تاثیر تبلیغات در کسب و کارها چیست؟ بررسی جامع (۲۰۲۴)

تاثیر تبلیغات در کسب و کارها چیست؟ بررسی جامع (۲۰۲۴)

تاثیر تبلیغات در کسب و کار
خلاصه

اگر بهترین محصول و خدمات را ارائه کنید، اما دیگران از آن بی‌خبر باشند، احتمال اینکه کسب و کارتان به سود برسد، بسیار پایین است. ویل کیت کلوگ (W.K. Kellogg)، بنیان‌گذار شرکت موادغذایی کلوگ معتقد

ویدئوی آموزشی
فهرست مطالب

اگر بهترین محصول و خدمات را ارائه کنید، اما دیگران از آن بی‌خبر باشند، احتمال اینکه کسب و کارتان به سود برسد، بسیار پایین است. ویل کیت کلوگ (W.K. Kellogg)، بنیان‌گذار شرکت موادغذایی کلوگ معتقد است اگر برای راه‌اندازی یک کسب و کار X دلار هزینه لازم باشد، برای تبلیغات و مشتری یابی آن باید سه برابر همین هزینه را کنار گذاشت. این نقل قول تاثیر تبلیغات در کسب و کار را به خوبی نشان می‌دهد. در این مقاله قصد داریم درباره تبلیغات و تاثیرات مثبت و منفی آن صحبت کنیم.

تاثیر تبلیغات در کسب و کارها چیست؟

وقتی صحبت از تاثیر و اهمیت تبلیغات در کسب و کار می‌شود، اغلب ذهن‌ها به سراغ مزایای تبلیغات می‌رود و صرفاً همه چیز را از این جنبه بررسی می‌کند؛ اما نکته اینجاست که انواع تبلیغات اگر به شیوه درستی انجام نشود، اثرات بدی هم به جا می‌گذارد. برای مثال اگر شرکت معروفی مثل نایکی بخواهد یک تبلیغات نژادپرستانه منتشر کند، قطعاً با واکنش‌های منفی بسیاری روبرو می‌شود که نتیجه آن تخریب برند نایکی و پایین آمدن میزان فروش است. در این مقاله قصد داریم تاثیرات مثبت و منفی تبلیغات را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم در علم تبلیغات باید چه مواردی را در نظر گرفت.

ویژگی‌های مثبت تبلیغات برای کسب و کارها

بحث را با بررسی مزایای تبلیغات برای کسب و کارها شروع می‌کنیم. از جمله تاثیرات مثبت تبلیغات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. ایجاد آگاهی نسبت به محصول و خدمات

مهم‌ترین تاثیر تبلیغات در کسب و کار، نقش آن در معرفی محصولات یا خدماتی است که ارائه می‌شود. زمانی که محصول جدیدی را تولید می‌کنید یا وارد بازار تازه‌ای می‌شوید، برای اینکه دیگران شما را به رسمیت بشناسند، چاره‌ای جز تبلیغات ندارید. البته این تبلیغات باید هدفمند و با استراتژی مشخصی انجام شود. به نحوی که نتیجه آن افزایش فروش محصول یا خدمات باشد.

برای مثال اگر محصولتان ویژگی‌های ممتازی نسبت به رقبا دارد، در تبلیغات اینترنتی و محیطی خود باید روی همین ویژگی‌ها مانور دهید؛ به نحوی که نقطه قوت محصول را به چشم بیاورید و مشتریان بالقوه را تشویق کنید تا به سراغ خرید از شما بیایند.

نکته مهم اینکه معرفی محصول یا خدمات فقط مربوط به کسب و کارهای تازه‌وارد نیست. در بسیاری از مواقع ممکن است پس از سال‌ها فعالیت بخواهید محصول جدیدی را به بازار عرضه کنید. در این صورت نیز بهترین راهکار برای معرفی محصول، رفتن به سراغ تبلیغات است.

۲. برندآگاهی یا افزایش آگاهی از برند

وقتی در تبلیغات صرفاً روی فروش محصول مانور می‌دهید، خریداران پس از خرید شما را از یاد می‌برند؛ اما وقتی روی برندینگ خود کار می‌کنید، برای آن روایت می‌سازید و میزان تعامل خود را با مشتری بالا می‌برید، پس از فروش هم در ذهن مخاطب باقی می‌مانید. ایجاد برندآگاهی و ثبت شدن در ذهن مخاطبان، هدفی است که تمامی کسب و کارها به دنبال آن هستند.

در کنار فروش محصول و ارائه خدمات ممتاز، تبلیغات مناسب هم نقش مهمی در افزایش آگاهی از برند دارد. تا جایی که بسیاری از تبلیغات صرفاً با همین هدف اجرا می‌شوند. برای مثال هدف بخش عمده‌ای از تبلیغات شهری، صرفاً ایجاد آگاهی از برند است. حتی در فضای دیجیتال هم  بخش زیادی از کمپین‌های تبلیغاتی با هدف برندآگاهی ایجاد می‌شوند.

۳. کمک به افزایش فروش

یکی از اهداف اصلی کسب و کارها برای تبلیغات، افزایش فروش محصول یا خدمات است. تبلیغاتی که منجر به سودآوری بیشتر نشود، صرفاً به کسب و کار ضرر مالی وارد می‌کند. حتی کمپین‌هایی که برای افزایش آگاهی از برند اجرا می‌شوند هم در نهایت روی فروش بیشتر تاثیر می‌گذارند. تا جایی که می‌توان فروش را یکی از تاثیرات غیرمستقیم و مستقیم تبلیغات برای کسب و کارها به‌حساب آورد. اگر علاقه دارید در این مورد بیشتر بدانید از شما دعوت می کنیم به مقاله تاثیر تبلیغات بر فروش هم سر بزنید.

۴. متمایز بودن نسبت به رقبا

وقتی صحبت از تاثیر تبلیغات در کسب و کار می‌شود، باید به نقش تبلیغ در بازارهای پر رقابت هم اشاره کرد. تقریباً هیچ کسب و کاری نیست که چند رقیب سرسخت نداشته باشد. این بازار پر رقابت باعث شده تا کسب و کارها پیوسته در حال توسعه و بهبود محصولات و خدمات‌شان باشند. به نحوی که بتوانند با مانور دادن روی وجوه تمایز، فروش خود را افزایش دهند. نکته مهم اینجاست که حتی اگر محصول متفاوتی نسبت به رقبای خود داشته باشید، بدون کمک گرفتن از تبلیغات نمی‌توانید نظرها را نسبت به آن جلب کنید.

مورد دیگر اینکه فراموش نکنید همزمان با شما، کسب و کارهای رقیب‌تان هم از روش‌های متعدد تبلیغات سود می‌برند. در نتیجه اگر نمی‌خواهید از بازار عقب بمانید، چاره‌ای جز بهبود کسب و کار و تبلیغات ندارید.

۵. ایجاد اعتماد نسبت به کسب و کار

اگر از متولدین دهه شصت به پایین راجع به تبلیغات بپرسید، اغلب معتقد هستند که کسب و کارها از تبلیغات فقط یک هدف دارند. اینکه محصول بی‌کیفیت خودشان را به شما بفروشند و بعد هم بروند دنبال کارشان. این تصور به خاطر فعالیت کسب و کارهای قدیمی شکل گرفته است؛ اما در حال حاضر برخلاف این تصور، تاثیر تبلیغات در کسب و کار می‌تواند باعث اعتمادسازی شود.

برای اعتمادسازی از راه تبلیغات، باید در تولید محتوای تبلیغ حسن نیت داشته باشید و صادقانه با کاربران رفتار کنید. باید روی بررسی ویژگی‌های مثبت و منفی محصول مانور داده و حتا بخشی از تبلیغات را به محتوای آموزشی اختصاص دهید. به این شکل می‌توانید اعتماد کاربر را بیشتر جلب کنید. البته حواستان باشد که تبلیغات باعث خستگی مخاطب نشود. این سبک از تبلیغات باعث خواهد شد تا بازخوردهای مثبتی نسبت به تبلیغات خود دریافت نمایید. همچنین به افزایش آگاهی از برند خود نیز کمک کنید.

پیش از بررسی یکی دیگر از مزایای تبلیغات از شما دعوت می کنیم به مقاله تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید هم سر بزنید.

۶. توزیع و ترویج محتوا

تولید محتوا پادشاه است، یکی از جملات کلیشه‌ای در بازاریابی محتوایی است. وقتی صحبت از جلب توجه می‌شود، توزیع و ترویج محتوا از تولید محتوا اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. هر چقدر هم که شما محصول خوبی تولید کرده باشید و برای معرفی آن در وب‌سایت یا پیج اینستاگرام خود محتوا قرار دهید، باز هم این کار باعث دیده شدن محصول شما نمی‌شود. یکی از تاثیرات اصلی تبلیغات، کمک به دیده شدن و توزیع بهتر محتواست.

در حال حاضر کانال‌های تبلیغاتی متعددی در دنیای فیزیکی و مجازی شکل گرفته است که برای تبلیغات می‌توانید به سراغ آنها بروید. در پست «انواع راه‌های تبلیغات برای کسب و کارها» درباره شیوه‌های مختلف تبلیغات صحبت کرده‌ایم. با رفتن به سراغ راه‌های متعدد تبلیغات می‌توانید پایگاه مخاطبان خود را گسترده‌تر کنید و کسب و کارتان را به افراد بیشتری معرفی نمایید.

۷. کمک به افزایش آگاهی مخاطبان

تا اینجا مواردی که گفتیم، اغلب مربوط به تاثیر تبلیغات در کسب و کار بود؛ اما تبلیغات می‌تواند تاثیرات جانبی هم داشته باشد. برای مثال بسیاری از کسب و کارهای با تجربه، بخشی از تبلیغات خود را به آموزش اختصاص می‌دهند. این آموزش می‌تواند در جهت ارائه راهنمای خرید یا طرز استفاده از محصول باشد.

زمانی که به افزایش آگاهی مخاطبان کمک می‌کنید، سود این کار توی جیب کسب و کارتان هم می‌رود، زیرا مخاطبان به چنین کسب و کارهایی بیشتر اعتماد می‌کنند و البته نام برند نیز بیشتر در ذهنشان می‌ماند.

۸. حذف واسطه‌های فروش

در بسیاری از کسب و کارها سود اصلی نصیب عوامل واسطه می‌شود. در واقع واسطه‌ها محصول را از تولیدکننده با قیمت بسیار پایینی می‌خرند و سپس با کمی تبلیغ آن را به مصرف کننده می‌فروشند. در سال‌های اخیر حاشیه سود پایین تولید باعث شده تا اغلب تولیدکننده‌ها ترجیح بدهند فروش محصول را خودشان به دست بگیرند.

اگر شما هم جزء همین دسته هستید، با رفتن به سراغ تبلیغ محصول و تبلیغات سایت فروشگاهی خود، می‌توانید دست واسطه‌های فروش را از سیستم توزیع کوتاه کنید. در واقع تاثیر تبلیغات در کسب و کار باعث می‌شود تا مستقیماً با مصرف کننده در ارتباط باشید و تعامل بیشتری با مشتریان بالقوه برقرار کنید. این کار علاوه بر سود بیشتری که دارد، باعث می‌شود تا محصول با قیمت کمتری هم به مصرف کننده برسد. علاوه بر این کمک می‌کند تا ایرادهای محصول را سریع‌تر شناسایی کرده و در جهت رفع مشکلات آن تلاش کنید.

۹. ایجاد بازارهای جدید

بسیاری از کسب و کارها ابتدا در شهرها یا محله‌های کوچک شکل می‌گیرند و سپس برای گسترش بازار خود به سراغ تبلیغات محیطی یا آنلاین می‌روند. البته این فاکتور فقط شامل مشاغل محلی نمی‌شود. بسیاری از کسب و کارهای آنلاین و استارتاپ‌ها نیز این ویژگی را دارند. از طریق اجرای کمپین‌های تبلیغاتی می‌توان استراتژی‌های بازاریابی متعددی را دنبال کرد و بازارهای جدیدی را برای ارائه محصولات یا خدمات پیدا نمود.

ایجاد بازارهای جدید اگر با چشم‌انداز مشخصی انجام شود، مزایای متعددی را برای کسب و کارها دارد. افزایش میزان درآمد، دستیابی به مشارکت‌های جدید، توسعه کسب و کار و پیدا کردن فرصت‌های تازه از جمله مزایای این تصمیم است.

۱۰. اثرات جانبی تبلیغات برای کسب و کارها

مواردی که تا اینجا گفته شد، مواردی هستند که تاثیر مستقیمی روی عملکرد کسب و کارها دارند. با این حال وقتی به سراغ تبلیغات می‌روید، برخی از مزایای جانبی هم شامل حالتان می‌شود. برای مثال یکی از تاثیرات جانبی تبلیغات فروش در گوگل ادز، کمک به افزایش آگاهی از برند یا ایجاد تصویری مثبت از برند است.

همچنین برخی از تبلیغات با هدف توجه به مسئولیت‌های اجتماعی اجرا می‌شوند. برای مثال هدفشان ایجاد تاثیر فرهنگی روی توده‌ای از مردم است؛ اما به‌عنوان یک اثر جانبی به فروش محصول یا ایجاد تصویر مثبت از برند هم کمک می‌کند.

ایجاد دانش پس‌زمینه‌ای برای توده مخاطبان، حفظ تصویر برند، نقش غیرمستقیم در تبلیغات دهان به دهان و… از جمله اثرات جانبی تبلیغات هستند.

تبلیغات بد و تاثیر آن روی کسب و کارها

بسیاری از تبلیغ‌گرها معتقدند که تبلیغات خوب و بد وجود ندارد. هر چیزی که باعث شود اسم شما ورد زبان‌ کاربرها باشد، مفید است و تاثیر خوبی روی کسب و کارتان می‌گذارد؛ اما وقتی از تاثیر تبلیغات در کسب و کار صحبت می‌شود، نمی‌توانیم از اثرات و نتایج بد تبلیغات عبور کنیم. تبلیغات بد نه تنها باعث هدر رفتن منابع مالی می‌شود، بلکه اثرات جانبی دیگری هم به همراه خواهد داشت. از جمله این موارد:

  • اگر در تبلیغات خود وعده‌ای دهید که نمی‌توانید به آن عمل کنید؛ یا اینکه ویژگی‌هایی را برای محصول بیاورید که حقیقی نیستند، این موارد در درازمدت به اعتبار کسب و کار شما آسیب می‌زند. مطرح کردن چنین مواردی مثل صادر کردن چکی است که قرار نیست پاس شود. در نتیجه یک تصویر منفی از کسب و کار شما در ذهن مخاطب شکل می‌دهد که کسب و کارتان را تهدید خواهد کرد.
  • در تولید محتوای تبلیغاتی باید حواستان به واکنش توده جامعه هم باشد. بسیاری از تبلیغات دهه ۱۹۵۰ میلادی حاوی تصاویری جنسیت‌زده و نژادپرستانه است. در حال حاضر اما اگر سراغ محتوای حساسیت‌برانگیزی بروید، با واکنش منفی کاربران شبکه‌های اجتماعی مواجه می‌شوید. این اشتباه را کسب و کارهای زیادی می‌کنند و تصورشان این است که تبلیغ منفی هم بالاخره نوعی تبلیغ خواهد بود؛ اما حواسشان به نتایج و پیامدهای بعدی نیست.
  • انتخاب اشتباه در رسانه‌ انتشار تبلیغات باعث می‌شود تا تبلیغات‌تان به دست مشتریان بالقوه نرسد. برای مثال اگر محصول شما مرتبط با نسل زد و نوجوان‌های دهه ۸۰ و ۹۰ است، باید حواستان به شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام، فیسبوک و توییتر باشد. تبلیغ در رسانه اشتباه شما را از تاثیر تبلیغات در کسب و کار و مزایای آن محروم می‌کند. علاوه بر این، بسیاری از تولیدکننده‌ها حواسشان به تناسب محتوای تبلیغ با پرسونای مخاطب هم نیست. این مورد نیز بسیار آسیب‌زا بوده و باعث هدر رفتن منابع کمپین می‌شود.
  • در تولید محتوای تبلیغاتی حواستان به ریزجزئیات و نقش آن در فرهنگ‌سازی هم باشد. اگرچه به‌عنوان صاحب یک کسب و کار فرهنگ‌سازی اجتماعی وظیفه شما نیست؛ اما اگر به اخلاقیات پایبند هستید، سعی داشته باشید یک سری حداقل‌ها را رعایت کنید. توجه به این جزئیات باعث می‌شود تا تصویر بهتری از برند خود بسازید.

سخن آخر

امروزه نمی‌توان از تاثیر تبلیغات در کسب و کارها به سادگی عبور کرد. اگر می‌خواهید در فضای پر رقابت زنده بمانید و درآمد خوبی داشته باشید، باید حواستان به معرفی بهتر محصولات و خدمات، ایجاد تصویر خوب از برند، گسترش حوزه فعالیت و برقراری ارتباط با مخاطبان‌تان باشد. توجه به شیوه‌های مختلف تبلیغات می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند. در این مقاله درباره مزایای تبلیغات صحبت کردیم و همچنین گفتیم که تبلیغات بد می‌تواند چه اثرات مخربی را به جا بگذارد. اگر سوال دیگری درباره تبلیغات دارید، در کامنت‌ها پاسخگوی شما هستیم.

سؤالات متداول
چه تبلیغی برای افزایش ترافیک وب‌سایت مناسب است؟
اگر هدفتان جذب ترافیک برای وب‌سایت است، می‌توانید به سراغ تبلیغ در صفحه نتایج گوگل بروید. در مقاله «تبلیغات کلیکی گوگل چیست؟» درباره این شیوه تبلیغاتی مفصل صحبت کرده‌ایم.
هزینه تبلیغات برای کسب و کارهای نوپا چقدر است؟
هزینه تبلیغات با توجه به اهداف و استراتژی شما مشخص می‌شود. اگر تازه‌کار هستید، حواستان به مدیریت هزینه تبلیغات‌تان باشد. حتی بهتر است برای مدیریت بهتر بودجه تبلیغات از یک مشاور کاربلد کمک بگیرید.
بهترین شیوه تبلیغات برای کسب و کار من چیست؟
روش‌های متعددی برای تبلیغات وجود دارد. بخشی از این روش‌ها مخصوص فضای آفلاین هستند و بخشی هم به فضای آنلاین اختصاص دارند. در مقاله «انواع تبلیغات» درباره این شیوه‌ها صحبت کرده‌ایم. در نهایت برای انتخاب روش مناسب اما باید ویژگی‌های کسب و کارتان را در نظر بگیرید و متناسب با اهداف خود دست به تبلیغات بزنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *