گوگل برای شناسایی صفحات معتبر در موضوعات خاص، از الگوریتم هیلتاپ (Hilltop algorithm) استفاده میکند. این الگوریتم بر پایه شناسایی صفحات متخصص (Expert Documents) کار میکند. منظور از صفحات متخصص، صفحات مرجع دانشگاهی یا دایرکتوری هستند. این سایتها وقتی روی موضوعی مانور میدهند، ممکن است به سایتها و صفحات دیگری هم لینک بدهند. گوگل برای این لینکها اعتبار بالایی قائل است و اگر انکرتکست و موضوع سایت لینک شده مرتبط باشند، این صفحات را بهعنوان صفحات معتبر (Authority Pages) شناسایی میکند و رتبهی آنها را بالاتر میبرد. در ادامه بیشتر دربارهی الگوریتم هیلتاپ گوگل صحبت میکنیم.
الگوریتم هیلتاپ گوگل چیست؟
الگوریتم هیلتاپ گوگل (Google Hilltop algorithm) همراه با سایر الگوریتمهای لینک محور، مثل پیج رنک عمل کرده و روی رتبهبندی صفحهی نتایج تاثیر میگذارند. البته مهمترین ویژگی و تفاوت هیلتاپ نسبت به سایر الگوریتمهای لینک محور، تمرکز آن روی موضوعی بودن و تخصصی بودن لینکهای کسب شده است. براساس این الگوریتم، اگر یک سایت مرجع یا اصطلاحاً صفحهی متخصص (Expert Document) با انکرتکست مرتبط به صفحهی شما لینک بدهد، تاثیر خیلی بیشتری از بک لینکهای مصنوعی و پرتعداد دارد.
در حقیقت الگوریتم Hilltop مسیر متفاوتی برای سنجش بک لینکها طی میکند. این الگوریتم ابتدا به دنبال سایتهای مرجع حوزهها و موضوعات تخصصی میرود. برای مثال سایتهای دایرکتوری مرجع یا سایتهای دانشگاهی (با دامنه .edu) در این دستهبندی قرار میگیرد. گوگل به مطالبی که این سایتها منتشر میکند، اعتماد خیلی بالایی دارد. به همین خاطر به صفحات و مقالههای این سایتها اصطلاحاً صفحات متخصص یا همان Expert Documents میگوید.
حالا نکته اینجاست که اگر این صفحات متخصص، صفحات دیگری را لینک کرده باشند، گوگل به این صفحات لینک شده هم راحتتر اعتماد میکند. کارشناسان سئو به این صفحات اصطلاحاً صفحات معتبر یا Authority Pages میگویند. به زبان ساده، اگر در یک حوزهی تخصصی کار میکنید، با دریافت لینک از صفحات متخصص، بهعنوان یک صفحهی معتبر شناخته میشوید و شانس بیشتری برای دریافت رتبههای برتر دارید. در حوزههای تخصصی، مسلماً هرچقدر تعداد لینکهای کسب شده از سایتهای متخصص بیشتر باشد، شانستان برای دریافت رتبههای برتر هم بیشتر است.
الگوریتم هیلتاپ گوگل چگونه کار میکند؟
توضیح Google Hilltop algorithm کمی پیچیده است؛ چون این الگوریتم نسبت به سایر الگوریتمهای لینک محور عملکرد متفاوتتری دارد. برای مثال در الگوریتم پیج رنک هرچقدر میتوانستید لینکهای مرتبط بیشتری کسب کنید، شانستان برای دریافت رتبه در صفحهی نتایج بیشتر میشد؛ اما اینکه لینکهای کسب شده از چه سایتی باشد یا نباشد، اهمیت زیادی نداشت. در هیلتاپ اما وضعیت متفاوت است. الگوریتم هیلتاپ گوگل براساس مراحل زیر پیش میرود:
۱.شناسایی صفحات متخصص (Expert Pages)
گوگل برای سایتها و صفحاتی که بهصورت تخصصی فعالیت میکنند، ارزش بالایی قائل است. خصوصاً اگر بهعنوان یک سایت یا صفحهی مرجع شناخته شوند. برای مثال سایتهای دانشگاهی، سایتهای تحقیقات آماری، صفحات دایرکتوری معروف و پایگاههای آموزشی در این دستهبندی قرار میگیرند.
الگوریتم هیلتاپ هم دقیقاً به دنبال شناسایی صفحات تخصصی این سایتهای مرجع است و آنها را بهعنوان Expert Pages نشانهگذاری میکند.
۲.استخراج لینکهای مرتبط از صفحات متخصص
پس از یافتن صفحات متخصص، گوگل سراغ بررسی لینکهای خروجی و انکرتکستهای این لینکها میرود. اگر موضوع این لینکها مرتبط با کلمه کلیدی صفحه بوده و متن انکرتکست هم با کلمه کلیدی ارتباط داشته باشد، الگوریتم هیلتاپ این صفحات را بهعنوان صفحات معتبر یا Authority Pages شناسایی میکند. به اعتقاد گوگل چون یک سایت مرجع (صفحه متخصص) با کلمه کلیدی مرتبط به این صفحات لینک داده، پس محتوای آنها قابلاعتماد بوده و میتواند نیاز کاربران را برطرف کند.
۳.رتبهبندی صفحات براساس الگوریتم هیلتاپ
هرچقدر تعداد بک لینکها به یک صفحه از سمت صفحات متخصص بیشتر باشد، ارزش و Authority آن صفحه بالاتر میرود؛ در نتیجه گوگل راحتتر به آن اعتماد کرده و رتبهی بهتری هم برایش در نظر میگیرد.
حالا بیاید با یک مثال این ۳ مرحله را بررسی کنیم. فرض کنید به دنبال یک دورهی آموزشی پایتون هستید یا میخواهید دربارهی این زبان برنامهنویسی بیشتر بدانید. پس عبارت «برنامهنویسی پایتون» را جستجو میکنید. با این کار الگوریتم هیلتاپ گوگل ابتدا صفحاتی را پیدا میکند که فهرست کاملی از منابع یادگیری و آموزش پایتون را لیست کردهاند. این صفحات ممکن است در سایتهای دانشگاهی یا سایتهای دایرکتوری منتشر شده باشند.
در قدم بعدی، این الگوریتم لینکهای خارجی این صفحات را بررسی میکند. با این هدف که ببیند چه دورهها یا صفحات دیگری توسط این اکسپرت پیجها معرفی و لینک شدهاند. در این بررسی، نکاتی مثل متن انکر تکست، ارتباط صفحه با بحث آموزش و برنامهنویسی پایتون و موارد اینچنینی مورد سنجش قرار میگیرند.
گوگل تمامی این صفحات مرتبط و لینک شده را بهعنوان صفحات معتبر نشانهدار میکند و سپس به رتبهبندی آنها میپردازد. در این رتبهبندی هر صفحهای که از منابع Expert بیشتری بک لینک دریافت کرده باشد، رتبهی بالاتری میگیرد.
متن زیر از سایت Ahrefs میتواند بحث ما را تکمیلتر کند:
“Unlike the PageRank algorithm, which only measured the “link authority” of a page, the Hilltop algorithm took into account the “topical authority” of the page.”
«برخلاف الگوریتم پیج رنک که فقط «اعتبار لینکهای» یک صفحه را اندازهگیری میکند، الگوریتم هیلتاپ «اعتبار موضوعی» صفحات را نیز در نظر میگیرد.»
آشنایی با تاریخچه الگوریتم هیلتاپ گوگل
کریشنا بهارات (Krishna Bharat) و جورج میهایلا (George Mihaila) محققانی بودند که الگوریتم هیلتاپ را کشف کرده و آن را توسعه دادند. مقالهی این دو نفر در سال ۲۰۰۰ در کنفرانس جهانی وب ارائه شد. بعدها کمپانی گوگل در سال ۲۰۰۳ این الگوریتم را از کریشنا و جورج خریداری کرده و برای رتبهبندی صفحات وب از آن استفاده کرد.
هدف این الگوریتم از همان ابتدا پیدا کردن صفحات باکیفیت و مرتبط برای موضوعات خاص بود. پس از انتشار این الگوریتم، دنیای سئو بهشدت تحت تاثیر قرار گرفت و کمکم دنیای مدرن سئوی سایت شکل گرفت. بسیاری از الگوریتمهای بعدی گوگل از سال ۲۰۰۴ به بعد منتشر شدند و تا حد زیادی تحت تاثیر الگوریتم hilltop بودند. به همین خاطر آشنایی با این الگوریتم و نحوهی تاثیرگذاریاش روی سئوی سایت اهمیت زیادی دارد.
تاثیر الگوریتم هیلتاپ در رتبه سایت چیست؟
الگوریتم هیلتاپ گوگل شروعکنندهی دورهی مدرنی در سئوی سایت بود. تا قبل از این الگوریتم، سایتها فقط با کسب بک لینکهای پرتعداد میتوانستند در گوگل رتبه بگیرند. این مسئله مسیر را برای سئوکارهای کلاه سیاه باز کرده بود و به آنها اجازه میداد تا از روشهایی مثل خرید بک لینک از مزارع لینک یا استفاده از شبکههای لینکسازی در گوگل رتبه بگیرند؛ اما Google Hilltop algorithm خیلی زود به مانع بزرگی برای لینکسازیهای اسپم تبدیل شد.
براساس این الگوریتم اگر سایتی فقط یکی دو بک لینک از سایتهای مرجع و مرتبط بهدست میآورد، ارزشش بیشتر از صدها بک لینک از سایتهای نامرتبط و ناشناس بود. چون گوگل با الگوریتم هیلتاپ میتوانست صفحات معتبر را نشانهگذاری کرده و پیدا کند. سپس وقتی کاربر عبارتی را سرچ میکرد، گوگل ابتدا سراغ همین صفحات معتبر میرفت و آنها را به مخاطب نشان میداد.
استفاده از Google Hilltop باعث شد تا در سال ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ رتبهبندی صفحات وب به شکل گستردهای دستخوش تغییر شود. چون لینک گرفتن از منابع معتبر، مثل سایتهای دایرکتوری معروف میتوانست رتبهی برخی از سایتها را به شکل شگفتانگیزی بالاتر بیاورد؛ از طرف دیگر سایتهایی که با روشهای اسپم رشد کرده بودند هم با افت ترافیک روبرو شدند و پی بردند که روشهای قدیمی در دنیای مدرن سئو دیگر کاربرد نخواهد داشت.
تاثیر بعدی الگوریتم Hilltop این بود که محتوا نویسی تخصصی ارزش بیشتری پیدا کرد. چون سایتهایی که محتوای تخصصی ارائه میدادند، شانس بیشتری داشتند که توسط منابع معتبر لینک شوند. نکتهی دیگر اینکه وبسایتها متوجه شدند بهتر است در یک حوزهی خاص تمرکز کنند و به جای تولید انبوه محتوا، هدفشان تولید محتوای باکیفیت و مرتبط با حوزهی کاری خودشان باشد.
همچنین الگوریتم هیلتاپ باعث بیثمر شدن روشهای سئوی کلاه سیاه و حتی سئو کلاه خاکستری شد. تا قبل از این الگوریتم، صرفاً اینکه بک لینکهای متعددی کسب میکردید، اهمیت زیادی داشت. حالا اگر این بک لینکها تا حدودی مرتبط با حوزهی کاری هم بود، تاثیرش بیشتر میشد؛ اما طبق قوانین هیلتاپ اعتبار موضوعی لینکها نیز اهمیت پیدا میکرد. در نتیجه مثلاً اگر مقالهای با عنوان «آموزش پخت قرمهسبزی» را منتشر کرده باشید و این مقاله را یک سایت مرجع آشپزی لینک کرده باشد، ارزش این بک لینک خیلی بالاتر از انتشار رپورتاژ در سایتهای خبری یا حتی سایتهای مرتبط با سبک زندگی و خانهداری و… است.
فاکتورهای موثر برای الگوریتم هیلتاپ گوگل چیست؟ (آموزش رشد با الگوریتم Hilltop)
الگوریتم Google Hilltop هنوز هم در مباحث سئویی مهم است. به همین دلیل سئوکارها به دنبال تسلط روی این الگوریتم و استفاده از آن برای رشد ترافیک وبسایت هستند. از جمله فاکتورهای مهمی که روی الگوریتم هیلتاپ تاثیر میگذارند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱)تعداد و کیفیت لینکهای ورودی از سایتهای متخصص
همینطور که بالاتر توضیح دادیم، هر چقدر بتوانید از سایتهای متخصص یا همان Expert Pages ها بک لینکهای بیشتری بگیرید، راحتتر میتوانید در صفحهی نتایج گوگل دیده شوید. نکتهی دیگر اینکه حتی سایتهای متخصص هم طبق الگوریتمهای گوگل درجهبندی میشوند و اعتبار متفاوتی دارند. برای مثال اعتبار سایتهای دایرکتوری تخصصی بر اساس کیفیت محتوا، حوزهی کاری و سابقهی فعالیت ممکن است متفاوت باشد. در نتیجه اینکه از چه سایتی بک لینک بگیرید، همچنان اهمیت دارد.
۲)مرتبط بودن موضوع لینکها و متن انکر تکست
اینکه سایتهای دیگر با چه انکرتکستی به صفحات سایت شما لینک بدهند هم برای گوگل و الگوریتم هیلتاپ مهم است. اگر متن انکر تکست با موضوع سایت شما همخوانی داشته باشد، از نظر گوگل ارزش بیشتری دارد. مثلاً اگر حوزهی کاری شما تبلیغات آنلاین است، اگر سایتهای دایرکتوری و تخصصی با عبارتی مثل «آموزش تبلیغات گوگل ادز» به شما لینک بدهند، ارزش بالایی دارد. چون این شکلی گوگل میفهمد که حوزهی فعالیت شما هم مرتبط با تبلیغات است.
۳)دریافت لینک از منابع تخصصی مستقل
برخی از کسبوکارها، سایتهای دایرکتوری تخصصی را دقیقاً با هدف دریافت بک لینکهای پرتعداد برای پروژههای دیگرشان راهاندازی میکنند. گوگل اگر متوجه ارتباط سایتهای تخصصی و سایت لینک شده شود، تاثیر این بک لینکها را در نظر نمیگیرد و حتی ممکن است سایتتان را جریمه کند.
در نتیجه طبق الگوریتم هیلتاپ لینکهایی ارزش دارند که از منابع مستقل و غیر وابسته به سایت شما داده شوند. به این معنا که سایتهای لینکدهنده نباید وابستگی شبکهای یا مالکیت مشترک داشته باشند.
۴)کیفیت محتوا در صفحهی Authority
برای اینکه توسط سایتهای تخصصی و Expert Pages ها بهعنوان یک صفحهی با ارزش شناخته شوید، باید در موضوعات تخصصی محتوای باکیفیت تولید کنید. برای این کار لازم است یک حوزهی نیچ را در نظر بگیرید. سپس در این حوزه محتوا تولید کنید. همچنین بهتر است از یک فرد متخصص برای تولید محتوا کمک بگیرید؛ یا اینکه به نیروی محتوا کار خود اطلاعات تخصصی را ارائه دهید و از او بخواهید تا از این اطلاعات در محتوا استفاده کند.
۵)تلاش برای ثبت اطلاعات در دایرکتوریهای بینالمللی
برای اینکه از الگوریتم هیلتاپ بیشترین بهره را ببرید، میتوانید سایتهای دایرکتوری بینالمللی را شناسایی کنید؛ سپس ببینید چطور میتوانید در این سایتها اطلاعات کسبوکار یا وبسایتتان را به ثبت برسانید. برای مثال اگر در حوزههای گردشگری، هتلداری و توریست فعالیت میکنید، سایتی مثل TripAdvisor گزینهی خوبی است که میتوانید سراغش بروید. علاوه بر بحث سئویی، این سایت امکان امتیازدهی و ثبت نظرات را برای کاربران دارد و میتواند تاثیر زیادی روی جلب اعتماد مشتریان خارجی داشته باشد.
سخن آخر
الگوریتم هیلتاپ گوگل در کنار سایر الگوریتمهای مبتنی بر لینکدهی، مثل پیج رنک، فعالیت کرده و نقش مهمی در رتبهبندی صفحات وب دارد. این الگوریتم صفحات تخصصی را شناسایی کرده و از طریق این صفحات به سایتهای با ارزش و دارای Authority میرسد. الگوریتم Hilltop را میتوان شروع سئوی مدرن در نظر گرفت. به همین دلیل آشنایی با این الگوریتم برای سئو کارها اهمیت زیادی دارد. در این مقاله به بررسی Google Hilltop algorithm پرداختیم. اگر سوالی دربارهی این الگوریتم داشتید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.