الگوریتم تازگی محتوا گوگل یکی از سیگنالهای رتبهبندی گوگل است. گوگل برای جستجوهایی که بهروز بودن نتایج اهمیت زیادی دارد، از این الگوریتم کمک میگیرد. برای مثال وقتی کاربر عبارت «بهترین گوشیهای زیر ۲۰ میلیون» را جستجو میکند، دنبال بهروزترین نتایج است؛ درنتیجه گوگل صفحاتی که اخیراً آپدیت شده یا منتشر شدهاند را بالاتر میآورد تا کاربر راحتتر به خواستهاش برسد.
خیلی از وبمسترها یا سئوکارها فکر میکنند الگوریتم Freshness صرفاً به محتواهایی که زود به زود آپدیت میشوند توجه میکند و آنها را در صفحه نتایج بالاتر میآورد؛ اما برخی از محتواها اساساً نیازی به آپدیت بودن ندارند. برای مثال وقتی عبارت «سئو چیست؟» را جستجو میکنید، ممکن است نتایج برتر گوگل مربوط به سالها پیش باشد؛ چون مفهوم سئو چیزی نیست که با گذر زمان دستخوش تغییر شود. پس نیازی به تازگی ندارد. پس میبینید که الگوریتم تازگی این شکلی کار نمیکند و مفهوم پیچیدهتری است. در ادامه به معرفی دقیقتر این الگوریتم میپردازیم.
الگوریتم تازگی محتوا گوگل چیست؟
رونمایی از الگوریتم کافئین باعث تغییرات گستردهای در صفحهی نتایج شد. این الگوریتم به گوگل اجازه میداد تا صفحات وب را سریعتر ایندکس کرده و جدیدترین صفحات ایجاد شده یا آپدیت شده را نیز به کاربر نشان دهد. قابلیتی که تا قبل از سال ۲۰۱۰ امکانپذیر نبود. چون در شیوهی فهرستگذاری قدیمی گوگل ممکن بود ایندکس شدن صفحات هفتهها و حتی ماهها زمان ببرد.
پس از اینکه سرعت ایندکس کردن صفحات توسط گوگل بالا رفت، این کمپانی به کمک الگوریتم تازگی محتوا، «زمان» را نیز بهعنوان معیاری برای رتبهبندی صفحات به الگوریتم هستهی اصلی خود اضافه کرد. این ویژگی به گوگل امکان میداد تا محتواهایی که ترند هستند (مثل اخبار روزانه)، بهصورت مکرر نیاز به آپدیت دارند (مثل قیمت طلا، دلار یا محصولات الکترونیک) و یا مرتبط با اتفاقهای تکرارشونده هستند (مثل جام جهانی، المپیک یا همایشهای سالانه) را بهتر پوشش دهد و صفحاتی که به این موارد میپرداختند را متناسب با نیاز کاربران رتبهبندی کند.
برای مثال کاربری که دنبال خرید گوشی تلفن همراه هست را در نظر بگیرید. فرض کنید این کاربر عبارت «خرید گوشی زیر ۲۰ میلیون» را جستجو میکند. قاعدتاً این کاربر به دنبال جدیدترین قیمتهای بازار است. پس گوگل هم صفحاتی که بهروزتر هستند را در صفحهی نتایج بالاتر میآورد تا کاربر به خواستهاش برسد.
یا مثلاً فرض کنید جام جهانی شروع شده و شما میخواهید نتیجهی بازی آلمان و برزیل را بدانید یا خلاصهی بازی آن را ببینید. در چنین شرایطی اگر گوگل خلاصه بازی سال ۲۰۱۴ (همان مسابقهای که آلمان ۷-۱ برنده شد) را برایتان بیاورد، برایتان آزاردهنده نیست؟ اینجاست که الگوریتم Freshness با پوشش دادن جدیدترین اخبار مربوط به جام جهانی و آخرین بازی آلمان و برزیل کاربردش را نشان میدهد.
پس به طور کلی میتوان گفت هدف اصلی الگوریتم تازگی محتوا، ارائهی جدیدترین اطلاعات به کاربر در حوزههایی مثل اخبار، رویدادهای دورهای یا قیمت محصولاتی مثل طلا، دلار، خانه و… به کاربران است.
طبق ادعای بیانیهی رسمی گوگل این الگوریتم پس از انتشار روی ۳۵ درصد از جستجوهای کاربران تاثیر گذاشت و نتایج ارائه شده به این کاربران را ۶ تا ۱۰ درصد بهتر کرد.
نحوه عملکرد الگوریتم Freshness چگونه است؟
خیلی از کسانی که با سئو و تولید محتوا سروکار دارند، تصور میکنند الگوریتم تازگی گوگل شامل تمامی محتواهای سطح وب میشود. مثلاً اگر شما مقالهی «مرور تاریخ هخامنشیها» را بهروز کنید، گوگل توجه ویژهتری به محتوای سایتتان میکند و آن را در صفحهی نتایج بالاتر نشان میدهد! اما مگر تاریخ هخامنشیها بهمرور زمان دستخوش تغییر میشود که نیاز به آپدیت یا اطلاعات بهروز داشته باشد؟ پس در مورد چنین مسئلهای فرقی نمیکند محتوای شما ۱۰ سال پیش منتشر شده باشد یا ۱ هفتهی پیش. (البته تجربه نشان داده حتی محتواهای همیشه سبز هم به آپدیت شدن صفحه و تاریخ انتشار محتوا نیاز دارند. البته این کار با هدف تاثیرگذاری روی الگوریتم فرشنس گوگل نیست. جلوتر دلیلش را توضیح میدهیم.)
اما برخی از محتواهای وب اصطلاحاً نیاز به تازگی یا همان Freshness دارند. مثلاً اینکه بهترین گوشی سامسونگ چیست؟ یا قیمت طلا چقدر است؟ پرسشهایی است که متناسب با زمان جواب آنها تغییر میکند. پس گوگل وقتی کاربر چنین پرسشی را مطرح میکند، باید به دنبال پاسخ فعلی آن باشد.
به گفتهی گوگل، عامل زمان روی سه نوع از جستجوهای کاربران تاثیر بیشتری دارند که عبارتند از:
- ترندها و رویدادهای اخیر (Recent events): این جستجوها معمولاً اخبار مربوط به اتفاقات اخیر و پرطرفدار را شامل میشوند. برای مثال جستجوهای مربوط به جنگ یا کرونا از این دسته بودند.
- رویدادهای تکرارشوندهی منظم (Regularly recurring events): برخی از رویدادها بهطور منظم برگزار میشوند و درنتیجه اخبار و محتواهای آنها نیز دستخوش تغییر میشود. مثلاً انتخابات، نتایج مسابقات ورزشی و… جزء اتفاقهای تکرارشونده و منظم هستند. درنتیجه وقتی کاربران چیزهایی را دربارهی آنها جستجو میکند، به دنبال بهروزترین اخبار و نتایج مربوط به آنها است و با نتایج و اخبار رویدادهای قبلی کاری ندارد.
- بهروزرسانیهای مکرر (Frequent updates): برخی از محتواهای وب نیازمند بهروزرسانیهای مکرر هستند. مثلاً سایتی که قیمت طلا را منتشر میکند، باید اطلاعات بهروزی را به کاربر نشان دهد. به طور کلی هر جستجویی که مربوط به محصولات باشد، ممکن است در این دستهبندی قرار بگیرد. مثلاً کاربری که عبارت «بهترین گوشی سامسونگ» را سرچ میکند، به دنبال ترند بازار سامسونگ است و نه محصولی که دو سال قبل بهترین گوشی سامسونگ بوده است.
پس اگر جستجوهای کاربر در یکی از سه دستهی بالا قرار بگیرد، الگوریتم تازگی گوگل وارد عمل شده و بهروزترین نتایج و صفحات را به او نشان میدهد؛ اما اگر مثلاً به دنبال افزایش آگاهیاش دربارهی «گوگل ادز چیست؟» باشد، نیازی نیست زمان را بهعنوان فاکتوری برای رتبهبندی در نظر بگیرد.
به همین خاطر وقتی گوگل الگوریتم تازگی را منتشر کرد، این الگوریتم فقط روی ۳۵ درصد از جستجوهای کاربران تاثیر گذاشت؛ چون نزدیک به ۶۵ درصد جستجوها در ۳ دستهبندی بالا قرار نمیگرفتند و زمان در آنها عامل تعیینکنندهای نبود.
الگوریتم Freshness مربوط به محتواست یا کل سایت؟
برخی از سئوکاران تصور میکنند الگوریتم تازگی گوگل فقط مربوط به محتواست؛ اما این الگوریتم مسئلهی Freshness را در دو بخش زیر بررسی کرده و تشخیص میدهد:
- تازگی محتوا در یک صفحهی خاص
- تازگی محتوا در کل وبسایت
دربارهی تازگی محتوای صفحات که بالاتر صحبت کردیم؛ اما دربارهی تازگی محتوا در کل وبسایت گفته میشود اینکه شما بهطور منظم محتواهای جدیدی در وبسایتتان منتشر کنید هم از نظر گوگل مهم بوده و باعث افزایش ترافیک سایتتان میشود. بهعنوان مثال سایتی که بهصورت هفتگی ۳ مقالهی جدید منتشر میکند، نسبت به سایتی که ۱ مقاله در هفته دارد، میتواند در جذب ترافیک بهتر عمل کند.
تاریخچه الگوریتم تازگی محتوا گوگل
گوگل قبل از اینکه سراغ الگوریتم تازگی محتوا برود، به طور جدی با چالش بهروز نبودن صفحه نتایج دستوپنجه نرم میکرد. تا اینکه در سال ۲۰۰۷ آمیت سینگال (Amit Singhal) و تیمش از پروژهای به نام GDF (Query Deserves Freshness) رونمایی کردند. بریدهی زیر بخشی از گزارش نیویورک تایمز دربارهی الگوریتم GDF است و توضیح میدهد چطور این پروژه قرار بود مشکل تازگی محتواها را حل کند. (این گزارش را از وب سایت searchenginejournal نقل میکنیم.):
«آقای سینگال مسئله تازگی را مطرح کرد و توضیح داد که صرفاً تغییر فرمولها برای نمایش صفحات تازه، اغلب باعث پایین آمدن کیفیت نتایج جستجو میشود. او سپس راهحل تیمش را معرفی کرد: یک مدل ریاضی که میتواند تشخیص دهد کاربران چه زمانی به اطلاعات جدید نیاز دارند و چه زمانی نه.
راهحل QDF حول محور تشخیص ترند و داغ بودن یک موضوع میچرخد. اگر سایتهای خبری یا وبلاگها بهطور فعال درباره یک موضوع مطلب منتشر کنند، این مدل تشخیص میدهد که کاربران احتمالاً به دنبال اطلاعات بهروز درباره آن موضوع هستند.»
“Mr. Singhal introduced the freshness problem, explaining that simply changing formulas to display more new pages results in lower-quality searches much of the time. He then unveiled his team’s solution: a mathematical model that tries to determine when users want new information and when they don’t.
…THE QDF solution revolves around determining whether a topic is ‘hot.’ If news sites or blog posts are actively writing about a topic, the model figures that it is one for which users are more likely to want current information. “
تفاوت QDF با الگوریتم Freshness که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد، این بود که QDF بهصورت محدودتر و سادهتری عمل میکرد؛ خصوصاً که تا سال ۲۰۱۰ هنوز الگوریتم کافئین منتشر نشده و سرعت ایندکس کردن صفحات وب بسیار پایین بود.
با انتشار الگوریتم کافئین، زیرساختها برای ایجاد و توسعهی الگوریتمهای مختلفی فراهم شد؛ یکی از همین الگوریتمها تازگی محتوا بود. این الگوریتم دقیقتر و سریعتر از QDF عمل میکرد و تاثیرگذاری آن هم بیشتر بود. طبق ادعای گوگل این الگوریتم پس از انتشار توانست ۶ تا ۱۰ درصد نتایج کاربران را بهبود ببخشد و در کسب رضایت آنها موفقیتآمیزتر عمل کند.
تاثیر الگوریتم Freshness در سئو چیست؟
هدف اصلی الگوریتم تازگی محتوا، ارائهی جدیدترین اطلاعات در موضوعاتی بود که متناسب با زمان دستخوش تغییر میشدند. به همین دلیل برخلاف سایر الگوریتمهای گوگل که باعث افت رتبه یا حذف صفحات وبسایت میشدند، این الگوریتم آسیب چندانی به سئوی وبسایتها وارد نکرد.
دلیل این تفاوت به نحوهی عملکرد الگوریتم Freshness برمیگشت. الگوریتمهای دیگر گوگل مثل الگوریتم پاندا، الگوریتم پیج رنک و… کارشان را با فیلتر کردن و حذف محتواهای اسپم و ضعیف پیش میبردند؛ اما تمرکز الگوریتم تازگی روی ارتقای تجربهی کاربران با نمایش جدیدترین اطلاعات در حوزههای مختلف بود.
درواقع این الگوریتم فقط سایتها و صفحاتی را درگیر میکرد که به ارائهی اطلاعات تازه وابسته بودند. برای مثال سایتهای خبری یا سایتهای فروشگاهی که قیمت محصولات مختلف را ارائه میکردند، به شکل گستردهای تحت تاثیر الگوریتم freshness گوگل قرار گرفتند.
چطور سایت را برای الگوریتم تازگی محتوا بهینه کنیم؟
تازه بودن محتوا در رتبهبندی گوگل تاثیر زیادی دارد؛ اما چه کاری باید انجام داد که الگوریتم تازگی گوگل وبسایت ما را شناسایی کرده و جایگاه صفحات آن را در رتبهبندی نتایج جستجو ارتقا دهد؟ به گفتهی کارشناسان سئو، بهینه کردن سایت برای الگوریتم Freshness گوگل نیازمند توجه به دو تکنیک زیر است:
۱.تولید محتوای جدید و منظم برای وبسایت
به گفتهی کارشناسان سئو، هرچقدر تعداد محتواهای تولیدی وبسایت بیشتر بوده و به شکل منظمتری انجام شود، تاثیر بیشتری هم روی سئوی سایت میگذارد. البته به شرطی که در تولید محتوا مطابق قواعد گوگل و بهخصوص الگوریتم EAT پیش بروید.
این عبارت مخفف سه کلمهی تخصص (Expertise)، اعتبار (Authoritativeness) و اعتمادسازی (Trustworthiness) است. برای اینکه قاعدهی EAT را رعایت کنید، باید تولید محتوا را بهصورت تخصصی انجام دهید؛ از منابع خارجی معتبر نقل قول بیاورید؛ به بهترین شکل ممکن پرسشهای کاربران را پاسخ دهید و با او صادق باشید؛ محتوای خود را بهروز نگه دارید و مرتب آن را ویرایش و آپدیت کنید؛ و اینکه مطمئن شوید اطلاعاتی که ارائه میدهید، کاملاً صحیح و قابل استناد است.
۲.آپدیت محتواهای قبلی و بهروز کردن زمان انتشار
در بحث آپدیت محتواهای قبلی، تکلیف سایتهایی که نیاز به تازگی محتوا دارند، مشخص است. مثلاً اگر در حوزهی ارز دیجیتال فعالیت میکنید، بخش زیادی از محتواهای سایتتان بهمرور زمان نیاز به آپدیت دارند. چون قیمت و ارزش بازار رمزارزها پیوسته تغییر میکند؛ یا اینکه شرایط بازار عوض شده و اطلاعات قدیمی نیازمند بهروزرسانی میشوند. پس اگر صفحاتی دارید که باید پیوسته آپدیت شوند، حتماً به آنها توجه ویژهای داشته باشید.
به جز این مورد، شاید عجیب به نظر برسد؛ اما تجربهی ما در سئو نشان داده که حتی تغییرات جزئی در محتوا و آپدیت کردن تاریخ انتشار پستها نیز میتواند روی میزان ترافیکی دریافتی صفحات تاثیر بگذارد. البته اینکه ترافیک صفحات همیشه سبز پس از آپدیت بیشتر میشود، ممکن است مستقیماً به الگوریتم تازگی محتوا مربوط نباشد؛ اما هر چیزی که هست، نمیتوان رخ دادن این اتفاق را کتمان کرد.
نکتهی مهم اینکه در آپدیت یک محتوای همیشه سبز نیاز نیست حتماً سرتیترهای جدیدی به آن اضافه کنید. خیلی وقتها اضافه کردن سرتیترهای جدید فقط مخاطب را گیج کرده و ارزش محتوای شما را پایین میآورد.
به جای اضافه کردن سرتیترهای جدید، ببینید مخاطب به چه چیزی نیاز دارد و چه مواردی میتواند محتوای شما را غنیتر کند. مثلاً اضافه کردن اینفوگرافی، جدول یا یک ویدئوی مرتبط هم راهکارهای مناسبی برای آپدیت پستهای قدیمی است. حتی هرس کردن محتوا یا صرفاً لینکسازیهای جدید در صفحه هم میتوانند راهحلهای موثری باشند و باعث بهبود جایگاه صفحه شوند.
نکتهی بعدی اینکه اگر قبلاً پستهای وبلاگی زیادی منتشر کردهاید، دقیقاً حالا وقت آن است که سراغ آپدیت و هرس کردن محتواهای قدیمی بروید. تجربه نشان داده که میزان بازگشت سرمایه و نرخ جذب با بهروزرسانی محتواهای قدیمی بیشتر از تولید محتواهای جدید است. البته نباید روند تولید محتوا برای وبسایت را قطع کرد؛ اما باید در استراتژی محتوایی سایت، بخشی را نیز به آپدیت کردن محتواهای قدیمی اختصاص داد.
چرا مقالات بهروز شده، ترافیک بیشتری جذب میکنند؟
وقتی تاریخ پستها و صفحات قدیمی سایت را بهروز میکنید، سه اتفاق مهم رخ میدهد. نخست اینکه الگوریتم گوگل متوجه آپدیت شدن صفحهی شما میشود و درنتیجه مجدداً آن را ارزیابی و رتبهبندی میکند. مورد دوم اینکه پستهای آپدیت شده، مجدداً در صفحهی اصلی بلاگ سایت نمایش داده میشوند و موردتوجه کاربران قرار میگیرند.
مورد آخر هم اینکه کاربران در موتورهای جستجو علاقهمند هستند که بیشتر روی نتایج بهروز کلیک کنند. پس اگر تاریخ انتشار یا آپدیت مقاله در بخش اسنیپت پست نمایش داده شود، تاثیر زیادی روی رفتار کاربر گذاشته و نرخ کلیک صفحه را بالاتر میبرد.
نکته: آپدیت کردن مقالات همیشه سبز، حتی اگر در حد تغییرات جزئی و بهروزرسانی تاریخ انتشار باشد، سئوی کلاه سیاه نیست؛ چون موارد دیگری روی این مقالات تاثیر گذاشته و باعث افزایش ترافیک و نرخ کلیک آنها میشود. درواقع این مسئله چندان مرتبط با الگوریتم تازگی محتوا نیست و شما هم به دنبال فریب دادن این الگوریتم نبودهاید.
راز رتبه گرفتن با محتوای بهروز؛ مطالعات موردی
طبق ادعای گوگل تمرکز الگوریتم تازگی محتوا بیشتر روی سایتهای خبری و صفحاتی است که محتوای آنها نیازمند اطلاعات بهروز هستند؛ اما همینطور که بالاتر توضیح دادیم، حتی برای سایتهای کسبوکاری و مقالات وبلاگی هم بهروز بودن اهمیت دارد و باعث افزایش ترافیک سایت میشود؛ اگرچه این افزایش نرخ کلیک و ترافیک بهطور مستقیم ارتباطی با الگوریتم تازگی گوگل ندارد.
برای اینکه مطمئن شوید آپدیت کردن محتواهای همیشه سبز چقدر مهم است، دو مثال واقعی برایتان آماده کردهایم. این مثالها را از وبسایت robpowellbizblog نقل میکنیم.
آزمایش یک؛ آزمایش Anthony Nelson منتشرشده در سایت MOZ
اولین مطالعهی موردی، مربوط به آزمایشی است که آنتونی نلسون در سال ۲۰۱۵ انجام داد. نتایج این آزمایش در سایت Moz منتشر شده است. نلسون در این آزمایش ۱۶ پست وبلاگی که از تاریخ انتشار آنها بیشتر از یک سال گذشته بود را انتخاب کرده و فقط تاریخ انتشار آنها را آپدیت کرد. بدون اینکه تغییری در محتوا یا لینکسازی صفحه ایجاد کند؛ یا حتی آنها را در شبکههای اجتماعی بازنشر دهد.
نتایج این آزمایش پس از ۴ هفته نشان داد که ترافیک این مقالات بهطور متوسط نزدیک به ۶۶ درصد بیشتر شده است. به گفتهی نلسون، مهمترین دلیل این اتفاق در درجهی اول قرار گرفتن مجدد مقالههای قدیمی در صفحهی اصلی بلاگ سایت بود. وقتی مقالات بهروز میشدند، در صدر صفحهی اصلی بلاگ سایت قرار میگرفتند و به دلیل دریافت مجدد link Juice و البته توجه مجدد کاربران ترافیک بیشتری دریافت میکردند.
به گفتهی نلسون، نکتهی بعدی هم به خاطر نمایش تاریخ انتشار جدید در صفحهی نتایج جستجو بود و به طرز رفتار کاربران برمیگشت. به طور کلی کاربران گوگل علاقه دارند بیشتر روی مطالب بهروز کلیک کنند؛ درنتیجه وقتی تاریخ مقالات تغییر میکنند، کاربران نسبت به آنها توجه بیشتری نشان میدهند.
آزمایش دو: آزمایش Gael Breton منتشر شده در authorityhacker
آزمایش گوئل برتون به دو دلیل جذابتر است. یک اینکه آزمایش فوق در سال ۲۰۱۹ انجام شده و مقالهی آن مجدداً در سال ۲۰۲۴ بهروز شده است؛ و دو اینکه برتون علاوه بر تاریخ، روی آپدیت محتوا هم تاکید دارد. حتی اگر این تغییرات در حد اصلاح لینکسازی صفحه و آپدیت مقدمهی مقالات باشد
همهی ما میدانیم که گوگل ترجیح میدهد محتواهای تازهتر را بیشتر به نمایش بگذارد. درنتیجه وقتی دو پست وبلاگی از نظر دیگر فاکتورها تقریباً یکسان هستند، گوگل به پستی که تاریخ انتشار جدیدتری دارد رتبهی بهتری میدهد. به گفتهی برتون پستهای وبلاگی قدیمی، با وجود داشتن جایگاه خوب، بهمرور جایگاه و ترافیک خودشان را از دست میدهند و یک مسیر رو به زوال را طی میکنند. به همین خاطر آپدیت کردن محتوا، حتی برای پستهای همیشه سبز نیز اهمیت زیادی دارد.
نکته اما اینجاست که در اکثر سایتهای وردپرسی اگر پستهای قدیمی را آپدیت کنید، بازهم فقط تاریخ انتشار پست را در بخش اسنیپت نمایش میدهند. درنتیجه حتی با وجود ایندکس شدن مجدد صفحه، بازهم نمیتوانید شاهد افزایش ترافیک صفحه باشید؛ چون کاربران متوجه آپدیت شدن صفحه و تاریخ بهروزرسانی آن نمیشوند و ترجیح میدهند روی صفحات رقبا که تاریخ بهروزتری دارند، کلیک کنند.
راهکار برتون برای این مشکل استفاده از پلاگین Last Modified Info و کدهای اسکیما است. با استفاده از این پلاگین و قرار دادن کد اسکیمای زمان، میتوانید شاهد نمایش تاریخ بهروزرسانی جدید در صفحهی نتایج گوگل باشید. اینجاست که جادوی تکنیک برتون شکل گرفته و میتوانید به طور متوسط شاهد افزایش ۵۰ درصدی پستهای وبلاگی خود باشید. در مقالهی « How to Use Google’s Freshness Factor to Get a Ranking Boost When Updating Website Content» میتوانید این مطالعهی موردی را با جزئیات بیشتری دنبال کنید.
سخن آخر
الگوریتم تازگی محتوا گوگل عنصر «زمان» را بهعنوان یک فاکتور مهم در رتبهبندی صفحات وب دخیل میکند. البته به گفتهی گوگل «زمان» فقط برای رتبهبندی صفحات و سایتهایی مهم است که باید اطلاعات بهروز شدهای را به کاربران نشان دهند؛ اما به گفتهی سئوکارها حتی اگر یک سایت کسبوکاری و فروشگاهی هم دارید، باید به بحث آپدیت بودن صفحات و الگوریتم freshness گوگل توجه کنید. در این مقاله دربارهی این الگوریتم و نکات آن صحبت کردیم. اگر سوال دیگری دارید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.