سئو کلاه سیاه شامل تکنیکها و استراتژیهایی میشود که با دستورالعملها و قوانین موتورهای جستجو در تضاد باشند؛ اما باعث بهبود وضعیت سئویی سایت شود. نکته اینجاست که استفاده از تاکتیکهای کلاه سیاه خیلی وقتها باعث جریمه شدن سایت شده و شما را به دردسر میاندازند؛ مگر اینکه سراغ تکنیکهایی بروید که روی مرز سئو کلاه سفید و سیاه باشند و با کمی احتیاط از آنها استفاده کنید. در ادامه بیشتر دربارهی Black Hat SEO و استراتژیهای آن صحبت خواهیم کرد.
سئو کلاه سیاه چیست؟
اصطلاح کلاه سیاه از فیلمهای وسترن آمریکایی میآید. در این فیلمها شخصیتهای قهرمان اغلب با کلاهی سفید دیده میشوند و ضد قهرمانها کلاه سیاه دارند. در دنیای دیجیتال مارکتینگ هم Black Hat و White Hat در کنار اصطلاحات مختلفی استفاده میشود. مثلاً سئو کلاه سیاه، هک کلاه سیاه و بازاریابی کلاه سیاه از همین دست هستند.
برای آشنایی با تعریف سئوی کلاه سیاه متن زیر را از سایت seo.com بخوانید:
“Black-hat SEO is any practice against search engine guidelines that attempt to improve site rankings in results pages. These tactics usually result in a penalty from search engines that will prevent a site from ranking. Common black-hat SEO techniques include keyword stuffing, cloaking, and link farming”
«سئوی کلاه سیاه شامل فعالیتهایی است که برخلاف دستورالعمل و قوانین موتورهای جستجو انجام میشود؛ هدف این فعالیتها بهبود رتبه سایت در صفحه نتایج است. اما اجرای این روشها معمولاً منجر به جریمه از طرف موتورهای جستجو شده و باعث میشود سایتتان نتواند در صفحه نتایج رتبه بگیرد. برخی از تکنیکهای رایج سئوی کلاه سیاه عبارتند از پر کردن بیش از حد صفحه با کلمات کلیدی، فریب دادن موتور جستجو (Cloaking) و ایجاد مزرعه لینک است.»
مهمترین مشخصه در سئوی کلاه سیاه تولید محتوایی ضعیف برای صفحات سایت است. در این محتوا ممکن است از کلمه کلیدی اصلی و فرعی در دفعات بسیاری استفاده شود. همچنین ممکن است محتوای صفحه کپی شده یا با ابزارهای هوش مصنوعی و به شکل سرهم شدهای نوشته شده باشد.
تفاوت سئو کلاه سیاه و سفید
در سئوی کلاه سفید تمرکز متخصصان سئو بر اجرای استراتژیهای سئویی مطابق با دستورالعملها و قوانین موتورهای جستجو است. استراتژیهای کلاه سفید شاید زمانبر بوده و نیاز به استمرار داشته باشند، اما منجر به کسب ترافیک پایدارتری میشوند. بهعلاوه چون منطبق با قوانین هستند، احتمال اینکه موتورهای جستجو شما را جریمه کنند، بسیار پایین است. قبلاً در مقالهی «سئو کلاه سفید چیست؟» دربارهی تکنیکها و استراتژیهای این رویکرد صحبت کردهایم. توصیه میکنیم برای سئوی سایت سری به آن مقاله هم بزنید.
در سئوی کلاه سیاه اما متخصصان سئو بیشتر دنبال راه در رو هستند. آنها الگوریتم موتورهای جستجو و دستورالعملها را بررسی کرده و نقطه ضعف این الگوریتمها را پیدا میکنند. سپس از طریق همین نقطه ضعفها تلاش میکنند تا موتورهای جستجو را فریب دهند و در زمان کوتاهتری به نتایج دلخواهشان برسند.
مشکل اما اینجاست که الگوریتمهای گوگل و سایر موتورهای جستجو پیوسته بهروز میشوند؛ در نتیجه شاید مسیری که فعلاً برای سئو وبسایت دارید پیش میروید، مشکلی برایتان پیش نیاورد، اما در آیندهی نزدیک گریبانگیر سایتتان شود.
موتورهای جستجو چطور سئوی کلاه سیاه را تشخیص میدهند؟
اینکه موتورهای جستجو چطور روشهای سئو کلاه سیاه را شناسایی کرده و تشخیص میدهند، رمز و رازی است که از آن خبر نداریم؛ اما از آپدیتهای موتورهای جستجو، مثل گوگل، میتوانیم بفهمیم که توسعهدهندگان این ابزارها ابزارهای مختلفی را برای تشخیص سئوی کلاه سیاه توسعه دادهاند. برای مثال در جدول زیر لیست الگوریتمهای اخیر گوگل را میبینید که با هدف خنثیسازی استراتژیهای کلاه سیاه توسعه داده شدهاند.
فهرست الگوریتمهای گوگل | هدف از توسعه |
جَگر (Jagger) | مقابله با طرحهای لینکسازی کلاه سیاه، شناسایی بک لینکهای پولی، پنهانسازی و… |
پاندا (Panda) | حذف سایتهای بیکیفیت و کمکیفیت از فهرست نتایج، مقابله با مزارع لینک |
پنگوئن (Penguin) | مقابله با سایتهای اسپم کننده، حذف صفحاتی که از طریق انباشت کلمه کلیدی و لینکسازیهای پرتعداد رشد کرده بودند |
مرغ مگسخوار (Hummingbird) | درک بهتر هدف و نیت کاربر و کاهش تاثیر انباشت کلمات کلیدی در محتوا |
ضد اسپم Payday Loan | حذف محتوای اسپم و کم کیفیت از فضای وب، مقابله با سایتهای وام فوری، شرطبندی و… |
اسپم (Spam Update) | حذف محتوای اسپم از وب |
کبوتر (Pigeon) | بهبود جستجوهای محلی، مقابله با سایتهای بیکیفیتی که با استفاده از کلمات کلیدی محلی رشد کرده بودند |
موبایل فرندلی (Mobilegeddon) | شناسایی سایتهایی که نسخهی سازگار با موبایل ندارند و جریمهی آنها |
محتوای مفید (Helpful Content) | جریمه سایتهایی که در تولید محتوا فقط بهینهسازی برای موتورهای جستجو را هدف قرار میدهند. |
Link Spam Update | مقابله با لینکسازیهای مصنوعی |
هدف گوگل از تمامی این آپدیتها و توسعه الگوریتمها مقابله با روشهای سئوی کلاه سیاه بوده است. گوگل همواره تلاش کرده تا بهترین نتایج را در اختیار کاربران وب قرار دهد. به همین دلیل هم اگر سایتی از قوانین این موتور جستجو گذر کند، با جریمههای سختگیرانهای روبرو میشود.
تکنیکهای رایج سئو کلاه سیاه
استفاده از تکنیکهای سئوی کلاه سیاه درست نیست؛ اما لازم است با این استراتژیها و روشها آشنایی داشته باشید. خصوصاً اگر کسبوکاری دارید و میخواهید یک متخصص سئو را برای سایتتان استخدام کنید. در این صورت آگاهی داشتن از روشهای سئوی کلاه سیاه میتواند مفید باشد و جلوی مشکلات بیشتر را در همکاری با سئوکارهای کلاه سیاه بگیرد. در ادامه لیستی از تکنیکهای رایج SEO کلاه سیاه را مشاهده میکنید:
۱.استفاده بیش از اندازه از کلمه کلیدی (انباشت کلمه کلیدی)
سئوکارهای کلاه سیاه از کلمه کلیدی اصلی در هر جایی که فکرش را بکنید استفاده میکنند. از عنوان و سرتیتر محتوا بگیرید تا توضیحات جایگزین تصاویر و ویدئوها. استفاده از کلمه کلیدی در متن و سرتیترهای محتوا کار اشتباهی نیست؛ اما وقتی به سمت اسپم شدن میرود و محتوانویسها اصطلاحاً به شکل زورچپانی کلمه کلیدی را در متن میگنجانند، مشکل ایجاد میشود.
بهترین شکل استفاده از کلمه کلیدی، به کار بردن طبیعی آن در دل متن و سرتیترهای مقاله است. به نحوی که الگوریتمهای جستجو موضوع محتوا را درک کرده و راحتتر آن را ایندکس کنند. همچنین توصیه میکنیم در کنار کلمه کلیدی اصلی، از کلمات همکانسپت و مترادفهای آن هم در محتوا استفاده کنید.
۲.پنهانسازی محتوا (Cloaking)
استفاده از استراتژی Cloaking در سئو کلاه سیاه خیلی متداول است. در این روش برای هر صفحه ۲ نسخهی متفاوت طراحی میشود. نسخهای مخصوص موتورهای جستجو و نسخههای برای نمایش به کاربر. نسخه محتوای موتورهای جستجو معمولاً پر از کلمات کلیدی اسپم، لینکسازیهای افراطی و مواردی از این دست است؛ با این هدف که موتور جستجو را فریب داده و قانع کنند که محتوای فوق، یک محتوای کامل است.
اما وقتی کاربر روی لینک محتوا کلیک میکند، وارد صفحهی سادهتری میشود که وضعیت نمایش بهتری دارد یا حتی محتوای آن هم متفاوت است.
برای مثال سایتهایی که محصولات تقلبی میفروشند، خیلی وقتها از Cloaking استفاده میکنند. در این سایتها صفحهای به گوگل نمایش داده میشود که در آن تصاویر و جزئیاتی از برندهای معروف و معتبر آورده شده و با کلمات کلیدی خاصی مثل «خرید گوشی سامسونگ ارزان» هم رتبه گرفته است؛ اما وقتی کاربر روی لینک کلیک میکند، وارد صفحهای با اجناس تقلبی و برندهای کم کیفیت میشود.
۳.استفاده از مزرعه لینک (Link Farm)
لینک فارم یا مزارع لینک، سایتهایی هستند که هدف شکلگیری آنها ایجاد بک لینکهای پرتعداد برای سایتهای دیگر است. مزارع لینک معمولاً با هم همکاری دارند؛ به شکلی که اگر مزرعهای X وضعیت خوبی در صفحه نتایج جستجو دارد، تعداد زیادی لینک مصنوعی به مزارع Y و Z میدهد. مزارع دیگر هم ممکن است به مزرعهی X لینک داده باشند.
لینکسازیهای خارجی پرتعداد گاهی اوقات میتوانند الگوریتمهای گوگل و سایر موتورهای جستجو را فریب دهند. مزارعه لینکسازی از این فرصت استفاده کرده و بک لینکهای پرتعداد کم کیفیتی را به دیگر سایتها نیز میفروشند.
مشکل مزارع لینک، محتوای کم کیفیت آنهاست که فقط بهواسطهی لینکهای کسب شده رشد کردهاند؛ الگوریتمهای جدید گوگل خیلی راحت مزارع لینکدهی را شناسایی کرده و جریمه میکنند. به همین دلیل بهتر است سراغ همکاری با این سایتها نروید.
برای کسب بک لینکهای باکیفیت، انتشار پست مهمان، همکاری با سایتهای دایرکتوری و خرید رپورتاژهای خبری انتخابهای بهتری است.
۴.استفاده از متن پنهان
شاید عجیب به نظر برسد؛ اما برخی از سایتها برای رشد، محتوایی پر از کلمه کلیدی را نوشته و در صفحات مختلف سایت قرار میدهند؛ اما چون این محتوا فقط برای موتورهای جستجو نوشته شده، آن را از دید کاربران پنهان میکنند. هدف این استراتژی فریب دادن گوگل و در عین حال داشتن یک رابط کاربری خوب است؛ سایتهای فروشگاهی ممکن است از این استراتژی استفاده کنند.
توصیه میکنیم به جای این کار، محتوایی مفید و کارآمد برای صفحات محصول و دستهبندیهای سایت بنویسید. محتوایی که کاربر را در انتخاب و خرید کمک کند. چنین محتوایی از نظر گوگل هم ارزشمند بوده و باعث افزایش ترافیک سایتتان میشود.
۵.طعمهگذاری و تغییر (Bait-and-switch)
در این استراتژی سئو کارها ابتدا طعمهگذاری اولیه را انجام میدهند. به این شکل که با ایجاد یک صفحه قدرتمند و کلمه کلیدی دیگری سعی میکنند در گوگل رتبه بگیرند. سپس وقتی ورودی این صفحه افزایش یافت، محتوای اصلی آن را تغییر میدهند.
مثلاً ابتدا محتوایی با عنوان «آموزش طراحی داخلی برای خانههای مدرن» منتشر میکنید و زمانی که بازدیدهای این محتوا افزایش یافت، محتوا را به چیز غیر مرتبط مثل «سئو برای طراحان داخلی» تغییر میدهید.
انجام این کار فریب دادن گوگل و کاربران است و با جریمههای سختگیرانهای مواجه میشود.
۶.خرید بک لینک
اگرچه روشهای مختلفی برای خرید بک لینک وجود دارد، اما از نظر قوانین گوگل این کار اشتباه بوده و جریمه دارد. با این حال خرید رپورتاژ آگهی یا همکاری با سایتهای دایرکتوری استراتژی مرسومی در سئوی خارجی است.
برای اینکه در این روش به مشکل برخورد نکنید، بهتر است رپورتاژها را در سایتهای مرتبط با حوزهی کاریتان منتشر کنید. مثلاً اگر در حوزهی دیجیتال مارکتینگ فعال هستید، سراغ سایتهای مرتبط با دیجیتال مارکتینگ بروید و نه سایتهای خبر ورزشی!
همین استراتژی را در همکاری با سایتهای تبلیغات و دایرکتوری هم باید داشته باشید و صرفاً با سایتهای مرتبط همکاری کنید.
۷.استفاده از استراتژی شبکههای PBN
استفاده از این استراتژی بیشتر در دههی ۲۰۰۰ مرسوم بود. شبکههای PBN سایتهایی بودند که به موازات هم شکل میگرفتند و به یکدیگر لینک میدادند. این کار باعث رشد تمامی سایتها میشد؛ اما پس از توسعهی الگوریتمهای گوگل، استفاده از شبکههای PBN رونق خود را از دست داد. چون الگوریتمهای هوشمند گوگل خیلی ساده لینکهای گروهی را شناسایی کرده و تمامی سایتها را جریمه میکرد.
۸.انتشار لینک به شکل هرزنامه
در دورهای که وبلاگنویسی مرسوم بود، خیلی از سئو کارها سراغ نظر دادن در سایتها و وبلاگهای مختلف میرفتند؛ سپس در پایین کامنت لینکی از سایت خودشان را نیز قرار میدادند. این شکل از انتشار لینک در سایتها و وبلاگها در حال حاضر خیلی مرسوم نیست؛ اما همچنان برخی از سئو کارها سراغ ردیت و انجمنهای دیگر میروند و به این شکل سعی میکنند بک لینک کسب کنند.
انتشار لینکهای اسپم در انجمنها و وبلاگهای دیگر ممکن است باعث جریمه شدن سایتتان شود؛ بهعلاوه که از نظر سئویی هم تاثیر چندانی روی وضعیت سایت ندارد.
۹.تولید محتوای هوش مصنوعی در مقیاس وسیع
با ظهور هوش مصنوعی و گستردهتر شدن ابزارهای تولید محتوا، برخی از سایتها سراغ انتشار پرتعداد مقالات رفتهاند. این سایتها به کمک ابزارهای مختلف محتوا تولید کرده و فقط منتشر میکنند. گوگل اخیراً دستورالعملهای خودش را برای رسیدگی به محتواهای هوش مصنوعی آپدیت کرده است. الگوریتمهای گوگل تمامی محتواهای سایت را خوانده و صحت آن را بررسی میکنند تا از اعتبار آن مطمئن شوند.
این دستورالعمل دست سئوکارهای کلاه سیاه را در استفاده از هوش مصنوعی بسته است. آپدیتهای اخیر گوگل باعث شده تا بسیاری از سایتهایی که با هوش مصنوعی محتوا تولید میکردند، فیلتر شده و با افت محسوس ترافیک سایتشان روبرو شوند.
۱۰.بازنویسی مقالات به جای ایجاد ارزش افزوده در تولید محتوا
خیلی از کسبوکارها برای کاهش هزینههای تولید محتوا سراغ بازنویسی مقالات دیگر سایتها میروند. برای این کار هم میتوان از نویسندههای تازهکار کمک گرفت و هم سراغ استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی رفت. بازنویسی مقالات سایتهایی که در گوگل رتبه دارند، شاید باعث کاهش هزینههای محتوا شود، اما از نظر موتورهای جستجو کار پسندیدهای نیست. چون برای مخاطب ارزش جدیدی خلق نمیشود.
برای اینکه در گوگل رتبه بگیرید، باید تمرکزتان را روی ایجاد ارزش افزوده برای مخاطبان بگذارید. ایجاد این ارزش افزوده چندان هم سخت نیست. مثلاً استفاده از جدول و اینفوگرافی در محتوا، افزودن تصاویر و ویدئوهای کمککننده و تولید پادکستهای صوتی از محتوا میتوانند ارزش افزودهای به مقالات شما اضافه کنند.
خطرات استفاده از سئو کلاه سیاه
مهمترین خطر استفاده از استراتژیهای کلاه سیاه جریمه شدن توسط موتورهای جستجو مثل گوگل است. این جریمهها میتواند شامل حذف صفحات خاص و یا حتی کل وبسایت از موتورهای جستجو باشد؛ یا اینکه صرفاً باعث کاهش شدید ترافیک سایتتان شود.
به جز این مورد، استفاده از روشهای سئو کلاه سیاه میتواند روی اعتماد کاربران هم تاثیر منفی بگذارد؛ خصوصاً اگر از استراتژیهایی مثل پنهان کردن متن، طعمهگذاری و تغییر یا تولید محتوای کم کیفیت استفاده بکنید. دامنهی این عدم اعتماد حتی ممکن است به شبکههای اجتماعی هم کشیده شود و به برندتان هم آسیب بزند.
مورد بعدی اینکه روشهای کلاه سیاه اغلب پرهزینه هستند؛ مثلاً خرید بک لینک از مزارع لینک نیاز به هزینهی اضافی دارد. حالا فرض کنید پس از یک رشد کوتاهمدت، گوگل متوجه استراتژی شما شده و سایتتان را جریمه کند. در این صورت علاوه بر جریمهی گوگل، منابع مالیتان را نیز هدر دادهاید.
اگر نمیخواهید با چنین مشکلاتی روبرو شوید، پیشنهاد میکنیم بیشتر تمرکزتان روی استفاده از روشهای سئوی کلاه سفید باشد. برای سئوی سایت میتوانید از کارشناسان ادزینو هم کمک بگیرید.
آیا استفاده از سئو کلاه سیاه به طور موقت مفید است؟
اگر با بازارهای مالی آشنا باشید، احتمالاً اصطلاح ریسک به ریوارد (Risk To Reward) را شنیدهاید. این اصطلاح توضیح میدهد که اگر میخواهید وارد یک معاملهی جدید شوید، باید میزان سود دریافتی را نسبت به ریسک معامله در نظر بگیرید. هیچکس از اینکه ۱۰۰۰ دلارش یک شبه به ۱۰۰ هزار دلار تبدیل شود بدش نمیآید؛ اما ریسک معاملهای که سرمایه شما را ۱۰۰ برابر کند، بسیار بالا است. به همین دلیل هیچ تریدر عاقلی سراغ آن نمیرود.
وضعیت استفاده از استراتژیهای کلاه سیاه هم به همین شکل است؛ شاید سئو کلاه سیاه به طور موقت باعث افزایش ترافیک سایتتان شود؛ یا در مدت کوتاهتری شما را به اهداف تعیین شده برساند، اما میزان ریسک و خطرات استفاده از این استراتژیها بسیار بالا است. به همین دلیل هیچ کسبوکار عاقلی سراغ استفاده از این روشها نمیرود.
به جای استفاده از سئو کلاه سیاه بهتر است با روند سئوی سایت آشنا شوید و با صبر و استمرار پیش بروید. در مقالهی «چگونه سایتمان را سئو کنیم؟» به طور کامل دربارهی چک لیست سئوی سایت صحبت کردهایم.
سخن آخر
سئوی سایت یک مسیر بلندمدت است که نیاز به استراتژی مشخص و استمرار دارد. اینکه بخواهید با روشهای سئو کلاه سیاه این مسیر را کوتاه کنید و میانبر بزنید، راهکار مناسبی نیست. چون شاید در کوتاهمدت باعث افزایش ترافیک سایتتان شود، اما میزان ریسک آن بسیار بالا است؛ خصوصاً که اگر گوگل متوجه استفادهی شما از استراتژیهای کلاه سیاه شود، ممکن است کل سایتتان را از نتایج جستجو حذف کند. به همین دلیل توصیه میکنیم سراغ روشهای کلاه سیاه نروید. اگر سوال دیگری دربارهی نکات بالا دارید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.