چک لیست امنیتی سایت های وردپرسی، جامع و کاربردی

چک لیست امنیتی سایت های وردپرسی، جامع و کاربردی

چک لیست امنیتی وردپرس
خلاصه

در اغلب مواردی که یک وب‌سایت وردپرسی هک می‌شود، مقصر سیستم مدیریت محتوای وردپرس نیست؛ بلکه مشکل اصلی از پیکربندی‌های اشتباه و رعایت نکردن نکاتی است که اگر لحاظ می‌شدند، این اتفاق‌ رخ نمی‌داد. به‌روز

ویدئوی آموزشی
فهرست مطالب

در اغلب مواردی که یک وب‌سایت وردپرسی هک می‌شود، مقصر سیستم مدیریت محتوای وردپرس نیست؛ بلکه مشکل اصلی از پیکربندی‌های اشتباه و رعایت نکردن نکاتی است که اگر لحاظ می‌شدند، این اتفاق‌ رخ نمی‌داد. به‌روز نگه داشتن تم‌ها و افزونه‌های وردپرسی، استفاده از رمزهای عبور قوی، استفاده از احراز هویت دو مرحله‌ای، پشتیبان‌گیری منظم و استفاده از پلاگین‌های امنیتی قابل اعتماد از جمله نکاتی هستند که در صدر چک لیست امنیت وردپرس قرار می‌گیرند. در ادامه قصد داریم چک لیست کاملی را ارائه کنیم که برای امنیت وردپرس می‌توانید روی آن حساب باز کنید.

چرا امنیت وردپرس اهمیت دارد؟

بیش از ۴۳ درصد سایت‌های دنیا با وردپرس طراحی شده‌اند و سهم وردپرس از سیستم مدیریت محتوا به ۶۲.۷ درصد می‌رسد. سازمان‌ها، شرکت‌ها و فروشگاه‌های اینترنتی زیادی از وردپرس بهره می‌برند. بر اساس آمارهای منتشر شده، فقط پلاگین WordFence در سال ۲۰۲۱ بیش از ۸۶ میلیارد حمله به تغییر رمز عبور را مسدود کرده است. از جمله دلایلی که می‌توان برای اهمیت امنیت وردپرس نام برد، عبارتند از:

  • حفاظت از داده‌های ذخیره شده: اگر صاحب یک فروشگاه اینترنتی یا سایت سازمانی باشید، لازم است اطلاعات زیادی را از کاربران خود ذخیره کنید. در این صورت مسئله رعایت چک لیست امنیت وردپرس برایتان اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند.
  • حفظ اعتماد مشتریان: در چند سال اخیر بارها شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگی هک شده‌اند. این مسئله باعث بی‌اعتمادی کاربران به کسب‌وکارهای اینترنتی شده است. اگر بتوانید امنیت وب‌سایت را تضمین کنید، اعتماد مشتریان را به دست خواهید آورد.
  • اختلال در عملکرد وب‌سایت: رخنه‌های امنیتی و آلوده شدن وب‌سایت‌ها به بدافزار می‌تواند باعث اختلال در عملکرد آن‌ها شود. مسلماً هیچ فروشگاهی دوست ندارد به خاطر چنین مسائلی آسیب ببیند.
  • عواقب قانونی: در بسیاری از مواقع، هک شدن وب‌سایت‌های فروشگاهی یا سازمانی ممکن است عواقب قانونی هم در پی داشته باشد. اگر نمی‌خواهید درگیر شکایت‌ و جریمه‌های مالی شوید، بهتر است امنیت وب‌سایت را جدی بگیرید.
  • کاهش ترافیک وب‌سایت: اختلال در عملکرد وب‌سایت ممکن است باعث اختلال در سئوی وب‌سایت شود و روی ترافیک آن هم اثر بگذارد. این مشکل باعث هدر رفتن هزینه‌هایی می‌شود که برای سئو و تولید محتوا انجام داده‌اید. همچنین روی میزان فروش و سودآوری فروشگاه‌های اینترنتی نیز اثر منفی می‌گذارد.

در جواب اینکه چرا امنیت وب‌سایت‌های وردپرسی مهم است، می‌توان دلایل متعددی را فهرست کرد. مواردی بالا صرفاً مهم‌ترین نکاتی بود که باید به آن‌ها اشاره می‌شد.

چک لیست امنیتی سایت وردپرسی

اگر یک وب‌سایت وردپرسی دارید، ممکن است هر لحظه در معرض حمله قرار بگیرید. این در حالی است که اغلب سایت‌های وردپرسی توجهی به امنیت خود ندارند و آسیب‌پذیر هستند. حمله به وردپرس ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد و اینکه با کسی مشکلی ندارید، دلیلی بر ایمن بودن شما از حملات احتمالی نیست.

البته تعداد بالای نفوذها، رخنه‌های امنیتی و حملات هکرها نباید باعث ترس شما از وردپرس شود. در حال حاضر افزونه‌های امنیتی زیادی برای وردپرس در دسترس هستند که جلوی این حملات را می‌گیرند. به‌علاوه اگر یک چک لیست امنیت وردپرس استاندارد داشته باشید، می‌توانید از خطرات احتمالی پیشگیری کنید.

چک لیست امنیت وردپرس | ۱۶ نکته برای حفظ امنیت وب‌سایت

منظور از امنیت در فضای مجازی این است که بتوانید از نفوذ هکرها به اطلاعات، کدهای سایت و تنظیمات وب‌سایت خود جلوگیری کرده و تمام منابع اینترنتی آن را در سلامت کامل حفظ کنید. تمام سایت‌ها و اپلیکیشن‌هایی که در بستر اینترنت فعالیت می‌کنند، در معرض خطرهای امنیتی قرار دارند. این خطرها نه فقط شما، بلکه کاربران سایت‌تان را نیز تهدید می‌کند. همچنین ممکن است شما را در چاله مشکلات حقوقی و قانونی گرفتار نماید.

بهترین چک لیست امنیت وردپرس

در این قسمت بهترین چک لیست امنیت وردپرس را که می‌توانید مورد استفاده قرار دهید در اختیارتان می‌گذاریم تا بتوانید امنیت سایت وردپرس خود را حفظ کنید. توجه داشته باشید که اگرچه هر یک از این تکنیک‌ها در امنیت سایت شما تاثیرگذار است؛ اما برای اینکه تمام مسیرهای نفوذ را مسدود کنید،‌ لازم است تمام این موارد را رعایت کنید تا امنیت سایت را تضمین کنید.

سرقت و فروش اطلاعات حساس، دست‌کاری قالب‌ها، دست‌کاری آمارهای وب‌سایت، فعال کردن بدافزارها و حتی غیرفعال کردن سایت از جمله اهدافی است که هکرها در نفوذهای خود دنبال می‌کنند. در سال‌های اخیر باج‌خواهی‌های مالی نیز افزایش پیدا کرده است. برخی از سایت‌هایی که هک می‌شوند، در انتها مجبورند مبلغی را به هکرها بپردازند تا به سایت خود دسترسی پیدا کنند.

همه این موارد نشان می‌دهد که داشتن یک چک لیست امنیت وردپرس چقدر واجب است. در ادامه به مرور نکاتی می‌پردازیم که با رعایت کردن آن‌ها می‌توانید امنیت وب‌سایت خود را تضمین کنید.

۱.از صفحه ورود سایت محافظت کنید

هکرها معمولاً برای نفوذ به وب‌سایت‌های وردپرسی از اسکن کردن بخش Log in شروع می‌کنند. به همین خاطر در چک لیست امنیت وردپرس هم ابتدا باید به سراغ این بخش رفت. نکات زیر کمک می‌کند تا این بخش را ایمن‌تر کنید:

  • از برنامه Google Authenticator برای احراز هویت دو مرحله‌ای کمک بگیرید.
  • از افزونه Limit Login استفاده کنید تا ورودهای ناموفق به وردپرس را کنترل کنید.
  • پیام خطای ورود به سیستم را سفارشی کنید.
  • به‌صورت ماهانه رمز عبور وب‌سایتتان را برای تمامی ادمین‌ها تغییر دهید.
  • از حروف بزرگ، کوچک و اعداد در رمز عبور خود استفاده کنید.
  • از افزونه Itheme Security برای محدود کردن دسترسی سایر کاربران به پیشخوان وردپرس استفاده کنید.
  • از ایمیل کاربران به‌عنوان نام کاربری استفاده کنید.
  • از افزونه Login Lockdown کمک بگیرید تا تلاش ناموفق کاربران را مسدود کنید؛ شما می‌توانید افزونه را به گونه‌ای تنظیم کنید که بعد از ۵ بار ورود ناموفق، امکان تلاش مجدد را از کاربر صلب کند.
  • اخطار رمز عبور را با جزئیات نشان ندهید و به عبارت «رمز عبور صحیح نیست» اکتفا کنید.

پیش از معرفی یکی دیگر از نکات مهم در امنیت سایت وردپرسی از شما دعوت می کنیم به مقاله بهترین شرکت طراحی سایت در ایران هم سر بزنید.

۲.هسته اصلی وردپرس را به‌روزرسانی کنید

همیشه بهتر است از آخرین نسخه نرم افزار وردپرس استفاده کنید؛ اگر نسخه‌های قبلی باگ یا اختلالی داشته باشد، معمولاً در نسخه‌های جدید این باگ‌ها برطرف می‌شود. به‌روزرسانی پیوسته وردپرس علاوه بر بهبود عملکرد CMS،‌ امنیت سایت را نیز ارتقا می‌دهد.

۳.سطح دسترسی کاربران را مدیریت کنید

اگر صاحب یک سایت فروشگاهی هستید و قرار است برای ورود به کاربران متعددی دسترسی دهید، همواره حواستان به میزان دسترسی کاربران باشد. اگر نویسنده‌ای به وب‌سایت اضافه کرده‌اید، نیازی نیست اجازه دسترسی به تمامی بخش‌ها را به او بدهید. نکته دیگر اینکه توصیه‌ می‌کنیم نقش‌های کاربری و سطح دسترسی کاربران را همیشه به روز نگه دارید.

پیش از معرفی یکی دیگر از موارد بسیار مهم در چک لیست امنیتی سایت وردپرسی از شما دعوت می کنیم به مقاله نکات انتخاب هاست هم سر بزنید.

۴. به صورت مداوم از داده‌ها بک‌آپ بگیرید

یکی از مهم‌ترین اقداماتی که در چک لیست امنیت وردپرس باید مورد توجه قرار دهید، ‌این است که از داده‌های خود به صورت منظم پشتیبان گیری کنید. برای این کار می‌توانید از افزونه‌هایی مثل duplicator، BlogVault، BackWPup و UpdraftPlus کمک بگیرید. در مقاله «بهترین افزونه های وردپرس» به معرفی بهترین پلاگین‌های بک‌آپ گیری هم پرداخته‌ایم.

وقتی از داده‌های وب‌سایت بک‌آپ داشته باشید، اگر سایت‌تان مورد تهاجم هم قرار بگیرد، دیگر خیالتان راحت است. زیرا حتی اگر داده‌های شما با اختلال هم مواجه شود، می‌توانید به‌راحتی آن را برگردانید و به کارتان ادامه دهید.

۵.Web Application Firewall را فعال کنید

استفاده از فایروال در تامین امنیت وردپرس نقش تاثیرگذاری دارد. فایروال تمام ترافیک‌های مخرب را قبل از اینکه به منابع حیاتی سایت شما برسند مسدود می‌کند. فایروال ترافیک‌های مخرب را از طریق سرورهای پروکسی مدیریت کرده و به نوعی ترافیک را غربالگری می‌کند. همچنین در صورت فعال کردن این گزینه می‌توانید اطمینان پیدا کنید که بعد از هک شدن نیز وب‌سایت شما امکان بازیابی را دارد.

۶.از افزونه‌های امنیتی نهایت استفاده را ببرید

اضافه کردن افزونه‌های امنیتی مناسب می‌تواند تا حد زیادی از نفوذ هکرها جلوگیری کند. به‌عنوان مثال افزونه Wordfence که پر طرفدارترین افزونه امنیتی وردپرس است، خود به خود بسیاری از توصیه‌های امنیتی را اجرا می‌کند. همچنین افزونه Itheme Security  هم امکاناتی مثل بک‌آپ گیری خودکار را دارد که به کارتان می‌آید. علاوه بر این‌ها افزونه‌های متعدد دیگری هم وجود دارد که شما با توجه به نیاز خود می‌توانید از آنها استفاده کنید.

۷.از SSL غافل نشوید

گواهینامه SSL امکان ایجاد اتصال امن و رمزنگاری شده بین مرورگر کاربران و سرور وردپرس را فراهم می‌کند. اگرچه با وجود داشتن این گواهینامه هم امکان نفوذ به وب‌سایت صفر نیست؛ اما قطعاً امنیت سایت به طور قابل توجهی ارتقا پیدا می‌کند. همچنین سرعت سایت نیز با استفاده از این گواهینامه بهبود می‌یابد و بهینه‌سازی می‌شود.

همانطور که در سایت cloudflare در این رابطه آمده است:

SSL also stops certain kinds of cyber attacks: It authenticates web servers, which is important because attackers will often try to set up fake websites to trick users and steal data. It also prevents attackers from tampering with data in transit, like a tamper-proof seal on a medicine container.

۸.امنیت پایگاه داده خود را ارتقا دهید

پایگاه داده یا دیتابیس یکی از مهم‌ترین قسمت‌های سایت است که باید از آن در مقابل هکرها محافظت کنید. یکی از کارهای ساده برای محافظت از دیتابیس تغییر دادن پیشوند جدول‌های دیتابیس است؛ به شکلی که مهاجمان به دیتابیس بی‌توجه شوند. نکته دیگر اینکه لازم است به‌صورت مرتب از دیتابیس خود پشتیبان گیری کنید.

همچنین برخی افزونه‌ها هستند که بر تغییرات دیتابیس نظارت کرده و آنها را گزارش می‌کنند؛ استفاده از این افزونه‌ها نیز می‌تواند به کاهش ریسک آسیب کمک کند.

۹.از یک هاست امن استفاده کنید

جدای از نرم افزار وردپرس، هاست مورد استفاده شما نیز در تامین امنیت آن نقش کلیدی دارد. در چک لیست امنیتی وردپرس با رعایت نکات زیر می‌توانید امنیت هاست را تضمین کنید:

  • حتما از یک شرکت میزبان وب معتبر و مطمئن هاست تهیه کنید.
  • یک هاست با دیتابیس مناسب و قدرتمند را انتخاب کنید تا احتمال آسیب به سایت شما به حداقل برسد.
  • به‌روزرسانی‌های سیستم‌عامل هاست یک عنصر مهم در تامین امنیت آن است.
  • سرویس میزبانی هاست بهتر است به‌صورت اتوماتیک و منظم از اطلاعات آن بک‌آپ بگیرد.
  • هاست شما باید دارای سیستم‌های امنیتی قوی مثل فایروال و anti malware باشد تا از آسیب هکرها جلوگیری کند.
  • ارائه پشتیبانی قوی هم از نکاتی است که در هنگام خرید هاست باید حواستان به آن باشد.

اگر در انتخاب یک هاست امن تردید دارید و نمی‌دانید باید چه کنید، بهتر است به مقاله بهترین هاست ایرانی سر بزنید.

۱۰.گزارشات امنیتی وب سایت را بررسی کنید

معمولاً در سایت وردپرسی گزارشات زیادی به دستتان می‌رسد که بسیاری از آنها تکراری و بی اهمیت هستند؛ اما گزارشات امنیتی بسیار مهم بوده و ممکن است یک نقص امنیتی جدی را گزارش کنند. به همین خاطر باید یک افزونه اختصاصی برای پیگیری فعالیت‌های وب‌سایت و بررسی گزارشات داشته باشید؛ به شکلی که هیچ گزارش مهمی را از دست ندهید. با استفاده از این گزارشات می‌توانید سیستم CMS خود را عیب‌یابی کرده و نواقص احتمالی را رفع کنید.

۱۱.از قالب‌های رایگان استفاده نکنید

اگرچه هزینه طراحی سایت با استفاده از قالب‌های رایگان خیلی پایین می‌آید؛ اما اغلب قالب‌های رایگان دارای کدنویسی‌های ضعیفی هستند. به همین خاطر بهتر است برای طراحی وب‌سایت به سراغ قالب‌ها و تم‌هایی بروید که پولی هستند و به‌صورت پیوسته به‌روز می‌شوند. در مقاله «بهترین قالب وردپرس» فهرستی از قالب‌های پر کاربرد وردپرسی را معرفی کرده‌ایم.

۱۲.درباره افزونه‌های رایگان محتاط باشید

بسیاری از افزونه‌های وردپرس به‌صورت رایگان در دسترس هستند؛ اما برخی از آن‌ها به‌روزرسانی مداوم ندارند و ممکن است مشکلات امنیتی زیادی برایتان پیش بیاورند. در نتیجه اگر بین یک افزونه رایگان و یک افزونه پولی تردید دارید، بهتر است از گزینه‌ای استفاده کنید که به‌روزتر است و ویژگی‌های امنیتی بالاتری دارد. همچنین توصیه می‌کنیم افزونه‌های وردپرس را از پلتفرم‌های مطمئن دانلود و نصب کنید.

راهکار دیگر برای مطمئن شدن از امنیت افزونه‌ها نیز کمک گرفتن از یک وب‌سایت Staging است. می‌توانید افزونه‌های جدید را روی این وب‌سایت نصب کنید و پس از نظارت بر عملکرد آن‌ها، به سراغ استفاده از افزونه روی وب‌سایت‌های دیگر بروید.

۱۳.مجوزهای درخواستی افزونه‌ها را بررسی کنید

حتی برخی از افزونه‌های پولی و مشهور هم ممکن است درخواست‌هایی برای دسترسی به بخش‌های غیرضروری وب‌سایت داشته باشند. هرچقدر تعداد افزونه‌ها و میزان دسترسی‌شان به بخش‌های سایت بیشتر باشد، هکرها نیز فرصت‌های بیشتری برای نفوذ پیدا می‌کنند. در نتیجه قبل از نصب هر افزونه، مجوزها و سطح دسترسی‌ آن‌ها را نیز در نظر بگیرید.

راهکار دیگر برای انتخاب افزونه‌های مطمئن هم توجه به امتیاز افزونه در وب‌سایت‌های رسمی است. در این وب‌سایت‌ها می‌توانید نظرات سایر کاربران درباره افزونه‌ها را نیز مطالعه کنید.

۱۴.افزونه‌های غیر کاربردی را حذف کنید

متاسفانه بسیاری از کاربران پس از نصب افزونه‌های متعدد فراموش می‌کنند که روی آن‌ها نظارت داشته باشند. بسیاری از این افزونه‌ها ممکن است از کار بیفتند یا دیگر به‌روز نشوند. در حالی که ممکن است به خیلی از این افزونه‌ها حتی دیگر نیاز هم نداشته باشید. برای جلوگیری از مشکلات امنیتی توصیه می‌کنیم افزونه‌های غیرکاربردی را از روی وب‌سایت خود حذف کنید. تجمع افزونه‌ها مساوی است با ایجاد فرصت‌های بیشتر برای نفوذهای امنیتی.

چگونه چک لیست امنیت وردپرس را متناسب با نیازمان تنظیم کنیم؟

حفظ امنیت سایت با چک لیست امنیت وردپرس برای تمام سایت‌ها ضروری و مهم است؛ اما برخی از سایت‌ها ممکن است اطلاعات حساس‌تری داشته باشند و یا در صورت بروز اختلال، با مشکلات غیر قابل جبرانی روبرو شوند. برای مثال سایت‌های سازمانی و شرکتی در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند.

برای این سایت‌ها داشتن یک چک لیست امنیتی اختصاصی بسیار مهم است. حتی توصیه می‌کنیم برای این کار با یک کارشناس متخصص در زمینه امنیت وب‌سایت همکاری داشته باشید و شکاف‌های وب‌سایت را پر کنید.

سخن آخر

حملات و نفوذهای امنیتی جزء جدایی‌ناپذیر دنیای اینترنت است. اگر نمی‌خواهید تجربه هک شدن وب‌سایت‌تان را داشته باشید، بهتر است از یک چک لیست امنیتی وردپرس کمک بگیرید. در این مقاله نکاتی را ذکر کردیم که با رعایت آن‌ها می‌توانید تا حد خوبی جلوی نفوذهای امنیتی و اختلالات احتمالی را بگیرید. اگر نکته دیگری به ذهنتان می‌رسد، آن را در کامنت‌ها برایمان بنویسید. همچنین اگر سوالی دارید، از طریق فرم مشاوره یا کامنت‌های همین پست می‌توانید با کارشناسان ادزینو ارتباط برقرار کنید.

سؤالات متداول
بهترین افزونه‌های وردپرسی را چطور پیدا کنم؟
برای یافتن مطمئن‌ترین افزونه‌های وردپرس بهتر است از وب‌سایت‌های مرجع کمک بگیرید. در این وب‌سایت‌ها هر افزونه دارای نمره مشخصی است که کیفیت آن را نشان می‌دهد. همچنین در این وب‌سایت‌ها می‌توانید تعداد نصب فعال افزونه‌ها و نظرات کاربران را نیز مشاهده کنید.
بهترین افزونه امنیتی وردپرس چیست؟
در حال حاضر افزونه wordfence با بیش از 5 میلیون نصب فعال بهترین پلاگین امنیتی وردپرس است. این افزونه در یک نسخه رایگان و سه نسخه پولی ارائه می‌شود. توصیه می‌کنیم از نسخه‌های پریمیوم پلاگین wordfence استفاده کنید تا امنیت وب‌سایتتان بیمه شود.
آیا با استفاده از چک لیست امنیت وردپرس دیگر امکان هک شدن وب‌سایتم وجود ندارد؟
استفاده از چک لیست‌های امنیتی صرفاً جهت ایجاد ایمنی بیشتر است. حتی در صورت رعایت تمامی موارد بالا هم امکان دارد مورد حمله هکرها قرار بگیرد؛ اما حداقل خیالتان راحت است که برنامه‌ریزی‌های لازم برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی را انجام داده‌اید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *