انتخاب دامنه مناسب همان قدر سخت است که بخواهید برای نوزاد تازه متولد شدهای اسم انتخاب کنید؛ زیرا قرار است زینپس با همین نام به یاد آورده شود. دامنه در فروشگاههای اینترنتی یا سایتهای شرکتی حکم برند را دارد. به همین خاطر باید با دقت بالایی انتخاب شود. برای انتخاب دامنه مناسب باید فاکتورهایی مثل نحوه تلفظ دامنه، منحصربهفرد بودن آن، استفاده از پسوند مناسب، ارتباط دامنه با حوزه فعالیت و قابلیت برند شدن آن را در نظر گرفت. در ادامه درباره نکاتی صحبت میکنیم که برای انتخاب نام دامنه به کارتان میآید.
چرا انتخاب دامنه مناسب برای سایت مهم است؟
کاربرها برای اینکه وارد سایتتان شوند، با اولین چیزی که روبرو میشوند، نام دامنه آن است. درواقع باید گفت دامنه حکم آدرس وبسایت شما را دارد. استفاده از یک آدرس منحصربهفرد و چیزی که خیلی راحت در ذهن بماند، باعث جذب بیشتر کاربران میشود. برای مثال وبسایتهای معروفی مثل فیسبوک، گوگل، یاهو و ایکس را در نظر بگیرید. مشخصه همه آنها نام مناسبی است که باعث در ذهن ماندنشان میشود. علاوه بر این، از جمله دلایل اهمیت انتخاب نام دامنه باید به موارد زیر هم اشاره کرد:
- انتخاب دامنه بهینه از نظر استانداردهای سئو روی افزایش ترافیک وبسایت و رتبه آن در گوگل تاثیرگذار است.
- نخستین مواجه کاربران با وبسایت، دامنه آن است. بسیاری از کاربران ممکن است اهداف، حوزه فعالیت و اعتبار وبسایت را صرفاً از روی دامنه آن قضاوت کنند؛ بنابراین انتخاب دامنه برای سایت میتواند بر روی دیدگاه کاربران نسبت به آن تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد.
- دامنه، حکم برند و هویت سایت را دارد. کاربران از این طریق وبسایت شما را میشناسند و به دیگران معرفی میکنند.
- دامنه وبسایت در دنیای دیجیتال ابعاد حقوقی دارد و میتواند به نام یک فرد یا برند ثبت شود.
با توجه به این موارد، ضروری است که قبل از راهاندازی وبسایت روی انتخاب نام دامنه آن وقت کافی بگذارید. البته این انتخاب نباید مانع شروع فعالیتهایتان شود؛ اما سرسری گرفتن انتخاب دامنه هم کار اشتباهی است. در ادامه نکاتی را ذکر میکنیم که میتواند حکم یک راهنمای انتخاب نام دامنه را داشته باشد.
پیش از بررسی بیشتر راهنمای انتخاب دامنه سایت از شما دعوت می کنیم به مقاله راهنمای انتخاب هاست هم سر بزنید.
راهنمای انتخاب نام دامنه| ۱۳ نکته برای رسیدن به یک انتخاب حرفهای
برای انتخاب دامنه مناسب میبایست یک سری از نکات را بهصورت پیشفرض رعایت کنید. این نکات به شما کمک میکنند تا دامنه استاندارد و بهتری داشته باشید و در برندسازی راحتتر از رقبای خود پیشی بگیرید. البته این راهنمای انتخاب نام دامنه صرفاً شامل نکات عملی نمیشود. در کنار این نکات، برخی از محدودیتها را نیز نام میبریم که برای رسیدن به یک انتخاب حرفهای به کارتان میآید.
۱.دامنهای انتخاب کنید که راحت تایپ شود
اولین شرط برای انتخاب دامنه خوب این است که تایپ آن آسان باشد. به شکلی که کاربران بتوانند خیلی راحت آن را در گوگل سرچ کند؛ یا اینکه با تایپ آن در مرورگر مستقیماً به وبسایت شما هدایت شوند.
انتخاب نام وبسایت، هر چقدر هم بهینه و مناسب باشد، اگر هنگام تایپ کاربر را گیج کند، باعث کاهش ترافیک وبسایت میشود؛ بنابراین باید به شکلی روی دامنه فکر کنید که در نهایت به یک نام آسان و ساده برسید. نامی که تمام کاربران، با هر سطح سوادی بتوانند خیلی راحتی آن را تایپ کنند.
۲.حوزه فعالیتی خود را در نظر بگیرید
دامنهای که برای وبسایت انتخاب میکنید، بهتر است مرتبط با حوزه فعالیتتان باشد. در واقع باید سعی کنید حتماً از کلمات کلیدی مرتبط با اهداف وبسایت در آن استفاده شده باشد. برای مثال اگر در حوزه فروش قهوه فعالیت دارید، انتخاب اسمی مرتبط با صنعت قهوه گزینه مناسبی برای راهاندازی یک وبسایت است. البته میتوانید در انتخاب اسم خلاقیت داشته باشید. برای مثال از کلمه کلیدی اصلی در کنار پسوندها و پیشوندهای مرتبط استفاده کنید و به ترکیب جذابی برسید.
توجه کنید که علاوه بر کاربران، موتورهای جستجو نیز دامنه شما را میبینند و بر اساس آن زمینه فعالیتتان را شناسایی میکنند. استفاده از کلمات کلیدی هر حوزه باعث میشود تا موتورهای جستجو، مثل گوگل، راحتتر به وبسایت شما اعتماد کند و آن را به کاربران نشان دهد. در واقع میتوان گفت که انتخاب دامنه مناسب روی سئوی وبسایت هم تاثیر دارد.
۳.از دامنه کوتاه استفاده کنید
تعداد حروفی که در نام دامنه به کار میبرید نقش قابل توجهی در برندینگ و معرفی وبسایتتان دارد. بسیاری از سایتها تلاش میکنند با اضافه کردن حروف زیاد به دامنه، کلمات کلیدی مختلف را داخل آن قرار دهند؛ یا برای انتخاب اسم دامنه، برند خود را کاملاً در دامنه وبسایت بیاورند؛ اما نباید فراموش کرد که هرچقدر دامنه کوتاهتر باشد، راحتتر در ذهن مخاطب میماند. بهعلاوه که تایپ آن هم برای کاربران سادهتر میشود. به همین دلایل توصیه میکنیم از نامهای کوتاه و مختصر برای دامنه استفاده کنید.
حتی اگر یک اسم طولانی برای شرکت خود دارید، میتوانید آن را مخفف کنید تا به دامنه جذابتری تبدیل شود.
۴.نگاه سخت نداشته باشید
برخی از کاربران برای انتخاب نام دامنه اصرار دارند که حتماً در نام دامنه آنها از کلمه کلیدی استفاده شود. کوتاه هم باشد. حوزه فعالیتشان را هم توضیح دهد و در یک کلام، تمامی جوانب را داشته باشد. همین مسئله باعث میشود تا به یک دامنه عجیب و غریب مثل googleadsadvertising برسند. انتخاب دامنههای اینچنینی نه تنها از نظر سئویی کاربرد ندارد؛ بلکه روی آگاهی از برند وبسایت هم تاثیر نامناسبی میگذارد. به همین خاطر سعی کنید در انتخاب دامنه نگاه سادهتری داشته باشید. بهعلاوه اصرار نداشته باشید که همه نکات را در انتخاب نام دامنه لحاظ کنید. همینکه مجموع جوانب را در نظر بگیرید کافی خواهد بود.
۵.اهمیت توجه به منطقه جغرافیایی هنگام انتخاب پسوند دامنه
دامنهها دارای یک پسوند هم هستند؛ که آدرس دامنه را تکمیل میکنند. برخی از این پسوندها مثل com یا net همگانی هستند و میتوان برای هر کاری از آنها استفاده کرد؛ اما برخی از دامنهها به یک کشور خاص اختصاص دارند. برای مثال دامنه .ir مربوط به ایران است. وقتی از دامنههای محلی استفاده میکنید، الگوریتمهای هوشمند گوگل این نکته را در رتبهبندی صفحات جستجو دخیل میکنند. به همین خاطر دامنههای .ir برای حضور در نتایج جستجوی محلی اهمیت بیشتری دارند. البته برای راهاندازی وبسایت میتوانید از دامنههای عمومی هم استفاده کنید.
۶.توجه به تبلیغات گوگل ادز و تاثیر نام دامنه
اگرچه انتخاب دامنههای محلی ارزانتر است و در جستجوهای محلی هم اهمیت بیشتری دارد؛ اما اگر قصد راهاندازی یک وبسایت دایرکتوری یا فروشگاهی را داشته باشید و بخواهید از تبلیغات گوگل ادز هم بهره ببرید، بهتر است از دامنههای عمومی استفاده کنید. زیرا به خاطر مسائل تحریمی امکان تبلیغ گوگل ادز برای دامنه های ir وجود ندارد. پس اگر نمیخواهید با این محدودیت روبرو شوید، از همان ابتدا به سراغ دامنههای com یا net بروید. در حال حاضر بیش از ۴۲ درصد سایتها از دامنه com استفاده میکنند. سهم net هم به حدود ۴.۳ درصد میرسد.
۷.استفاده از ابزارهای انتخاب نام دامنه
برای انتخاب دامنه وبسایت نیاز نیست بهصورت دستی همه کارها را انجام دهید. در حال حاضر سایتها و ابزارهایی هستند که دقیقاً برای همین کار طراحی شدهاند. برای مثال به کمک namechk میتوانید امکان خرید و رزرو دامنه را برای ۳۰ پسوند متفاوت چک کنید. این وبسایت بیش از ۹۰ شبکه اجتماعی را نیز بررسی میکند و به شما نشان میدهد که آیا این دامنه در شبکههای اجتماعی هم قابل دسترسی هست یا خیر.
اغلب فروشگاههای اینترنتی دوست دارند که نام دامنهشان با نام صفحاتشان در اینستاگرام، یوتیوب، پینترست و… نیز یکسان باشد. در این صورت ابزاری مثل namechk کاربرد بالایی دارد و شما را از چک کردن دستی این شبکههای اجتماعی خلاص میکند.
البته علاوه بر این وبسایت، ابزارهای دیگری هم هستند که بهعنوان راهنمای انتخاب نام دامنه عمل میکنند. از جمله این ابزارها میتوان به فهرست زیر اشاره کرد:
- Domainr
- Lean Domain Search
- BustAName
- Impossibility
- NameBoy
- Domain Typer
- Name Mesh
- Domize
- Dot-o-Mator
- NameTumbler
- NameStall
- Panabee
تمامی این ابزارها برای یافتن دامنههای خلاقانه و مناسب کاربرد دارند.
۸.نام دامنه باید در حافظه بماند
در حال حاضر چندین میلیون سایت راهاندازی شده است؛ هرکدام از این سایتها دامنه مشخصی دارد. برخی از این دامنهها شبیه یکدیگر هستند و برخی نسبت به دیگران وجه تمایزهای زیادی دارند. اما چرا بعضی از دامنهها در ذهنمان میماند و خیلیهای دیگر را سریع فراموش میکنیم؟
بر اساس تحلیلهای جامعهشناسی، دامنههایی که از نامهای جذاب، کوتاه، مفهومی و تداعیکننده ساخته شدهاند، راحتتر در ذهن ثبت میشوند. به شکلی که کاربر میتواند پس از مدتها همچنان آن را به یاد بیاورد. استفاده از چنین دامنههایی برای وبسایت باعث افزایش آگاهی از برند آن میشود. تا جایی که بسیاری از کاربران دیگر سراغ جستجو در گوگل نمیروند و برای استفاده از خدمات مشابه، مستقیماً وارد وبسایت شما میشوند.
پیش از بررسی یکی دیگر از موراد مهم در انتخاب دامنه سایت از شما دعوت میکنیم به مقاله بهترین هاست ایرانی هم سر بزنید.
۹.در دامنه خود از عدد و کاراکترهای اضافه استفاده نکنید
احتمالاً با سایتهایی روبرو شدهاید که در نام دامنه آنها از اعداد یا کاراکترهایی مثل «_» استفاده شده است. بهکارگیری چنین کاراکترهایی در دامنه سایت جذاب نیست؛ این کار نه تنها به شناسایی سایت توسط گوگل لطمه میزند، بلکه سرچ برای کاربر را نیز مشکل میکند. بهعلاوه توجه داشته باشید که همواره باید آسانترین حروف را برای انتخاب دامنه در نظر بگیرید؛ چرا که مغز انسان به طور ناخودآگاه راحتطلب است و کاربر صرفاً به دلیل راحت بودن دامنه یک سایت آن را برای استفاده از خدمات بر میگزیند.
۱۰.در دامنه از حروف تکراری پشت سرهم استفاده نکنید
وقتی دامنهای را انتخاب میکنید، حواستان به طرز نوشتن آن هم باشد. در برخی از مواقع ممکن است شکل نوشتاری دامنه باعث تکرار چند باره یک حرف شود. این مسئله وقتی کاربر بخواهد به طور مستقیم نام دامنه را وارد کند، او را به دردسر میاندازد. برای مثال اگر یک سایت ورزشی دارید، از دامنهای شبیه PressSport استفاده نکنید! تکرار حرف S در این دامنه ممکن است کاربر را دچار مشکل کند.
۱۱.از حروف فارسی در ثبت دامنه استفاده نکنید!
در حال حاضر برخی از سایتها امکان ثبت دامنه با حروف فارسی را نیز دارند؛ البته این دامنهها صرفاً به پسوند .ir محدود میشوند. اگرچه ثبت دامنه با حروف و نام فارسی شاید جالب به نظر برسد، اما گزینه خوبی نیست. اول اینکه اغلب کاربران با این دامنهها آشنا نیستند. در نتیجه این وجه تمایز کاربر را دچار مشکل میکند. نکته دوم هم اینکه دامنههای فارسی فقط با پسوند ir قابل استفاده هستند؛ که اگر بخواهید از تبلیغات صفحه اول گوگل و… استفاده کنید، شدنی نیست. به همین خاطر استفاده از چنین دامنههایی را توصیه نمیکنیم.
۱۲.در انتخاب دامنه صبور باشید و تحقیق کنید
حتی اگر یک نام دامنه ایدهآل پیدا کردهاید، کمی صبر کنید و بیشتر در مورد آن تحقیق کنید. در صورتی که دامنه انتخابی شما با نگارش کمی متفاوت توسط برند دیگری به ثبت رسیده باشد، بهتر است شما از آن دامنه استفاده نکنید. زیرا این کار نه تنها باعث اختلال در سرچ و ورود کاربران به سایت میشود، بلکه آن برند میتواند ادعای مالکیت دامنه را داشته باشد و از شما شکایت کند.
به طور کلی برای انتخاب دامنه بهتر است برند خودتان را بسازید و یک دامنه اختصاصی داشته باشید. توجه کنید که داشتن غلط تایپی جزئی مشکلی در دامنه ایجاد نمیکند.
نکته دیگر اینکه علاوه بر دامنه انتخابیتان، میتوانید دامنههای مشابه و با نگارش متفاوت را نیز خریداری کنید و کاربران بیشتری را از این طریق به سمت سایت بکشانید.
۱۳.بعد از انتخاب نام دامنه سریع باشید
خرید دامنهها بهصورت روزانه است و ممکن است یک دامنه در یک ساعت خاص برای شما در دسترس باشد؛ اما یک ساعت بعد توسط برند دیگری به هر دلیلی خریداری شود؛ بنابراین اگر در انتخاب نام دامنه به قطعیت رسیدهاید، در خرید آن تعلل نکنید. نکته جالب اینکه برخی از افراد ممکن است دامنههای خاص را با قیمت ارزانتری بخرند و سپس به کسب و کارهای مرتبط با قیمت بالاتری بفروشند. برای مثال سایت nam.ir با هدف خرید و فروش دامنههای اینترنتی ایجاد شده است.
آشنایی با ۷ جز اصلی یک دامنه (Domain)
تا اینجا درباره بایدها و نبایدهایی حرف زدیم که برای انتخاب دامنه کاربرد داشت؛ اما بد نیست کمی جزئیتر هم درباره دامنهها گفتوگو کنیم. دامنه وبسایت یک مفهوم تکنیکال و مرتبط با دنیای وب است. وقتی یک دامنه را بررسی میکنید، با اجزای زیر روبرو میشوید:
۱. پروتکل دامنه (Protocol):
اگر یک URL را در مرورگر کپی کنید، میبینید که شروع آن با شامل «HTTP» یا «HTTPS» است. این دو مورد پروتکل دامنه نامیده میشوند؛ که مشخص میکنند چگونه دادهها بین کاربر و وبسایت منتقل میشوند. در حال حاضر از نظر امنیت، استفاده از گزینه HTTPS بهتر است.
۲. ریشه (Domain root):
ریشه دامنه در واقع همان آدرس اصلی وبسایت شماست. این آدرس به سه بخش اصلی تقسیم میشود:
- زیردامنه (Subdomain)
زیردامنه بخشی از نام است که بهعنوان یک زیرشاخه از دامنه اصلی عمل میکند. این بخش از نام برای ایجاد زیربخشهای مختلف وبسایت استفاده میشود. بهعنوان مثال، در «blog.adsinoo.com»، «blog» زیردامنه است که به بخش وبلاگ وبسایت ادزینو اشاره دارد. زیردامنهها به واسطه مدیریت بهتر محتوا و تقسیمبندی وبسایت به بخشهای مختلف کمک میکنند.
- نام دامنه (Domain Name)
نام دامنه بخش اصلی وبسایت است. وقتی از انتخاب دامنه حرف میزنیم، بیشترین تمرکز را روی همین بخش داریم؛ زیرا بهصورت منحصربهفرد تعیین میشود. این بخش از نام دامنه حکم آدرس اصلی وبسایت را دارد. برای مثال در adsinoo.com، عبارت adsinoo همان نام دامنه است.
- پسوند دامنه (Domain Extension)
پسوند دامنه یا همان TLD (Top-Level Domain) بخش آخر URL قرار میگیرد و معمولاً نشاندهنده نوع و محتوای وبسایت است. پسوندهای زیادی در دنیای اینترنت وجود دارند. برخی از این پسوندها مثل com یا net عمومی هستند و همه میتوانند از آنها استفاده کنند. برخی از پسوندها مثل ir هم بهعنوان پسوندهای محلی شناخته میشوند. همچنین پسوندهایی هم هستند که نشاندهنده حوزه فعالیت وبسایت هستند. برای مثال از org بیشتر برای سازمانها استفاده میشود.
۳. زیرصفحات URL Path یا Subdirectory
زیرصفحات نشان دهنده مسیر دقیق یک صفحه در داخل وبسایت هستند. URL Path به کاربر اجازه میدهد تا به صفحات خاصی از وبسایت دسترسی پیدا کند. برای مثال، در «adsinoo.com/blog»، عبارت «/blog» زیرصفحهای به نام «بلاگ» را مشخص میکند.
۴. نام فایل (File Name)
نام فایل در واقع نام همان صفحهای است که شما در آن حضور دارید. به طور مثال File Name این مقاله عبارت «choose-best-domain» است. این اجزا همگی با یکدیگر ترکیب میشوند و یک ساختار دامنهای کامل را برای وبسایت شما ایجاد میکنند. توجه به این عناصر مهم در طراحی وبسایت و بهینهسازی آن اهمیت بالایی دارد.
تقسیم بندی انواع دامنه
دامنههای وبسایت را در یک دستهبندی کلی میتوان به دو بخش عمومی و ملی تقسیم کرد:
دامین های عمومی (TLD – Top-Level Domain)
دامنههای عمومی یا TLDs پسوندهایی هستند که در سراسر دنیا استفاده میشوند. این دامینها بهعنوان یک علامت عمومی شناخته میشوند و بیشتر در وبسایتهای تجاری و شخصی کاربرد دارند. پسوندهای معروف TLD شامل پسوندهای com، org، net و .info میشوند. برای مثال، وبسایتهای معروفی مانند Google.com و Facebook.com از پسوند .com استفاده میکنند.
دامنههای عمومی اغلب برای وبسایتهایی که به دنبال جلب توجه جهانی هستند، مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال حوزههای تجارت بینالمللی یا سایتهای خبری جهانی در این دستهبندی قرار میگیرند. بهعنوان مثال وبسایت BBC.com یک خبرگزاری جهانی است و از پسوند .com استفاده میکند.
البته وبسایتهای فروشگاهی یا اشخاص عادی هم میتوانند دامنههای com را خریداری کنند و محدودیت خاصی برای این کار وجود ندارد. برای مثال در ایران استفاده از دامنه com بسیار مرسوم است.
دامینهای ملی (ccTLD – Country Code Top-Level Domain)
دامنههای ملی یا ccTLDs پسوندهای مرتبط با کشورها هستند. هر کشور دارای یک ccTLD خاص خود است که بهعنوان نشانه آن کشور شناخته میشود. استفاده از دامنههای ملی معمولاً در ساخت وبسایتهای محلی کاربرد دارد. بهعنوان مثال، دامنه .ir برای ایران و دامنه .uk برای انگلیس تعیین شده است. وبسایتهای ملی معروفی مانند bbc.co.uk (انگلیس) و bmi.ir (ایران) از این نوع دامنه استفاده میکنند.
دامنههای ملی عمدتاً برای وبسایتهایی که مخاطبان خود را از یک کشور خاص جذب میکنند، مناسب هستند. این دامنهها معمولاً بهعنوان نمایانگر ارتباط با جامعه و بازار ملی عمل میکنند. برای مثال، وبسایتهای فروش محصولات محدود به یک کشور خاص، خدمات محلی، یا وبسایتهایی که به مخاطبان یک کشور خاص معرفی شدهاند، از دامنههای ملی استفاده میکنند.
سخن آخر
انتخاب نام دامنه خوب نه تنها نشان دهنده هویت شماست و برندتان را به کاربران و رقبا معرفی میکند، بلکه بهصورت مستقیم روی درآمد شما نیز تاثیر میگذارد. گوگل سایت شما را با دامنه آن میشناسد و هر اقدامی که برای سئو سایت انجام میدهید، به دامنه آن بستگی دارد؛ بنابراین توصیه میشود با انتخاب یک دامنه جذاب، کوتاه، بهینهسازی شده، مفهومی و به یاد ماندنی، موفقیت سایت خود را تضمین کنید. اگر درباره این راهنمای انتخاب نام دامنه سوال دیگری دارید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.