الگوریتم رقص گوگل چیست؟ راز تغییرات ناگهانی رتبه سایت‌ ها

الگوریتم رقص گوگل چیست
خلاصه

الگوریتم رقص گوگل (Google Dance) اصطلاحی است که سئوکارها برای توصیف نوسانات موقت در رتبه‌بندی صفحات نتایج جستجوی گوگل از آن استفاده می‌کنند. این وضعیت معمولاً برای صفحات و وب‌سایت‌های جدید رخ می‌دهد. وقتی مقاله‌ی

فهرست مطالب

الگوریتم رقص گوگل (Google Dance) اصطلاحی است که سئوکارها برای توصیف نوسانات موقت در رتبه‌بندی صفحات نتایج جستجوی گوگل از آن استفاده می‌کنند. این وضعیت معمولاً برای صفحات و وب‌سایت‌های جدید رخ می‌دهد. وقتی مقاله‌ی جدیدی منتشر می‌کنید، این مقاله هنوز جایگاه مشخصی در صفحه نتایج ندارد. گوگل برای اینکه رتبه‌بندی این مقاله را مشخص کند، ممکن است آن را در صفحه‌ی اول نتایج قرار دهد تا نحوه‌ی تعامل کاربران با آن را بسنجد. اگر کاربران سیگنال مفید بودن را برای این مقاله صادر کنند، شانس بیشتری برای کسب رتبه‌های بهتر خواهید داشت.

البته گوگل دنس فقط برای سایت‌های جدید نیست. برای سایت‌های قدیمی‌تر هم ممکن است آپدیت الگوریتم‌های گوگل باعث ایجاد نوسان در میزان بازدیدهای وب‌سایتشان شود. همچنین تا قبل از سال ۲۰۰۳ که گوگل ایندکس صفحات وب را ماهی یک‌ بار برنامه‌ریزی کرده و انجام می‌داد، اصطلاح گوگل دنس برای توصیف نوسانات صفحه نتایج در این دوره‌ی زمانی هم مورداستفاده قرار می‌گرفت. با این مقدمه و آشنایی اولیه می‌توانیم سراغ ادامه‌ی مقاله و آشنایی با الگوریتم رقص گوگل برویم.

الگوریتم گوگل دنس چیست؟

الگوریتم گوگل دنس چیست؟

تصور کنید همین امروز یک مقاله‌ی مفید و مبتنی بر اصول سئو بنویسید و منتشر کنید. بعد چون خیلی هم برای این مقاله زحمت کشیده‌اید، انتظار داشته باشید که گوگل هم یک بفرمای صمیمی به شما بزند و مقاله‌‌تان را به صدر صفحه‌ی نتایج بفرستد. شاید واقعاً مقاله‌ی شما حتی ۱۰ برابر بهتر از رقبایتان باشد؛ اما در عمل معمولاً این مقاله بلافاصله در گوگل رتبه‌ نمی‌گیرد.

برای تعیین جایگاه مناسب، اغلب مقاله‌های جدید باید یک مسیر پرنوسان را طی کنند. گوگل برای اینکه متوجه شود مقاله‌ی شما چقدر مفید است و می‌تواند درد کاربران را دوا کند، ممکن است بارها جایگاه مقاله‌تان را در صفحه‌ی نتایج تغییر دهد. مثلاً یک مرتبه آن را به صدر صفحه نتایج بفرستد و یک‌ بار آن را به جایگاه آخر تبعید کند. سپس منتظر مانده و چگونگی نحوه‌ی تعامل کاربران با آن را ثبت کند. از نظر سئوکارها این نوسانات منطق خاصی ندارد. به همین دلیل آن  را رقص گوگل یا Google Dance می‌خوانند.

اگر واقع‌گرایانه‌تر به قضیه نگاه کنیم، رقص گوگل در حقیقت یک الگوریتم نیست. یعنی نمی‌توان آن را در کنار الگوریتم‌های دیگری مثل پیج رنک یا Helpful Content قرار داد؛ اما اگر سئوکار هستید یا با بازاریابی برای موتورهای جستجو سروکار دارید، باید نسبت به آن آگاهی داشته باشید و بدانید چطور کار می‌کند. اگرچه چندان نمی‌توانید روی آن تاثیر مستقیمی بگذارید.

نکته‌ دیگر اینکه الگوریتم گوگل دنس فقط به انتشار محتواهای جدید و راه‌اندازی سایت‌های جدید محدود نمی‌شود. نوسانات جذب ترافیک از گوگل ممکن است به دلایل زیر هم رخ بدهد:

  • به‌روزرسانی‌های فهرست ایندکس گوگل
  • آپدیت شدن الگوریتم‌های گوگل
  • انتشار محتواهای جدید در سایت
  • آپدیت محتواهای قدیمی وب‌سایت
  • ایجاد تغییرات جدید روی سایت‌ها

تمامی این موارد ممکن است روی رتبه‌ی صفحات سایت به‌صورت موقت تاثیر بگذارد و باعث کاهش یا افزایش ترافیک شود؛ اما معمولاً پس از یک دوره‌ی زمانی وضعیت ورودی‌های سایت به ثبات می‌رسد و از آن حالت ناپایدار خارج می‌شود. به‌عنوان یک سئوکار بهتر است حواستان به نوسان‌های ترافیکی سایت باشد؛ اما برای انجام اقدامات جدید و آپدیت کردن استراتژی‌های سئو بهتر است منتظر بمانید تا وضعیت سایت به ثبات برسد و سپس تصمیم‌گیری کنید.

آشنایی با تاریخچه الگوریتم رقص گوگل

تا قبل از سال ۲۰۰۳ گوگل ایندکس کردن صفحات جدید وب را به‌صورت دوره‌ای و با زمان‌بندی‌های قبلی (معمولاً ماهانه) انجام می‌داد. این کار باعث می‌شد تا رتبه‌ی صفحه‌ی نتایج نوسانات عجیب و غریبی را تجربه کند و اصطلاحاً وارد فاز رقص شود. همچنین تغییرات الگوریتم‌های این موتور جستجو نیز خیلی وقت‌ها باعث ایجاد نوسان در سیستم رتبه‌بندی گوگل می‌شد.

در سال ۲۰۰۳ اما گوگل تصمیم گرفت بخشی از به‌روزرسانی‌ها و ایندکس کردن صفحات را به‌صورت روزانه و به شکلی تدریجی انجام دهد. این سیاست‌گذاری جدید گوگل روی رقص گوگل هم تاثیر گذاشت و باعث شد میزان و شدت این نوسان‌ها حداقل برای مقاله‌های قدیمی و سایت‌های معتبر کمتر شود.

در حال حاضر الگوریتم رقص گوگل بیشتر روی سایت‌های جدید و مقاله‌های تازه منتشر شده تاثیر می‌گذارد. همچنین اگر روی صفحات قدیمی سایت نیز آپدیت جدیدی انجام دهید، ممکن است نوساناتی برای آن‌ها پیش بیاید. همین‌طور در مواقعی که گوگل از به‌روزرسانی‌های جدید الگوریتم‌ها خبر می‌دهد، معمولاً ترافیک سایت‌ها دستخوش تغییر شده و ممکن است با افزایش یا کاهش بازدیدکننده روبرو شوند.

نحوه کار الگوریتم رقص گوگل چیست؟

نحوه کار الگوریتم رقص گوگل چیست؟

هدف گوگل همواره راضی نگه داشتن کاربران وب و حفظ سلطه‌ی خود بر بازار موتورهای جستجو بوده است. به همین خاطر از گوگل دنس هم برای ایجاد فرصت‌های برابر کمک می‌گیرد. در حالت عادی سایت‌هایی که تازه راه‌اندازی می‌شوند یا مقاله‌های جدید ممکن است به اندازه‌ی رقبای قدیمی‌تر شانس برای دریافت رتبه‌های برتر نداشته باشند. گوگل اما برای اینکه به این مقاله‌ها هم فرصت برابر بدهد، از الگوریتم گوگل دنس کمک می‌گیرد. به این شکل که رتبه‌ی مقاله‌های جدید را پس از ایندکس در صفحه‌ی نتایج تغییر می‌دهد.

سپس نحوه‌ی تعامل کاربران با این صفحات وب را به‌عنوان یک سیگنال در نظر می‌گیرد. اگر کاربران تمایل زیادی برای کلیک روی لینک این صفحات داشته باشند و تایم زیادی را در آن بگذرانند، گوگل متوجه کیفیت این صفحات جدید می‌شود و آن‌ها را در سیستم رتبه‌بندی بالاتر می‌آورد؛ اما اگر این تعامل‌ها ضعیف باشد، دوباره آن‌ها را به صفحات ۲ و ۳ نتایج جستجو تبعید می‌کند.

از جمله سیگنال‌ها و داده‌هایی که این موتور جستجو طی گوگل دنس‌ها بررسی می‌کند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نرخ کلیک صفحات (CTR): به ازای تعداد نمایش‌های لینک صفحه در نتایج گوگل، چه تعدادی از کاربران روی آن کلیک می‌کنند.
  • نرخ پرش صفحات (Bounce Rate): به تعداد کاربرانی گفته می‌شود که پس از ورود به سایت، بلافاصله آن را ترک می‌کنند.
  • مدت زمان حضور کاربر در صفحات (Dwell Time): زمان توقف یا Dwell Time، مدت زمانی است که کاربر پس از کلیک روی لینک صفحه‌ درون سایت سپری می‌کند. پایان زمان توقف وقتی است که کاربر سایت شما را بسته و مجدداً سراغ نتایج گوگل می‌رود.
  • میزان تعامل کاربران با سایت (Engagement): نشان‌دهنده‌ی میزان تعامل کاربران با محتوای سایت است. صرف زمانی طولانی در صفحه، کلیک روی لینک‌های محتوا یا تکمیل فرم پیشنهادی از جمله کارهایی است که به‌عنوان نرخ تعامل یا اینگیجمنت ریت محاسبه می‌شود.

گوگل با در نظر گرفتن موارد بالا و داده‌های مشابه متوجه می‌شود که محتوای سایت چقدر می‌تواند نیاز کاربران را رفع کند و به سوالات آن‌ها پاسخ دهد.

تاثیر الگوریتم رقص گوگل بر رتبه سایت چیست؟

بیشترین تاثیر الگوریتم گوگل دنس روی رتبه‌ی صفحات سایت، مربوط به سایت‌های تازه‌کار است. معمولاً سایت‌هایی که اعتبار بیشتری دارند و قدیمی‌تر هستند، حتی در آپدیت‌های الگوریتم‌ گوگل کمتر آسیب می‌بینند؛ ولی سایت‌هایی که تازه شروع کرده‌اند، پیوسته میزان ورودی‌ آن‌ها از گوگل تغییر می‌کند.

نوسانات رتبه برای صفحات جدید بیشتر برای دریافت شانس دیده شدن است. مثلاً همین الان عبارت «بهترین مشاور سئو در ایران» را اگر جستجو کنید، سایت‌های زیادی را می‌بینید که به این موضوع پرداخته‌اند. حالا اگر شما هم بخواهید محتوایی با همین کلمه کلیدی و عنوان بنویسید، باید با تمام مطالب موجود در وب رقابت کنید. مسلم است که برای پیروز شدن در این رقابت ابتدا لازم است محتوایی مفید و متمایز از دیگران بنویسید. محتوایی که ارزش افزوده‌ی بیشتری نسبت به رقبا داشته باشد.

اگر سئو را یک مسابقه‌ی دو ماراتن در نظر بگیریم، مشخص است که چون رقبا روزها و سال‌ها زودتر چنین محتوایی را منتشر کرده و مسابقه را شروع کرده‌اند، از شما کیلومترها جلوتر هستند. پس عملاً محتوایی که منتشر کرده‌اید، شانس ناچیزی برای برنده شدن در این مسابقه دارد؛ اما اینجاست که گوگل برای جبران این عقب‌افتادگی از الگوریتم Google Dance استفاده می‌کند.

به این شکل که محتوای شما را در مکان‌های متفاوتی از صفحه نتایج قرار می‌دهد، سپس داده‌های آن را با صفحاتی که قبلاً چنین رتبه‌ای داشته‌اند مقایسه می‌کند. اگر این محتوا در شاخص‌های عملکردی خیلی بهتر از محتواهای قبلی باشد، گوگل رتبه‌ی این محتوا را پس از نوسان‌های پرتکرار ارتقا داده و به دیده شدن بیشتر آن کمک می‌کند.

البته الگوریتم گوگل دنس یک بازی دو طرفه است. همین‌قدر که احتمال دارد با گوگل دنس رتبه‌ی سایتتان بهتر شود، همین‌قدر هم ممکن است از گوگل دنس ضربه بخورید. مثلاً خیلی وقت‌ها آپدیت‌های گوگل باعث می‌شود تا نتایج صفحات وب دستخوش تغییر شود. این تغییر ممکن است از جنس ریزش  یا بهبود رتبه‌ی سایت باشد؛ اما معمولاً این نوسان‌ها به‌مرور آرام شده و به یک ثبات نسبی می‌رسد. در این نقطه‌ی ثبات است که مجدداً باید سئو وبسایت را بررسی کنید و ببینید اگر با ریزش رتبه صفحات روبرو شده‌اید، مشکل از کجاست. سپس در جهت رفع مشکلات قدم‌های بعدی را بردارید.

مثلاً اخیراً آپدیت‌های گوگل باعث شده تا سایت‌هایی که برای تولید محتواهای انبوه از هوش‌ مصنوعی استفاده می‌کردند، دچار افت ترافیکی شدید شوند. در این بین ممکن است برخی از سایت‌ها هم اشتباهی دچار افت رتبه شوند؛ اما معمولاً پس از یک دوره‌ی نوسانی کوتاه این سایت‌ها مجدداً وضعیتشان بهبود پیدا می‌کند. اگر این‌ اتفاق نیفتاد، لازم است سریع‌تر به دنبال رفع مشکلات احتمالی باشید.

چگونه در زمان Google Dance واکنش مناسبی نشان دهیم؟

چگونه در زمان Google Dance واکنش مناسبی نشان دهیم

دست و پنجه نرم کردن با الگوریتم گوگل دنس اجتناب‌ناپذیر است. پس لازم است یاد بگیریم که چطور باید در زمان نوسانات ترافیکی گوگل واکنش مناسبی نشان دهیم. در ادامه درباره‌ی اینکه چطور با گوگل دنس سازگار شویم و نسبت به آن واکنش نشان دهیم صحبت خواهیم کرد.

۱.قدمت و اعتبار سایت مهم است

اگرچه گوگل دنس در مواقع آپدیت‌های جدید معمولاً یقه‌‌ی تمامی سایت‌های اینترنتی را می‌چسبد، اما به طور کلی این الگوریتم روی سایت‌های تازه تاسیس اثر بیشتری می‌گذارد؛ چون گوگل علاقه‌مند است تا سایت‌های جوان را عمیق‌تر بررسی کند. همین مسئله باعث ایجاد نوسان‌های بیشتر در میزان ترافیک ورودی به این سایت‌ها می‌شود. اگر تازه‌کار هستید، صبور باشید و طبق استراتژی سئوی خود پیش بروید. چون بررسی‌های اولیه گوگل معمولاً چند ماهی طول می‌کشد. به گوگل اجازه دهید تا اطلاعات مورد نیازش را جمع‌آوری کند. با توجه به نکات سئوی فنی و تولید محتوا می‌توانید به جمع‌آوری این داده‌ها کمک کنید.

معمولاً با افزایش قدمت و اعتبار سایت، میزان نوسانات و رقص گوگل کمتر می‌شود و ریتم قابل پیش‌پینی‌تری پیدا می‌کند.

۲.به‌روزرسانی محتوا و توجه به کیفیت

اگر می‌خواهید کمتر از نوسانات و آپدیت‌های الگوریتم گوگل آسیب ببینید، در تولید محتوا مطابق دستورالعمل‌های این موتور جستجو پیش بروید. طبق این دستورالعمل‌ها محتوایی که متناسب با نیاز کاربر نوشته شده و مرتب به‌روزرسانی شود، ارزش زیادی دارد. در نتیجه اگر این ویژگی‌ها را در تولید محتوای خود رعایت کنید، کمتر آسیب می‌بینید.

در نقطه‌ی مقابل محتواهایی که قدیم هستند یا کیفیت لازم را ندارد، ممکن است از آپدیت‌های جدید گوگل بیشترین ضربه را بخورند و به شکل چشمگیری رتبه‌ی آن‌ها کاهش پیدا کند.

۳.توجه به سئوی تکنیکال

سئوی فنی یا سئو تکنیکال از بخش‌های تاثیرگذار بر رتبه‌ی سایت است. مشکلاتی مثل لینک‌های شکسته، نداشتن طراحی ریسپانسیو، سرعت لود بالای سایت و مواردی از این دست برای گوگل نشان‌دهنده‌ی یک سیگنال منفی است. از طرف دیگر این مشکلات ربات‌های خزنده‌ی گوگل را نیز به دردسر می‌اندازند و مانند سرعت‌گیر عمل می‌کنند. به همین خاطر سایت‌هایی که مشکلات فنی دارند، در مواقع آپدیت الگوریتم‌های گوگل بیشتر به مشکل می‌خورند.

اگر می‌خواهید پس از هر آپدیت سریع‌تر وضعیت سایتتان به ثبات برسد و کمترین ضربه را بخورید، لازم است مسیر حرکتی ربات‌های خزنده را تا جای ممکن هموار کنید. رفع خطاهای سئوی فنی، بهینه‌سازی سایت، افزایش سرعت بالا آمدن سایت، موبایل فرندلی بودن آن و حذف لینک‌ها یا صفحات شکسته از جمله کارهایی است که باید انجام دهید.

۴.ایجاد یک پروفایل بک‌لینک سالم و متنوع

از نظر گوگل بک‌لینک‌های دریافتی یک حکم تایید بر کیفیت محتوای سایت است. به همین خاطر برای کسب بک‌لینک‌های باکیفیت و مرتبط هم باید استراتژی سئویی مناسبی داشته باشید. نکته مهم اینکه در ایجاد بک‌لینک کمیت چندان اهمیتی ندارد؛ خصوصاً اگر کیفیت این بک‌لینک‌ها هم پایین باشد. متاسفانه الگوریتم‌های هوشمند گوگل خیلی راحت بک‌لینک‌های اسپم را شناسایی کرده و آن‌ها را حذف می‌کند؛ حتی گاهی ممکن است این بک‌لینک‌ها را به‌عنوان یک روش سئوی کلاه سیاه در نظر بگیرید و وب‌سایتتان را جریمه کند.

پس در ایجاد پروفایل بک‌لینک یک سری استانداردها را برای خودتان تعیین کنید. مثلاً اینکه برای انتشار رپورتاژ فقط سراغ رسانه‌های معتبر و مرتبط با کسب‌وکارتان بروید. از استراتژی پست مهمان استفاده کنید. با مجله‌ها و سایت‌های دایرکتوری مرتبط همکاری کنید و…

۵.فصلی بودن و روندها

برخی از کسب‌وکارها براساس فصول مختلف سال یا روندهای خاصی ممکن است وضعیت ترافیک‌شان تغییر کند. مثلاً سایتی که کولر آبی و گازی می‌فروشد، طبیعی است که در فصل بهار و تابستان ترافیک بیشتری نسبت به فصل زمستان داشته باشد. گوگل این مسئله را کاملاً درک می‌کند و الگوریتم‌های خود را بر این اساس تنظیم می‌کند.

اگر حوزه‌ی فعالیت شما هم به شکلی است که ترافیک آن فصلی است، تمرکزتان را روی استراتژی‌های بلندمدت بگذارید و نگران نباشید. همچنین با تولید محتواهای همیشه سبز می‌توانید تا حد خوبی جلوی افت ترافیک‌ سایت را بگیرید.

۶.پیروی از دستورالعمل‌های گوگل در مجلس رقص

گوگل قبل و بعد از انتشار الگوریتم‌های جدید و همچنین برای آپدیت‌ آن‌ها معمولاً دستورالعمل‌هایی را نیز منتشر می‌کند. فرض کنید ربات‌های خزنده‌ی گوگل قرار است پارتنر رقص شما باشند و به شما آموزش رقص بدهند. خب برای زودتر یاد گرفتن و کمتر آسیب دیدن، لازم است از دستورالعمل‌ها و نکاتی که این پارتنر رقص می‌گوید پیروی کنید. به همین سادگی.

برای مثال اگر محتوای سایتتان را مطابق با الگوریتم‌های ‌جدید گوگل مثل Helpful Content نوشته و به‌روزرسانی کرده باشید، آپدیت‌ الگوریتم‌های گوگل اثر کمتری روی وضعیت ترافیکی سایتتان خواهند داشت و حتی چه بسا باعث افزایش ترافیک سایتتان شوند.

سخن آخر

الگوریتم رقص گوگل بیشتر روی سایت‌های تازه تاسیس اثر می‌گذارد؛ اما نمی‌توان از تاثیر آن روی سایت‌های قدیمی و معتبر هم صرف‌نظر کرد. اگر سئوکار هستید، باید نسبت به این الگوریتم آگاهی خودتان را بالا ببرید و برای جلوگیری از نوسانات ترافیکی از قبل استراتژی‌های لازم را بچینید. در این مقاله درباره‌ی راهکارهای سازگاری با الگوریتم گوگل دنس صحبت کردیم. اگر سوال دیگری دارید، در کامنت‌ها پاسخگوی شما هستیم.

سؤالات متداول
الگوریتم Google Dance چه زمانی فعال می‌شود؟
گوگل تا سال 2003 ایندکس کردن صفحات وب را به‌صورت ماهانه انجام می‌داد؛ این کار باعث ایجاد نوسانات ناگهانی در صفحه نتایج و اصطلاحاً Google Dance می‌شد. طی سال‌های اخیر اما ایندکس کردن صفحات به‌‌صورت تدریجی و روزانه انجام می‌شود. با این حال اما معمولاً پس از هر آپدیت الگوریتمی ممکن است صفحه نتایج گوگل دست‌خوش نوسان شود و روی ترافیک سایت‌ها اثر بگذارد. در سایت‌های تازه تاسیس هم که حداقل تا چند ماه اول تحت تاثیر الگوریتم گوگل دنس هستند تا کم‌کم به وضعیت پایدارتری برسند.
بهترین راه مقابله با الگوریتم گوگل دنس چیست؟
برای سازگاری و مقابله با الگوریتم رقص گوگل باید در درازمدت روی اصول سئو تمرکز کنید و مطابق دستورالعمل‌های گوگل پیش بروید. تولید محتوای باکیفیت، به‌روزرسانی صفحات سایت، ایجاد پروفایل بک‌لینک قوی و توجه به سئوی تکنیکال بهترین راهکارها برای سازگاری و مقابله با نوسانات احتمالی گوگل دنس است. فراموش نکنید که سئوی سایت یک دوی ماراتن است و نه مسابقه دوی 100 متر.
آیا رقص گوگل به معنای افت رتبه است؟
لزوماً نه. خیلی وقت‌ها ممکن است نوسانات الگوریتم رقص گوگل افزایش ناگهانی رتبه سایت را نیز در پی داشته باشد؛ اما پس از یکی دو روز بلافاصله با افت رتبه مواجه شوید. مشکل سئوکارها با گوگل دنس توجیه‌ناپذیر بودن افت و خیزهای ناگهانی رتبه است. به همین خاطر ترجیح می‌دهند به سمتی بروند که سایتشان کمترین تنش را هنگام آپدیت‌های الگوریتمی گوگل تجربه کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ادز

 

کاربران گرامی،
ضمن تشکر از همراهی شما، لطفاً به نکات زیر توجه فرمایید :

  1. جهت ارتقاء تجربه کاربری، پنل کاربران در حال به‌روزرسانی می‌باشد. چنانچه در ثبت سفارش یا دسترسی به بخش‌های مختلف با مشکلی مواجه شدید، لطفاً از طریق راه‌های ارتباطی با کارشناسان ما در تماس باشید.
  2. با توجه به وضعیت فعلی شبکه اینترنت کشور، ممکن است برخی صفحات سایت به‌درستی بارگذاری نشوند. از صبوری شما سپاسگزاریم و خواهشمندیم در صورت مشاهده هرگونه مشکل، موضوع را از طریق پشتیبانی اطلاع دهید تا در اسرع وقت رسیدگی شود.

بااحترام ادزینو