برای سایت‌های فنی که به‌روز بودن اطلاعات در آنها مهم است هم اهمیت زیادی دارد. اگر در این حوزه‌ها فعالیت می‌کنید، با به‌روز نگه داشتن محتوا و بهبود کیفیت اطلاعات می‌توانید در گوگل رتبه‌های خوبی کسب کرده و این رتبه‌ها را حفظ کنید.

نکته دیگر اینکه براساس این محتوا اگر صفحات سایتتان مدت‌هاست به‌روز نشده، احتمال زیادی دارد که دچار مشکل شوید. به همین دلیل آپدیت و هرس محتوا در سئو اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

۸.الگوریتم ونیز گوگل (Venice Algorithm) – ۲۰۱۲

الگوریتم ونیز که در سال ۲۰۱۲ رونمایی شد، هدفش تاثیرگذاری بر نتایج جستجوهای محلی بود. اگر می‌خواهید روی سئوی محلی تمرکز کنید، باید با سازوکار الگوریتم Venice آشنا باشید. تا قبل از این الگوریتم اگر در گوگل مثلاً اصطلاح «رستوران در تهران» را جستجو می‌کردید، خبری از بخش Local Pack گوگل و معرفی لوکیشن‌ها و رستوران‌های اطرافتان نبود؛ گوگل برای حل این مشکل ابتدا سراغ راه‌اندازی گوگل مپ رفت و سپس نقشه‌های گوگل را به کمک الگوریتم ونیز با نتایج جستجو ترکیب کرد.

الگوریتم ونیز با استفاده از IP و GPS موقعیت کاربر را شناسایی کرده و سپس در هنگام سرچ، نتایجی را به کاربر نشان می‌دهد که متناسب با نیازش باشد. مثلاً اگر کاربر در لوکیشن خاصی قرار دارد و اصطلاح «آژانس مسافربری» را سرچ می‌کند، گوگل به کمک این الگوریتم اطلاعات متناسب‌تری را به فرد می‌دهد.

۹.الگوریتم پنگوئن گوگل (Penguin Algorithm) – 2012

سئوکارها از سال‌ها پیش متوجه شده بودند که کسب بک لینک‌های پرتعداد باعث بهبود رتبه‌ی سایت‌ها می‌شود. برخی از متخصصان سئو از این مسئله سوءاستفاده می‌کردند و سراغ خرید بک لینک‌ از مزارع لینک یا روش‌های دیگری مثل استفاده از شبکه PBN، درج لینک‌های اسپم در وبلاگ‌ها و یا فعالیت در انجمن‌های اینترنتی می‌رفتند.

گوگل برای اینکه جلوی ایجاد لینک‌های اسپم را گرفته و با این مسئله مقابله کند، در سال ۲۰۱۲ الگوریتم پنگوئن را رونمایی کرد. این الگوریتم لینک‌های ضعیف و خریداری شده را شناسایی کرده و اثر آن‌ها را حذف می‌کند. همچنین اگر سایتی به استفاده از روش‌های کلاه سیاه و کسب بک لینک‌های پرتعداد تمایل داشته باشد، الگوریتم Penguin این استراتژی را شناسایی کرده و سایت را جریمه می‌کند.

الگوریتم پنگوئن سال‌هاست توسط گوگل به‌روز می‌شود. اگر نمی‌خواهید از این الگوریتم آسیب ببینید، بهتر است فرایند لینک سازی را تحت کنترل دستورالعمل‌های گوگل انجام دهید.

۱۰.الگوریتم دزد دریایی گوگل (Pirate Algorithm) – ۲۰۱۲

همین‌طور که از اسم این الگوریتم مشخص است، هدف گوگل با انتشار Pirate Algorithm، مقابله با مطالب دزدی و کپی شده در فضای وب بود. به این شکل سایت‌هایی که مطالب کپی و بی‌کیفیت تولید می‌کردند، جریمه شده و صفحات آن‌ها از فضای وب حذف شدند.

الگوریتم دزد دریایی بیشتر از همه به سایت‌های دانلود فیلم و موسیقی آسیب می‌زند؛ زیرا اغلب این سایت‌ها قوانین کپی رایتینگ را زیر پا می‌گذارند.

۱۱.الگوریتم EMD گوگل (Exact Match Domain) – ۲۰۱۲

سال ۲۰۱۲ سار پر افت و خیزی برای نتایج وب بود. این الگوریتم بر روی عنوان صفحات و سایت‌های اینترنتی تمرکز دارد. در مواقعی که عنوان سایت و صفحه با کلمه کلیدی هدف مرتبط بوده یا یکسان باشد، الگوریتم‌های گوگل این مسئله را یک فاکتور مثبت در نظر می‌گیرند. البته این الگوریتم همان‌طور که برای چنین سایت‌هایی ارزش قائل می‌شوند، همان‌طور هم می‌توانند سایت‌های اسپم را شناسایی کرده و آن‌ها را از صفحه‌ی نتایج حذف کنند.

در حقیقت استفاده از کلمه کلیدی در نام دامنه نشان‌دهنده‌ی تخصص و حوزه‌ی کاری یک وب‌سایت است. اگر موضوع سایت و محتواهای آن هم باکیفیت باشند، این ویژگی از نظر الگوریتم‌های گوگل یک نشانه‌ی مثبت تلقی می‌شود، اما اگر صاحب سایت در حال سوءاستفاده از نام دامنه باشد، گوگل این سایت را جریمه می‌کند.

۱۲.الگوریتم پیج لایوت گوگل (Page Layout Algorithm) – ۲۰۱۲

با گسترش سایت‌های مجله‌ای، تبلیغات در فضای وب بیشتر مورد توجه قرار گرفته بود. گوگل هم برای اینکه فیلتری برای جلوگیری از سوءاستفاده‌ی سایت‌های تبلیغاتی ایجاد کند، سراغ الگوریتم Page Layout رفت. این الگوریتم سایت‌هایی که تعداد تبلیغات آن‌ها بیشتر از حد بوده و محتوای سایت را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، شناسایی کرده و جریمه می‌کند.

الگوریتم پیج لایوت گوگل طی این سال‌ها بارها آپدیت شده و در حال حاضر به‌صورت کاملاً هوشمند عمل می‌کند. گوگل به طور کلی مشکلی با تبلیغات در وب‌سایت‌ها ندارد؛ اما به شرطی که آسیبی به تجربه‌ی کاربری نرساند؛ خزنده‌های گوگل تبلیغات آزاردهنده در بالای صفحات را یک فاکتور منفی در نظر می‌گیرند. خصوصاً اگر این کار را در نسخه‌های موبایلی انجام داده باشید.

۱۳.الگوریتم گورخر (Zebra Algorithm) – ۲۰۱۳

لیست الگوریتم‌‌های گوگل

اگر در حوزه‌ی سئوی سایت‌های فروشگاهی فعالیت می‌کنید، باید با الگوریتم گورخر آشنایی کامل داشته باشید. هدف این الگوریتم مقابله با سایت‌های فروشگاهی اسپم و کلاهبردار است. الگوریتم زبرا سعی می‌کند تا سایت‌های فروشگاهی ناشناس و کلاهبردار را شناسایی کرده و رد پای آن‌ها را از صفحه‌ی نتایج پاک کند.

افزایش تعداد سایت‌های فروشگاهی باعث شده تا فروشگاه‌های اینترنتی زیادی با هدف کلاهبرداری در فضای وب ایجاد شوند. خیلی از این فروشگاه‌ها اطلاعات فیک را منتشر می‌کنند؛ یا حتی به دنبال سوءاستفاده از اطلاعات کاربران هستند. برای کاربران عادی شناسایی این فروشگاه‌ها مشکل است، اما الگوریتم‌های گوگل می‌توانند سایت‌های فیشینگ، کلاهبرداری‌های اینترنتی و فروشگاه‌های بی‌اعتبار را شناسایی کرده و آنها را فیلتر کنند.

برای اینکه الگوریتم زبرا روی سایتتان تاثیر منفی نگذارد، باید از مراجع معتبر تاییدیه‌ها و مجوزهای فعالیت‌های اینترنتی را دریافت کنید؛ همچنین مشخص بودن آدرس محل کسب‌وکار، به‌روزرسانی پیوسته‌ی فروشگاه، تولید محتوا برای محصولات، دسترسی آسان مشتریان به پنل کاربری، منتهی شدن مسیر مشتریان به درگاه پرداخت و تکمیل خرید و مواردی از این دست هم می‌توانند سایت شما را از اتهامات احتمالی این الگوریتم در امان نگه دارند.

۱۴.الگوریتم مرغ مگس‌خوار (Hummingbird Algorithm)- 2013

تا همین چند سال پیش می‌شد با تکرار پربسامد کلمات کلیدی در متن محتوا و استفاده از لینک‌سازی‌های فیک الگوریتم‌های گوگل را فریب داده و در صفحه‌ی نتایج رتبه گرفت؛ اما گوگل با انتشار الگوریتم پاندا و سپس الگوریتم مرغ مگس‌خوار کاری کرد که عملاً این کار دیگر امکان‌پذیر نباشد.

این الگوریتم گوگل به درک عمیق‌تری از جستجوهای کاربران رسیده است و می‌تواند تا حد خوبی بهترین پاسخ‌ها را به کاربران نشان دهد. مثلاً وقتی کاربر عبارت «best wordpress plugin» را سرچ می‌کند، به جایش نمایش لینک‌ها یا حتی خلاصه‌ی هوش‌ مصنوعی، با فهرستی از پلاگین‌های پرکاربرد وردپرسی روبرو می‌شود. گوگل این کار را با استفاده از گراف دانش یا Knowledge Graph انجام می‌دهد.

به‌واسطه‌ی الگوریتم مرغ مگس‌خوار کاربران حتی می‌توانند با گوگل مکالمه کنند و مطمئن باشند که این موتور جستجو متوجه منظورشان می‌شود. به این شکل وقتی مثلاً پدرتان عبارت «برای سرماخوردگی چه چیزی بخورم؟» را هم سرچ می‌کند، باز گوگل بهترین نتایج را به او نمایش می‌دهد.

درک الگوریتم مرغ مگس‌خوار به سئوکارها کمک می‌کند تا راحت‌تر با موتور جستجوی گوگل ارتباط بگیرند و صفحات سایت را برای آن‌ها بهینه کنند. طبق این الگوریتم اینکه محتوای مفید و کاربرپسندی تولید کنید، اهمیت بیشتری دارد تا اینکه بخواهید یک کلمه کلیدی را به طور مرتب در صفحه مورد استفاده قرار دهید.

۱۵.الگوریتم Payday Loan – 2013

گوگل برای مقابله با سایت‌های شرط‌بندی، محتواهای غیرقانونی و اسکم از الگوریتم Payday Loan استفاده می‌کند. این الگوریتم هدفش شناسایی سایت‌های اسپم و ایجاد یک محیط جستجوی سالم و امن برای کاربران است. الگوریتم Payday Loan سایت‌های غیرقانونی، کلاه سیاه و مستهجن را فیلتر کرده و جریمه می‌کنند.

۱۶.الگوریتم کبوتر (Pigeon Algorithm) – ۲۰۱۴

یکی دیگر از الگوریتم‌های گوگل که تمرکزش بر جستجوهای محلی است، الگوریتم کبوتر نام دارد. این الگوریتم موقعیت مکانی کاربر را براساس IP و GPS شناسایی کرده و تلاش می‌کند تا نتایج جستجو را بر پایه‌ی لوکیشن کاربران بهینه‌سازی نماید. در مواقعی که کاربران سراغ سرچ‌های لوکیشن‌محور می‌رود، گوگل به کمک الگوریتم Pigeon  لیستی از کسب‌وکارهای نزدیک به لوکیشن کاربر را به او نمایش می‌دهد؛ یا حتی ممکن است این نتایج را با صفحه‌ی گوگل مپ ترکیب کند.

اگر به دنبال بهبود سئوی لوکال هستید، باید با الگوریتم کبوتر و سازوکار آن آشنا باشید. ثبت اطلاعات کسب‌وکار در گوگل مپ و نظرات کاربران در گوگل از فاکتورهای مهمی است که روی الگوریتم کبوتر گوگل تاثیر می‌گذارند و باعث بیشتر دیده شدن سایتتان می‌شوند.

۱۷.الگوریتم موبایل گدون (Mobilegeddon Algorithm) – ۲۰۱۵

طبق اطلاعات استخراج شده، تا سال ۲۰۱۵ نزدیک به ۵۰ درصد مردم با دستگاه‌های موبایل وب‌گردی می‌کردند. گوگل هم که این مسئله را درک کرده بود، در همین سال از الگوریتم موبایل گدون رونمایی کرد. تمرکز این الگوریتم بر شناسایی سایت‌های موبایل فرندلی بود. در حال حاضر الگوریتم‌های گوگل برای سایت‌های موبایل فرندلی ارزش بالایی قائل می‌شوند؛ حتی وقتی محتوای جدیدی منتشر می‌کنید، گوگل ابتدا نسخه‌ی موبایلی آن را ایندکس می‌کند. در نتیجه اگر می‌خواهید در گوگل رتبه بگیرید، اهمیت زیادی دارد که سایتی واکنشگرا و سازگار با گوشی‌های موبایل داشته باشید.

تا سال ۲۰۱۵ الگوریتم موبایل گدون صرفاً به سایت‌های موبایلی امتیاز مثبتی می‌داد؛ اما در آپدیت‌های جدید، گوگل حساسیت بیشتری نسبت به سایت‌های غیرواکنشگرا نشان می‌دهد و حتی ممکن است این سایت‌ها را از صفحه‌ی نتایج موبایلی حذف کند. برای اینکه مطمئن شوید صفحات سایتتان اصطلاحاً Mobile Friendly است، می‌توانید از ابزاری مثل Google Mobile friendly test کمک بگیرید.

۱۸.الگوریتم رنک برین گوگل (Rank Brain Algorithm) – ۲۰۱۵

برای آشنایی با الگوریتم رنک برین توضیح زیر را به نقل از سایت بخوانید:

“Google RankBrain is an machine learning (AI) algorithm that helps understand search queries and deliver relevant results. It analyzes how users interact with search results and learns from them to improve future searches. In short, it helps Google know what you really want from your searches.”

«گوگل رنک ‌برین (Google RankBrain) یک الگوریتم یادگیری ماشین (هوش مصنوعی) است که به درک بهتر عبارت‌های جستجو شده و ارائه نتایج مرتبط کمک می‌کند. این الگوریتم رفتار کاربران را هنگام تعامل با نتایج جستجو تحلیل کرده و از این داده‌ها برای بهبود جستجوهای آینده می‌آموزد. به ‌طور خلاصه، رنک ‌برین به گوگل کمک می‌کند تا بهتر متوجه شود کاربران واقعاً از جستجوی خود چه می‌خواهند.»

کلید موفقیت بر پایه‌ی الگوریتم رنک برین تولید محتوای باکیفیت و پاسخگویی به نیاز کاربران است. چون این الگوریتم دقیقاً بر ارائه‌ی بهترین پاسخ به کاربران تمرکز دارد.

۱۹.الگوریتم موش کور گوگل (Possum Algorithm) – ۲۰۱۶

لیست الگوریتم‌‌های گوگل

گوگل برای اینکه تکلیف سرچ‌های محلی را مشخص کرده و آن‌ها را تا حد زیادی از سرچ‌های عادی کاربران تفکیک نماید، در سال ۲۰۱۶ از الگوریتم موش کور رونمایی کرد. این الگوریتم باعث شد تا نتایج سرچ‌های محلی دقیق‌تر باشند و حتی کسب‌وکارهایی که نمایه‌ی گوگل فعالی ندارند هم در آن مورد توجه قرار بگیرند.

نکته بعدی اینکه به کمک الگوریتم Possum  نتایج تکراری کسب‌وکارها نیز از صفحه سرپ حذف شد. به این شکل تنوع در نتایج بیشتر شده و کاربران می‌توانستند کسب‌وکارهای کمتر معروف را نیز در گوگل پیدا کنند. به طور کلی هدف این الگوریتم گوگل متنوع‌تر کردن و مرتبط‌تر کردن صفحه‌ی نتایج برای جستجوهای محلی بود.

۲۰.الگوریتم فرد (Fred Algorithm) – ۲۰۱۷

یکی از الگوریتم‌های غیررسمی گوگل که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، الگوریتم فرد بود. هدف این الگوریتم مقابله با سایت‌هایی است که فقط تمرکزشان را روی تبلیغات، افیلیت مارکتینگ و فروش محصولات بی‌کیفیت گذاشته‌اند و اگر محتوایی هم تولید می‌کنند، صرفاً به دنبال سئوی سایت و جذب ترافیک هستند.

پس از انتشار این الگوریتم سایت‌هایی که تمرکزشان صرفاً بر تبلیغات بود و توجهی به رابط کاربری نداشتن، جریمه شدند و افت رتبه‌ی شدیدی را تجربه کردند.

۲۱.الگوریتم مدیک یا طبی (Medic Algorithm) – 2018

کمتر پیش می‌آید که گوگل برای بهبود نتایج در یک حوزه‌ی خاص از الگوریتم مجزایی استفاده کند؛ اما اهمیت حوزه‌ی پزشکی و سلامت باعث شده تا الگوریتم مدیک یا طبی در سال ۲۰۱۸ متولد شود. این الگوریتم گوگل تمرکز ویژه‌ای بر ارتقای کیفیت محتوای وب دارد. بر همین اساس اگر در حوزه‌های پزشکی و سلامت فعالیت می‌کنید، باید با این الگوریتم آشنایی کامل داشته باشید.

نکته دیگر اینکه ویژگی‌های مهم این الگوریتم تمرکزش بر کیفیت محتوا و اهمیت قائل شدن برای نویسنده یا برند سایت است. بر این اساس اگر محتوایی دقیق و علمی تولید کنید؛ یا تولید محتوای سایت را به فردی متخصص بسپارید، شانس بیشتری برای کسب رتبه در گوگل دارید. همچنین اگر سایتتان به‌عنوان یک مرجع پزشکی شناخته شود هم شانستان برای کسب رتبه‌های برتر بیشتر است.

اعتبارسازی و جلب اعتماد کاربران هم از فاکتورهایی است که در الگوریتم medic تاثیرگذار است.

۲۲.الگوریتم برت (BERT Algorithm) – ۲۰۱۸

تمرکز الگوریتم برت هم بر یادگیری ماشین است و مشابه الگوریتم رنک برین عمل می‌کند. این الگوریتم به گوگل کمک می‌کند تا معنای دقیق کلمات در بافت جمله‌ را بهتر متوجه شود؛ این ویژگی برای سرچ‌هایی که مکالمه‌محور و طولانی هستند کاربرد دارد. به این شکل اگر کاربر مثلاً عبارت «آیا می‌توان دارو را بدون غذا مصرف کرد؟» را جستجو کند، بازهم گوگل متوجه منظورش شده و بهترین نتایج را به او نمایش می‌دهد.

۲۳.الگوریتم موبایل فرست ایندکس (Mobile First Index Algorithm) – ۲۰۱۸

تعداد کاربران موبایلی هر روز در حال افزایش است. نزدیک به ۸۰ درصد سرچ‌های گوگل با دستگاه‌های موبایلی انجام می‌شود. به همین دلیل اغلب سایت‌ها سراغ توسعه‌ی نسخه‌های موبایلی رفته‌اند. گوگل هم برای اینکه اهمیت موبایل فرندلی بودن سایت‌ها را بهتر نشان دهد، در سال ۲۰۱۹ از الگوریتم موبایل فرست ایندکس رونمایی کرد. رونمایی از این الگوریتم در حقیقت بیانیه‌ای بود که اعلام کرد زین‌پس ابتدا صفحات موبایلی وب ایندکس می‌شوند و سپس نوبت به صفحات دسکتاپ می‌رسد.

۲۴.الگوریتم گوگل E–A-T – 2019

می‌توان گفت E-A-T در حقیقت یک الگوریتم نیست؛ بلکه دستورالعملی است که گوگل برای ارزیابی و سنجش کیفیت محتوای صفحات از آن استفاده می‌کند. عبارت E-A-T درواقع مخفف سه اصطلاح Expertise، Authoritativeness و Trustworthiness است و روی تخصص، اعتبار و اعتماد تاکید می‌کند.

گوگل ابتدا این دستورالعمل را روی سایت‌های پزشکی و مالی اعمال کرد؛ اما کم‌کم آن را به تمامی حوزه‌ها تعمیم داد. براساس این اصل اگر می‌خواهید در گوگل رتبه بگیرید، باید محتوایی باکیفیت، عمیق و تخصصی (Expertise) بنویسید. انتشار محتواهای کپی‌ شده و بازنویسی شده زین‌پس از نظر گوگل اهمیتی ندارد.

همچنین اعتبار (Authoritativeness) نویسنده یا سایت منتشرکننده‌ی مطلب هم نقشی مهم در رتبه‌بندی آن دارد. علاوه بر این، با درج لینک از منابع معتبر هم می‌توانید به متنتان اعتبار بدهید. فعالیت مستمر در سوشال مدیا، کسب بک لینک‌های باکیفیت و برندسازی هم می‌تواند روی افزایش اعتبار سایتتان تاثیر بگذارد.

نکته‌ی آخر هم بحث اعتمادسازی است. در دنیای واقعی برای اینکه بخواهید اعتماد کسی را جلب کنید، باید وقت بگذارید و قدم به قدم پیش بروید. همین مسئله در سئوی سایت بر مبنای E-A-T هم برقرار است. در بحث سئو هم باید آرام‌آرام اعتماد کاربران را جلب کنید. این کار را می‌توانید با تولید محتوای کاربرپسند و توجه به نیازهایش انجام دهید.

۲۵.الگوریتم MUM گوگل (Multitasking United Model Algorithm)- 2021

لیست الگوریتم‌‌های گوگل

یکی از پیشرفته‌ترین الگوریتم‌های گوگل که با استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین توسعه پیدا کرده، الگوریتم MUM است. این الگوریتم گوگل را درک عمیق‌تری از زبان انسانی و نیازهای جستجو می‌رساند و به کاربران کمک می‌کند تا پاسخ‌های پیچیده، چند مرحله‌ای و تحلیلی را فقط با یک‌بار جستجو پیدا کنند.

این الگوریتم توان پردازش محتواهای متنی، تصویری و ویدئویی را به طور همزمان دارد؛ همچنین می‌تواند اطلاعات را از منابع مختلف و زبان‌های متفاوتی بررسی کرده و بهترین پاسخ را به کاربر نشان دهد.

مثلاً اگر عبارت «برای صعود به دماوند در تابستان به چه چیزهایی نیاز دارم؟» را جستجو کنید، گوگل تلاش می‌کند تا تمامی اطلاعات موردنیاز برای صعودهای تابستانه را در اختیار شما قرار دهد. این اطلاعات شامل بررسی وضعیت آب‌وهوا، تجهیزات موردنیاز، مسائل تغذیه‌ای و… می‌شود. تا چند سال پیش برای رسیدن به این اطلاعات باید چندین سرچ متفاوت انجام می‌دادید و اطلاعات را جزءبه‌جزء جمع می‌کردید؛ اما امروز با الگوریتم MUM می‌توانید راحت‌تر و سریع‌تر به خواسته‌هایتان برسید.

۲۶.الگوریتم مرور محصول (Product Reviews) – ۲۰۲۱

خیلی از کاربران پیش از اینکه سراغ خرید محصول جدیدی بروند، تحقیقاتشان را از گوگل شروع می‌کنند؛ حتی اگر هدفشان خرید حضوری یک محصول باشد. گوگل هم برای اینکه بهترین پاسخ را به این کاربران ارائه دهد، در سال ۲۰۲۱ از الگوریتم Product Reviews رونمایی کرد.

این الگوریتم محتوایی را برای محصولات مناسب می‌داند که مبتنی بر تجزیه‌وتحلیل نوشته شده باشد و اطلاعات دقیق و واقعی را در اختیار کاربر قرار دهد. نوشتن توضیحات دست اول، استفاده از فیلم و تصویر و ایجاد امکانات متعدد برای مقایسه‌ی محصولات به کاربر اجازه می‌دهد تا راحت‌تر برای خرید محصولاتش تصمیم بگیرد. اگر در سایتتان این مسئله را مورد توجه قرار دهید، الگوریتم Product Reviews هم کاری می‌کند تا راحت‌تر در گوگل رتبه بگیرید.

۲۷.الگوریتم EEAT – ۲۰۲۲

بالاتر درباره‌ی دستورالعمل EAT گوگل برای تولید محتوا صحبت کردیم؛ در سال‌های اخیر گوگل نشان داده که عنصر تجربه (Experience) هم به اندازه‌ی سه عنصر تخصص (Expertise)، اعتبار (Authoritativeness) و اعتماد (Trustworthiness) برایش حائز اهمیت است.

بر این اساس اگر در محتوای خود از محتوای تجربه‌محور صحبت کنید، گوگل ارزش بیشتری برای آن قائل می‌شود. برای مثال اگر می‌خواهید توضیح محصول بنویسید، به جای مانور دادن روی اطلاعاتی مثل وزن و قد، از تجربه‌ی جابه‌جایی آسان محصول حرف بزنید؛ یا به جای اینکه بگویید این محصول دارای باتری ۲۰۰۰ میلی‌آمپر ساعتی است، از تجربه‌ی خودتان بگویید که توانسته‌اید ۶ ساعت تمام از این دستگاه استفاده کنید. انتقال تجربه اعتبار بیشتری به محتوا می‌دهد و برای کاربر هم ملموس‌تر است.

۲۸.الگوریتم محتوای مفید (Helpful Content) – ۲۰۲۲

الگوریتم Helpful Content تیر خلاص گوگل به سایت‌هایی بود که محتوا را صرفاً با هدف سئو کردن سایت تولید می‌کردند. این الگوریتم هوشمند توانایی بالایی در درک محتوای صفحات دارد و می‌تواند کیفیت و ارزش آن‌ها را ارزیابی کند.

نکته بعدی اینکه الگوریتم محتوای مفید برخلاف سایر الگوریتم‌های گوگل به شکل Side – Wide عمل کرده و کل سایت را در یک نگاه بررسی می‌کند. درنتیجه اگر سایتتان دارای صفحات غیرمفیدی باشد، این مسئله وضعیت سئوی سایر صفحات را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

برای تولید محتوا بر مبنای الگوریتم Helpful Content، باید تمرکزتان را اول و آخر فقط روی جلب رضایت کاربران قرار دهید. درباره‌ی سوالات ذهنی آن‌ها صحبت کنید؛ به نیازهایشان پاسخ بدهید و کاری کنید که مخاطب در همان اولین قدم به نتایج دلخواهش برسد. به این شکل شانس زیادی دارید که در گوگل رتبه بگیرید.

۲۹.ترکیبی از به‌روزرسانی‌ها ۲۰۲۳ – ۲۰۲۴

طی یکی دو سال اخیر گوگل از الگوریتم جدیدی رونمایی نکرده است؛ اما به طور پیوسته در حال به‌روزرسانی الگوریتم‌های هسته اصلی و الگوریتم‌های اسپم بوده است؛ با این هدف که کیفیت صفحه‌ی نتایج را بهبود داده و با روش‌های سئوی کلاه سیاه مقابله کند. اغلب آپدیت‌های جدید گوگل بر نحوه‌ی ارزیابی محتوا تمرکز کرده‌اند و برای صفحاتی که محتوای مفید و باکیفیتی ارائه دهند، ارزش بیشتری قائل می‌شوند.

اگر می‌خواهید مطابق با آخرین تغییرات الگوریتمی گوگل کارهای سئوی سایت را پیش ببرید، به جای بهینه‌سازی صفحات برای موتورهای جستجو، باید تمرکزتان را روی راضی نگه داشتن کاربران بگذارید. افزایش سرعت سایت، ایجاد محتوای تصویری، صوتی و ویدئویی، کمک به کاربر در تصمیم‌گیری‌ و خریدهای اینترنتی، پاسخگویی به سوالات ذهنی کاربران و رفع نیازهایش از جمله کارهایی است که باید انجام دهید. به نظر می‌رسد در آینده‌ی نزدیک روش‌های سئو کلاه خاکستری مثل کسب بک لینک، انتشار رپورتاژآگهی، انباشت کلمات کلیدی در محتوا و افزایش میزان محتوای سایت با کمک هوش مصنوعی در آینده چندان کاربردی نباشد.

۳۰.الگوریتم مقابله با سوءاستفاده از نام دامنه (Site Reputation Abuse) – ۲۰۲۴

در آخرین آپدیت‌های الگوریتمی به نظر می‌رسد که گوگل مقابله با سوءاستفاده از اعتبار دامنه‌ها را آغاز کرده است. برخی از کسب‌وکارها از روش‌های خاصی مثل استفاده از اعتبار نام دامنه‌های معتبر و پربازدید استفاده می‌کنند تا محتوای دلخواهشان را سریع‌تر و راحت‌تر در نتایج گوگل بالا بیاورند. مثلاً پروژه‌های اسکم در حوزه‌ی کریپتو یا سایت‌های شرط‌بندی با انتشار محتوای خود روی سایت‌های معتبر خبری و دانشگاهی سعی می‌کنند از نام آنها سو‌ءاستفاده کرده و بیشتر دیده شوند.

گوگل در پی این اتفاق‌ها اعلام کرده با شناسایی چنین دامنه‌ها و محتواهایی، آن‌ها را با جریمه‌های مختلفی روبرو می‌کند. در این صورت مدیران این سایت‌ها برای رفع جریمه‌های احتمالی باید محتوای نشانه‌گذاری شده را حذف یا نوایندکس کنند تا مشکل حل شود.

سخن آخر

آشنایی با الگوریتم‌های گوگل برای سئو کردن سایت الزامی است. اگر ندانید گوگل چطور صفحات وب را آنالیز کرده و رتبه‌بندی می‌کند، پس تضمینی نیست که بتوانید در این نظام مهندسی‌شده رتبه‌ی درخور توجهی هم کسب کنید. در این مقاله درباره‌ی انواع الگوریتم‌های گوگل صحبت کردیم. اگر سوال دیگری درباره‌ی این الگوریتم‌ها و کاربردشان دارید، در کامنت‌ها پاسخگوی شما هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ادز

 

کاربران گرامی،
ضمن تشکر از همراهی شما، لطفاً به نکات زیر توجه فرمایید :

  1. جهت ارتقاء تجربه کاربری، پنل کاربران در حال به‌روزرسانی می‌باشد. چنانچه در ثبت سفارش یا دسترسی به بخش‌های مختلف با مشکلی مواجه شدید، لطفاً از طریق راه‌های ارتباطی با کارشناسان ما در تماس باشید.
  2. با توجه به وضعیت فعلی شبکه اینترنت کشور، ممکن است برخی صفحات سایت به‌درستی بارگذاری نشوند. از صبوری شما سپاسگزاریم و خواهشمندیم در صورت مشاهده هرگونه مشکل، موضوع را از طریق پشتیبانی اطلاع دهید تا در اسرع وقت رسیدگی شود.

بااحترام ادزینو