کشورهای عربی خاورمیانه با جمعیتی نزدیک به ۲۵۰ میلیون نفر در سالهای اخیر به یکی از قطبهای اقتصادی دنیا تبدیل شدهاند. توسعه بازرگانی و تجارت، تبلیغات در کشورهای عربی و سرمایهگذاری سنگین این کشورها باعث شده تا نگاه اغلب بنگاههای تجاری و شرکتهای بزرگ دنیا به خاورمیانه جلب شود. این مسئله فرصتهای سرمایهگذاری خوبی را برای ایرانیان نیز ایجاد کرده است. البته نقش ایفا کردن در این بازارها چندان هم ساده نیست و نیاز به استراتژی مشخصی دارد. یکی از این استراتژیها رفتن به سراغ تبلیغات است. در این مقاله قصد داریم درباره انواع روشهای تبلیغاتی در خاورمیانه صحبت کنیم و به بررسی آنها بپردازیم.
اهمیت تبلیغات در کشورهای عربی چیست؟
کشورهای عربی خاورمیانه نزدیک به ۲۵۰ میلیون جمعیت دارند. این کشورها بهواسطه فروش نفت، توسعه بخشهای راههای هوایی و دریایی برای تجارت و فراهم آوردن امکانات لازم، به یکی از قطبهای اقتصادی جدید دنیا تبدیل شدهاند. امارات، قطر و عربستان در صدر این کشورها هستند و شرایط خوبی برای سرمایهگذاری دارند. این مسئله باعث شده تا بسیاری از شرکتهای کوچک و بزرگ دنیا به سمت این کشورها سرازیر شوند و رقابت سختی بین آنها شکل بگیرد. یکی از استراتژیهای برتر برای موفقیت بین این شرکت ها، توجه به مسئله تبلیغات کسب و کار است. اینکه چرا تبلیغات در کشورهای عربی جوابگو خواهد بود، به دلایل زیر بر میگردد:
۱. جمعیت جوان کشورهای عربی
بیش از نیمی از جمعیت کشورهای عربی را افراد زیر ۳۰ سال تشکیل میدهند. این نسل جوان، به طور فزایندهای از اینترنت و رسانههای اجتماعی استفاده میکنند. در دنیای تبلیغات، افراد زیر ۳۰ سال را بهعنوان مخاطبان فعال میشناسند. در نتیجه اگر قصد تاثیرگذاری در کشورهای عربی را داشته باشید، باید به سراغ تبلیغات بروید.
۲. افزایش نفوذ اینترنت و رسانههای اجتماعی
در سالهای اخیر، شاهد رشد چشمگیر استفاده از اینترنت و رسانههای اجتماعی در کشورهای عربی بودهایم. این مسئله باعث شده تا روش های آنلاین تبلیغات در کشورهای عربی بیشتر مورد توجه قرار بگیرد و همچنین درخواست طراحی سایت در دبی و سایر مناطق مشهور در این حوزه افزایش چشمگیری پیدا کند. امروزه اغلب کسب و کارها به کمک ابزارهای دیجیتال مارکتینگ به سراغ تبلیغ در این کشورها میروند.
۳. افزایش قدرت خرید مردم
رشد اقتصادی در کشورهای عربی، باعث شده تا قدرت خرید مردم نیز افزایش پیدا کند. این فاکتور تقاضا برای خرید انواع کالاها و خدمات متنوع را بالا برده است. در نتیجه اگر محصول یا خدماتی میفروشید که مشتری آن کاربران عادی هستند، رفتن به سراغ تبلیغات گسترده میتواند برایتان مفید باشد.
۴. رقابت سنگین
جذابیت بازارهای تجاری در کشورهای عربی موجب شده تا هر روز شاهد حضور شرکتهای مختلفی از سراسر جهان در این منطقه باشیم. در این فضای رقابتی، تبلیغات موثر میتواند بهعنوان یک مزیت رقابتی قوی عمل کند و سهم بازار برند شما را افزایش دهد. اگر بخواهید نسبت به این مسئله بیتوجه عمل کنید، دیر یا زود سهم بازار خود را به رقبای دیگر خواهید باخت.
آشنایی با روشهای تبلیغاتی در کشورهای عربی
روشهای تبلیغات در کشورهای عربی تنوع زیادی دارند؛ اما انواع شیوههای تبلیغاتی را میتوان در دو دسته تبلیغات سنتی (آفلاین) و تبلیغات آنلاین دستهبندی کرد. هر کدام از این روشها اگر در جای مناسبی مورد استفاده قرار بگیرند، مفید خواهند بود. انتخاب روش مناسب برای تبلیغات باید با توجه به عوامل مختلفی مانند نوع کسب و کار، بودجه تبلیغاتی، مخاطبان هدف و کشور مورد نظر انتخاب شود. در ادامه به سراغ این دو دسته اصلی خواهیم رفت و زیر دستههای آنها را بررسی میکنیم.
تبلیغات آنلاین در کشورهای عربی
روش های آنلاین تبلیغات در کشورهای عربی به دلیل نفوذ بالای اینترنت و محبوبیت شبکههای اجتماعی، به ابزاری قدرتمند برای جذب مشتری تبدیل شده است. مهمترین ابزارها برای تبلیغات آنلاین در این کشورها را میتوانید در ادامه مشاهده کنید:
۱. تبلیغات در شبکههای اجتماعی
اینستاگرام، فیسبوک و توییتر معروفترین شبکههای اجتماعی در کشورهای عربی هستند. پس از این شبکهها نیز نوبت به یوتیوب و تیک تاک میرسد. به همین خاطر اغلب کسب و کارها برای تبلیغات در کشورهای عربی، به سراغ شبکههای اجتماعی میروند. یکی از راهکارهای تبلیغاتی در شبکههای اجتماعی پیدا کردن اینفلوئنسرهای عربزبان است؛ اما برای کسب و کارهای کوچک یا بیزینسهایی که در داخل ایران فعالیت میکنند، این راهکار پیچیدگیهای زیادی دارد.
راهکار دیگر برگزاری کمپینهای تبلیغاتی به کمک همین شبکههای اجتماعی است. برای مثال سرویس یوتیوب پلنهای جذابی برای تبلیغات دارد. در مقاله «ساخت کمپین های تبلیغاتی یوتیوب» میتوانید با این پلنها و ساز و کارشان آشنا شوید. سرویسهای دیگر مثل توییتر (یا همان X)، فیسبوک و اینستاگرام نیز امکان تبلیغات مستقیم را دارند و قابل استفاده هستند.
پیش از معرفی یکی دیگر از روش های موثر تبلیغات در کشورهای عربی از شما دعوت می کنیم به مقاله تبلیغات در فیسبوک هم سر بزنید.
۲. نمایش تبلیغات بنری
تبلیغات بنری، عنصری بصری و متقاعد کننده در دنیای بازاریابی دیجیتال محسوب میشوند که در قالب تصاویر، ویدئوها یا انیمیشنهای جذاب، پیام برندها را به مخاطبان انتقال میدهند. این نوع تبلیغات، نقشی مشابه بیلبوردها در دنیای واقعی دارند و با ظرافت و پویایی، توجه کاربران را در صفحات وب جلب میکنند. برای تبلیغات در کشورهای عربی نیز میتوانید به سراغ استراتژی تبلیغات بنری بروید.
برای مثال در کشور امارات پلتفرمهای Taboola و Criteo در زمینه تبلیغات بنری فعالیت میکنند. در کشورهای دیگر مثل عربستان و قطر هم میتوانید نمونههای مشابهی را پیدا کنید؛ اما همکاری با این پلتفرمها برای کسب و کارهای ایرانی مشکلساز است. اگر به دنبال راهکار جایگزینی هستید، میتوانید از سرویس تبلیغات بنری گوگل کمک بگیرید.
Google Display Network که به اختصار GDN هم خوانده میشود، سرویس تبلیغات بنری گوگل است. زمانی که از این روش استفاده میکنید، گوگل تبلیغات شما را با توجه به لوکیشن انتخابی و توضیحاتی که درباره مخاطبان و زبان ارائه میدهید، در بیش از ۳۵ میلیون سایت همکار گوگل به نمایش در میآورد. به این شکل میتوانید تبلیغات خود را مستقیماً به سایتهای پربازدیدی بفرستید که اغلب کاربران آن مردم عربزبان و ساکنین کشورهای عربی هستند.
۳. تبلیغات ایمیلی
بازاریابی ایمیلی، روشی برای برقراری ارتباط مستقیم با مشتریان فعلی و بالقوه از طریق ایمیل است. هدف از این روش، افزایش آگاهی از برند، معرفی محصولات و خدمات، بالا بردن ترافیک وب سایت و در نهایت افزایش فروش خواهد بود. اگر به دنبال تبلیغات در کشورهای عربی هستید، میتوانید به سراغ این روش هم بروید. برای این کار دو پیشنهاد در مقابلتان قرار دارد. پیشنهاد اول همکاری با پلتفرمهایی است که یا خودشان امکان تبلیغات ایمیلی در کشورهای عربی را دارند، یا اینکه میتوانند تعداد انبوهی از ایمیل کاربران عربزبان را به شما بفروشند. این راهکار گزینه بدی نیست، اما در خیلی از مواقع با مشکلاتی روبرو میشود.
پیشنهاد جایگزین استفاده از سرویس تبلیغاتی جیمیل است. بسیاری از کاربران دنیای مجازی از سرویس گوگل استفاده میکنند و اکانت جیمیل دارند. پلتفرم جیمیل با استفاده از هوش مصنوعی تبلیغات خود را مدیریت میکند. به نحوی که ایمیلهای تبلیغاتی را برای کاربرانی میفرستد که به آنها نیاز دارند. به همین خاطر برای تبلیغ در کشورهای دیگر و زبانهای دیگر نیز مناسب است. مزیت دیگر تبلیغات در جیمیل به نحوه محاسبه هزینههای آن بر میگردد. در این روش تبلیغاتی صرفاً زمانی هزینه پرداخت میکنید که کاربران ایمیل ارسال شده را باز کنند.
۴. تبلیغات در موتورهای جستجو
تبلیغات در موتورهای جستجو، روشی برای افزایش ترافیک وبسایت و جذب مشتریان جدید از طریق پلتفرمهایی مانند گوگل، بینگ و یاهو است. در این روش، تبلیغکنندگان با پرداخت هزینه، میتوانند رتبه کلمات کلیدی مرتبط با کسب و کار خود را در نتایج جستجو ارتقا دهند. در بین این پلتفرمها، تبلیغات در صفحه اول گوگل نتایج درخشانتری را به همراه دارد؛ زیرا کاربران بسیاری در دنیا از گوگل استفاده میکنند.
اگر به فکر تبلیغات در کشورهای عربی هستید، میتوانید از این گزینه بهره ببرید؛ خصوصاً که سرویس گوگل ادز امکان بهینهسازی تبلیغات آنلاین را دارد. برای مثال در این سرویس میتوانید کشور مبدا، زبان تبلیغ، زمانبندی نمایش تبلیغات و فهرست کلمات کلیدی هدف را تعیین کنید. مزیت دیگر تبلیغ در صفحه اول گوگل به نحوه محاسبه هزینههای آن برمیگردد. در این سبک از تبلیغات، شما صرفاً زمانی هزینه پرداخت میکنید که کاربران روی لینک تبلیغتان کلیک کنند. این هزینه به ازای هر کلیک (PPC) محاسبه میشود.
۵. تبلیغات اپلیکیشنی در کشورهای عربی
یکی دیگر از روش های آنلاین تبلیغات در کشورهای عربی، تبلیغات از طریق اپلیکیشنها است. این تبلیغات معمولاً در سرویسهایی مثل گوگل پلی و اپ استور نمایش داده میشوند. البته امکان تبلیغ در داخل اپلیکیشنهای نصب شده نیز وجود دارد. خوشبختانه تبلیغات در گوگل پلی یکی دیگر از سرویسهای تبلیغاتی گوگل ادز است. اگر قصد دارید به سراغ این سبک از تبلیغات بروید، میتوانید مستقیماً از طریق گوگل ادز اقدام به راهاندازی کمپین خود کنید. در صفحه «تبلیغات نصب اپلیکیشن» به طور کامل درباره این روش تبلیغاتی و مزایای آن صحبت کردهایم.
۶. تبلیغات رپورتاژی و معرفی در وب سایتهای دیگر
یکی دیگر از استراتژیهای تبلیغات آنلاین، استفاده از خدمات رپورتاژی است. برای استفاده از این روشها البته باید با پلتفرمهایی همکاری کنید که در کشور مقصد فعال باشد. برای این منظور لازم است شناخت کاملی از فضای کسب و کارهای آنلاین در کشورهای عربی داشته باشید.
تبلیغات آفلاین در کشورهای عربی
تنوع تبلیغات سنتی در کشورهای عربی شباهت زیادی به روشهای تبلیغاتی در ایران دارد. فهرست زیر مهمترین روشهای تبلیغات محیطی و سنتی در کشورهای عربی، بهخصوص امارات، عربستان و قطر را شامل میشود.
استفاده از بیلبوردهای تبلیغاتی
بیلبوردها از جمله متداولترین روشهای تبلیغاتی در کشورهای عربی هستند. این تبلیغها در مکانهای پرتردد مانند بزرگراهها، خیابانها، فرودگاهها، بنادر و مراکز خرید نصب میشوند.
تبلیغات تلویزیونی
استفاده از تبلیغات تلویزیونی در کشورهای عربی همچنان رواج بالایی دارد؛ بهخصوص که تلویزیون یکی از وسایل سرگرمی روزمره مردم است. به دلیل مخاطبان گسترده، برای معرفی برند یا محصولات میتوان به سراغ تبلیغات تلویزیونی رفت؛ اما نباید فراموش کرد که این روش هزینههای بالایی برای کسب و کارها خواهد داشت.
تبلیغات رادیویی
تبلیغات رادیویی نسبت به تبلیغات تلویزیونی، روشی مقرون به صرفهتر است. در کشورهای عربی همچنان در حین رانندگی یا کار و فعالیتهای روزمره مردم از رادیو استفاده میکنند. با این حال اثربخشی تبلیغات رادیویی چندان هم بالا نیست.
تبلیغات در روزنامهها و مجلات
استفاده از این روش برای معرفی محصولات و خدمات به مخاطبان خاص مفید است. مردم کشورهای عربی میل بالایی به مطالعه روزنامه ندارند؛ اما در مورد مجلات تخصصی بحث متفاوت است. خصوصاً اگر به سراغ نشریات و مجلات صنعتی بروید.
تبلیغات چاپی
چاپ بروشور، کاتالوگ، پوستر و تراکت از جمله ابزارهای تبلیغاتی متداولی است که هنوز هم در کشورهای عربی مورد استفاده قرار میگیرند. البته این نوع از تبلیغات بیشتر مخصوص کسب و کارهای محلی است.
حمایت مالی از رویدادها
راهکار دیگری برای تبلیغات در کشورهای عربی، حمایت مالی از رویدادهای ورزشی، فرهنگی و اجتماعی است. کشورهایی مثل عربستان، قطر و امارات در سالهای اخیر میزبان برنامههای مختلفی بودهاند. این مسئله باعث شده تا شرکتهای بینالمللی زیادی به سراغ تبلیغات در این رویدادها بروند. البته حمایت مالی از رویدادهای بزرگ روش هزینهبری برای تبلیغات است و نباید آن را فراموش کرد.
شرکت در نمایشگاهها و بازاریابی حضوری
در کنار حمایت مالی، حضور در نمایشگاهها و رویدادهای تجاری هم فرصتی برای معرفی مستقیم محصولات و خدمات به مشتریان بالقوه است. اگر امکان حضور در این نمایشگاهها را دارید، میتوانید به سراغ آن بروید.
مقایسه تبلیغات آنلاین و تبلیغات آفلاین در کشورهای عربی
انتخاب روش تبلیغاتی در کشورهای عربی باید متناسب با نیاز و بودجه کسب و کارها صورت بگیرد. با این حال برای اینکه مقایسه بهتری بین تبلیغات آنلاین و آفلاین داشته باشید، میتوانید به جدول زیر نگاهی بیندازید.
مزایای تبلیغات آنلاین در کشورهای عربی |
مزایای تبلیغات آفلاین در کشورهای عربی |
هزینه: تبلیغات آنلاین معمولاً ارزانتر از تبلیغات آفلاین است. | اعتماد: به دلیل سابقه طولانی، میتواند اعتماد بیشتری ایجاد کند. |
هدفمندسازی: قابلیت هدفمندسازی دقیق بر اساس علایق و نیازهای مخاطبان از مزیتهای مهم تبلیغات آنلاین است. | تاثیرگذاری: شیوههای سنتی تبلیغ بهخاطر درگیر کردن حواس مختلف انسانی میتواند تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد. |
قابلیت رهگیری: اثربخشی تبلیغات آنلاین بهطور دقیق قابل اندازهگیری و رصد کردن است. | فرصت تعامل: تبلیغات حضوری، امکان تعامل مستقیم با مخاطبان را فراهم میکند. |
سرعت اجرای تبلیغات: در روشهای آنلاین بهسرعت میتوان کمپینهای تبلیغاتی را ایجاد و اجرا کرد. | تبلیغاتی محلی: در تبلیغات سنتی میتوان به سراغ محلهها یا شهرهای خاص رفت. |
دسترسی به مخاطبان گسترده: در این روشها میتوان به مخاطبان گستردهتری دسترسی داشت. | ماندگاری: تبلیغات آفلاین و فیزیکی اغلب ماندگاری بیشتری در ذهن مخاطبان دارند. |
تنوع روشها: در تبلیغات آنلاین تنوع زیادی در انتخاب فرمتها و نوع محتوای تبلیغاتی وجود دارد. | |
انعطافپذیری: در شیوههای آنلاین میتوان کمپینهای تبلیغاتی را متناسب با نیازها و اهداف در هر لحظه تغییر داد. |
سخن آخر
کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در سالهای اخیر رشد چشمگیری را تجربه کردهاند. همین مسئله باعث شده تا فرصتهای کسب و کاری متعددی در این کشورها شکل بگیرد. اگر قصد حضور در بازارهای منطقهای را دارید، کشورهایی مثل امارات، قطر و عربستان گزینههای مطلوبی خواهند بود. البته ورود به این بازارها بهخاطر رقابت سنگین چندان هم ساده نیست. به همین خاطر توصیه میکنیم به سراغ روش های آنلاین تبلیغات در کشورهای عربی بروید یا اینکه با حضور در رویدادها و نمایشگاهها به تبلیغ کسب و کار خود بپردازید. اگر برای تبلیغات خود نیاز به مشاوره داشتید، میتوانید با کارشناسان ادزینو تماس بگیرید.
4 پاسخ
سلام ما رو یه سایت فروشگاهی کار می کنیم که تو کار فروش نبات و عرقیات گیاهیه می خوایم نظر شما رو در مورد مناسب ترین و پربازده ترین روش بدونم
من فکر میکنم شاید بهتر باشه که یه پلن بلند مدت برای کشور های عربی مختلف بچینیم به نظر بنده که تو حوزه کاری ما خیلی این که تو کدوم کشور بخوایم فعالیت کنیم اهمیتی نداره بیشتر بحث نوع و پلن تبلیغاته من فکر میکنم که یه پلن متشکل از برنامه هایی برای تبلیغات آنلاین و آفلاین مناسب باشه اگه بشه از هر دو این روش ها در کنار هم و با برنامه ریزی مناسب کمک بگیریم قطعا به یاری خدا سود بیشتری خواهیم داشت.
امیدوارم تو کسب و کارتون موفق باشید
درست میفرمایید پلن متشکل از تبلیغات انلاین و افلاین میتونه برای شما مناسب باشه لطفا برای مشاوره رایگان با کارشناسامون تماس بگیرین
سلام وقت بخیر شما در حال حاضر کدوم یکی از روش های تبلیغاتی که در این مقاله گفته شده رو برای کشورهای عربی مناسب تر میدونین و بازخورد بهترین ازش گرفتین؟
سلام وقت شما هم بخیر باشه
بستگی به نوع کسب و کار شما داره. در مرحله اول بهتره کسب و کارتان مورد بررسی قرار بگیره تا بتونیم بهترین روش تبلیغاتی که بازخورد بالایی داره رو انتخاب کنیم.