طبق گزارشهای ارائه شده در هر دقیقه حدود ۳۸۰ سایت جدید در دنیا ساخته میشود. به عبارتی در هر ۲۴ ساعت بیشتر از ۵۴۷ هزار وبسایت؛ اما بسیاری از این سایتها به هیچ سرانجامی نمیرسند و در کمتر از یکی دو ماه به فراموشی سپرده میشوند. گوگل برای اینکه سایتهای تازهتاسیس را فیلتر کرده و کار ایندکس و رتبهبندی کردن صفحات را راحتتر و مطمئنتر انجام دهد، از الگوریتم سندباکس استفاده میکند. الگوریتم سندباکس گوگل سایتهای جدید را از سایتهای قدیمی جداسازی میکند تا بهمرور زمان تکلیف آنها مشخصتر شود.
اگر سئوکار هستید، لازم است با این الگوریتم گوگل آشنا باشید؛ چون هر سایتی ممکن است ماههای اولیهی فعالیتش در سندباکس گوگل گیر کند. در این صورت باید راهکارهایی داشته باشید که سریعتر از این سیستم فیلتر خلاص شوید و بتوانید به سمت اهداف تعیین شده پیش بروید. در ادامه بیشتر با الگوریتم google sandbox آشنا خواهیم شد. همچنین توضیح میدهیم که برای مقابله با سندباکس باید چه راهکارهایی را در پیش گرفت.
الگوریتم سندباکس گوگل چیست؟
آمار دقیقی از تعداد سایتهای دنیای وب در دسترس نیست؛ اما طبق آمارهای سال ۲۰۲۴، حدود ۱.۱ میلیارد وبسایت در اینترنت وجود داشته که فقط ۱۸ درصد آنها فعال بودهاند. روزانه بیش از ۵۴۷ هزار وبسایت جدید در اینترنت ثبت شده و فعالیتشان را شروع میکنند؛ اما اغلب این سایتها در بین همان ۸۲ درصدی قرار میگیرند که قرار نیست به هیچ سرانجامی برسند.
تعداد زیاد سایتها و صفحاتی که ایجاد میشوند، باعث شده تا الگوریتم موتورهای جستجو برای رتبهبندی صفحات وب به مشکل بخورند. قاعدتاً منطقی نیست که مثلاً گوگل تمرکزش را روی رتبهبندی ۹۰۰ میلیون سایتی بگذارد که قرار نیست فعالیت خاصی داشته باشند و حتی ممکن است تا یک سال آینده وجود خارجی هم نداشته باشند! این کار باعث هدر رفتن منابع گوگل میشود و کاربران را نیز برای یافتن صفحات کاربردی به دردسر میاندازد.
به همین خاطر گوگل از الگوریتمی به نام google sandbox استفاده میکند. این الگوریتم درواقع یک سیستم غربالگری است که سایتهای تازه ساخته شده را جدا کرده و سپس سراغ رتبهبندی صفحات وب میرود. این سیستم غربالگری گوگل باعث میشود تا سایتهایی که اسپم هستند یا قرار نیست خیلی جدی فعالیت کنند، از سیستم رتبهبندی صفحات کنار گذاشته شوند.
چرا گوگل از الگوریتم سندباکس استفاده میکند؟
براساس الگوریتم سندباکس گوگل سایتهای تازهتاسیس برای رتبه گرفتن در صفحه نتایج، ابتدا باید برادری خودشان را ثابت کنند. به این معنا که با تمرکز روی یک حوزهی خاص و داشتن استراتژی محتوایی مناسب نشان دهند که هدفشان چیست و چقدر در رسیدن به این اهداف جدی هستند.
البته این به معنای جریمه شدن سایتهای تازه تاسیس نیست. سایتهایی که تازه کارشان را شروع میکنند، شبیه فردی هستند که تازگیها قصد کرده سراغ یادگیری تکواندو برود. مسلماً چنین فردی نباید از همان روز اول با کسانی که کمربند مشکی تکواندو دارند مبارزه کند؛ بلکه باید ابتدا تمرین کرده و به سطح آمادگی لازم برسد؛ پس نیاز به راهنمایی و مراقبت دارد. باید قدم به قدم پیش برود و خودش را به سطح تکواندو کارهای کمربند مشکی برساند. سپس میتواند به رقابت با بزرگترهای این ورزش هم فکر کند.
گوگل هم با ایجاد الگوریتم سندباکس در واقع به فکر مراقبت از سایتهای تازهکار بوده است. این سایتها آمادگی لازم برای رقابت با سایتهایی که سالهاست دارند فعالیت میکنند را ندارند. باید قدم به قدم پیش بروند. محتوا تولید کنند؛ ساختار سایتشان را سروشکل بدهند؛ استراتژی محتوایی و سئویی مشخصی بچینند و طبق آن پیش بروند؛ و زمانی که به سطح آمادگی لازم رسیدند، وارد رقابت با بزرگان شوند.
تاریخچه الگوریتم سندباکس گوگل
گوگل هیچوقت به طور رسمی اعلام نکرده که از چیزی به اسم الگوریتم سندباکس دارد استفاده میکند؛ اما متخصصان سئوی دنیا از سال ۲۰۰۴ متوجه شدند که گوگل نسبت به محتوای سایتهای جدید به شکل متفاوتی عمل میکند. در واقع این سئوکارها فهمیده بودند که اگر یک محتوای کاربردی و حسابشده را در سایتی تازهتاسیس منتشر کنند، شانس رتبه گرفتن آن بسیار پایین است؛ اما اگر مشابه همین محتوا را در سایتی با قدمت بیشتر بگذارند، خیلی راحتتر رتبه گرفته و دیده میشود. این اتفاق خصوصاً برای کلمات کلیدی رقابتی بیشتر به چشم میآمد.
در نتیجهی این دیدهها کمکم اصطلاح Google Sandbox توسط کارشناسان سئو وبسایت ساخته شد. این اصطلاح توضیح میداد که چرا سایتهای تازهکار شانس کمتری برای دریافت رتبه دارند. به عقیدهی سئوکارها گوگل یک نوع قرنطینهی اولیه برای سایتهای تازهکار دارد و زمانی که سایت جدیدی ساخته میشود، باید آنقدر در قرنطینهی اولیه بماند تا گوگل کیفیت و اعتبار آن را بسنجد.
البته پس از اینکه گوگل الگوریتمهایی مثل پاندا، پنگوئن و رنک برین را رونمایی کرد، به نظر میرسید تاثیر الگوریتم سندباکس کمتر شده است؛ چون این الگوریتمها تمرکز بیشتری روی کیفیت و سنجش محتواهای جدید دارند و سیستم رتبهبندی گوگل را به شکل گستردهای متحول کردهاند. با این وجود همچنان برخی از گزارشها نشان میدهد که گوگل نسبت به سایتهای تازهتاسیس حساسیت بیشتری دارد و برای دیده شدن، خصوصاً در کلمات رقابتی، شانس کمتری به آنها میدهد.
آیا همه سایتها در سندباکس گوگل گرفتار میشوند؟
تا اینجا توضیح دادیم که الگوریتم سندباکس چیست و چگونه عمل میکند؛ اما سوال اینجاست که آیا همه سایتهای تازه تاسیس وارد سندباکس گوگل میشوند؟ به نظر میرسد که این اتفاق برای همه سایتها رخ نمیدهد. حداقل تجربهی ما در تیم سئوی ادزینو این مسئله را اثبات کرده است؛ اما تقریباً همه سایتها چیزی شبیه الگوریتم سندباکس را در ابتدا تجربه میکنند. به عقیدهی سئوکارهای باتجربه، ورود به سندباکس گوگل به چند عامل کلیدی بستگی دارد که عبارتند از:
۱.استفاده از دامنههای جدید
دامنههایی که جدید ثبت میشوند، احتمال زیادی دارد که تحت تاثیر الگوریتم سندباکس قرار بگیرند. به همین دلیل برخی از کسبوکارها سراغ خرید دامنههای قدیمی و از کار افتاده میروند. اگرچه این کار هم ریسکهای خودش را دارد و خیلی پیشنهاد نمیشود. با این وجود تجربهی سئوکارها نشان میدهد که گوگل نسبت به دامنههای جدید حساستر است؛ خصوصاً اگر سراغ دامنههایی با پسوندهای عجیب و غریب بروید. اگر قصد ثبت دامنهی جدیدی را دارید، بهتر است از پسوندهای معمولی مثل .com یا org استفاده کنید. این دامنهها برای تبلیغ در گوگل ادز هم مشکل خاصی ندارند.
۲.تمرکز روی کلمات کلیدی رقابتی
اگر در همان ابتدای مسیر سئوی سایت سراغ کلمات کلیدی رقابتی بروید و برای آنها محتوا تولید کنید، ممکن است که گوگل برای مدتی سایتتان را در بخش سندباکس قرار دهد. دلیل این اتفاق هم جلوگیری از فعالیت سایتهای اسپم است. تا قبل از پیدایش الگوریتمهای جدید و توسعهی آنها، خیلی از سئوکارهای کلاه سیاه از ترفند ایجاد سایتهای جدید و انتشار محتوا روی کلمات کلیدی سخت استفاده کرده و سپس به سایتهای خودشان بک لینک میدادند. به همین خاطر گوگل برای مبارزه با سایتهای اسپم و روشهای سئوی کلاه سیاه روی این مسئله حساسیت بالاتری دارد.
۳.عدم کسب بک لینکهای معتبر
قرار گرفتن در الگوریتم سندباکس گوگل یک مسئله است و همچنان باقی ماندن در آن مسئلهای دیگر. ممکن است شما هم مثل اغلب سایتهای تازهکار گیر سندباکس گوگل بیفتید؛ اما اینکه به دنبال برونرفت از این مخمصه نباشید، عجیب است. کسب بک لینکهای معتبر از نظر گوگل یک امتیاز و مهر تاییدی روی عملکرد وبسایت است. در نتیجه بد نیست در مسیر استراتژی سئو به دنبال کسب بک لینکهای معتبر هم باشید.
۴.عدم فعالیت در سایت یا بهروزرسانیهای نامنظم
اینکه متخصصان سئو همواره تاکید میکنند یک استراتژی و تقویم محتوایی منظم داشته باشید، برای این است که در سندباکس گوگل گرفتار نشوید و البته به رباتهای گوگل نشان دهید زمینهی فعالیتتان چیست و چقدر در ادامهی مسیر جدی هستید. عدم فعالیت در سایت یا انتشار محتوا به شکل نامنظم معمولاً باعث میشود تا سایتها در دام سندباکس بیفتند.
در ادامه توصیههایی را ارائه میکنیم که با رعایت آنها میتوانید سریعتر از سندباکس گوگل خارج شوید؛ یا اینکه اصلاً از افتادن به دام سندباکس پیشگیری کنید.
تاثیر الگوریتم سندباکس بر رتبه سایت چیست؟
وقتی سایتی درگیر الگوریتم sandbox میشود، مطالب آن در صفحه نتایج گوگل به نمایش در نمیآید. این مسئله روی رتبه سایت تاثیر زیادی میگذارد و باعث افت شدید ترافیک سایت میشود. معمولاً دورهی زمانی قرارگیری سایت در سندباکس حدود ۲ تا ۶ ماه است. در این بازهی زمانی سایتهای غربال شده شانسی برای دریافت رتبه در کلمات کلیدی اصلی ندارند. همچنین دریافت بک لینکها و سیگنالهای مثبت هم تاثیر زیادی روی وضعیت سایت نمیگذارد.
سایتها برای اینکه مجدداً در کلمات کلیدی رتبه بگیرند و ترافیک جذب کنند، باید ابتدا به فکر جلب اعتماد گوگل باشند. گوگل در ابتدای شروع سایتهای تازهکار با دیدهی تردید به آنها مینگرد. در نتیجه احتمال میدهد که این سایتها در دسته وبسایتهای اسپم و اسکم قرار بگیرند. سئوکارها برای اینکه اعتماد اولیه گوگل را جلب کنند، باید سراغ تولید محتوای منظم، پیادهسازی استراتژی سئوی مشخص و ایجاد ساختاری یکپارچه در سایت بروند.
نشانههای قرار گرفتن سایت در سندباکس گوگل چیست؟
تا اینجا دربارهی اینکه sandbox Google چیست صحبت کردیم؛ اما سوال اینجاست که چطور بفهمیم سایتی در سندباکس گوگل قرار گرفته است؟ خصوصاً که کارشناسان گوگل تا امروز وجود یا عدم وجود سندباکس را تایید نکردهاند؛ در نتیجه هیچ ابزاری هم برای آن موجود نیست.
به گفتهی کارشناسان سئو، برای فهمیدن این موضوع لازم است تا یک سری نشانههای ظاهری و آمارهای عملکردی را بررسی کنید. این آمار و نشانهها عبارتند از:
۱)عدم نمایش سایت در صفحه نتایج
مهمترین نشانهی قرارگیری وبسایت در سندباکس گوگل عدم نمایش آن در صفحه نتایج است. اگر تحت تاثیر الگوریتم سندباکس باشید، با سرچ دقیق کلمه کلیدی و حتی عنوان مقالهها نیز نمیتوانید مطالب سایت را در صفحهی نتایج جستجو ببینید. در این مواقع تنها راهکار برای یافتن سایت، سرچ کردن عنوان دقیق مقالهها و اسم دامنه است.
۲)ترافیک صفر برای صفحات ایندکس شده
اگر مطمئن نیستید سایتتان در سندباکس گوگل قرار دارد یا نه، میتوانید سراغ سرچ کنسول بروید. در بخش سرچ کنسول میتوانید ببینید که چه صفحاتی از سایت کراول و ایندکس شدهاند. همچنین آمار ترافیک جذب شده و تعداد کلیکهای هر صفحه نیز مشخص است. اگر علیرغم ایندکس شدن صفحات، همچنان ترافیک آنها صفر مانده باشد، احتمال خیلی زیاد سایتتان در الگوریتم سندباکس گوگل قرار دارد.
۳)عدم رشد و درجا زدن سایت
سایتهایی که در سندباکس گوگل قرار میگیرند، حتی با انتشار محتواهای مفید و کاربردی هم ترافیکشان تقریباً ثابت میماند. اگر در سرچ کنسول سایتهای تازهتاسیس مشاهده میکنید که آمار ترافیک تقریباً در یک بازهی مشخص ثابت مانده، احتمالاً مشکل از الگوریتم سندباکس گوگل است.
در حقیقت به طور معمول وقتی سایتی را تازه راهاندازی میکنید، به مرور زمان باید شاهد رشد ترافیک با یک شیب ملایم باشد؛ اما اگر چنین چیزی را مشاهده نمیکنید، پس سراغ بررسی سایر نشانههای قرارگیری در سندباکس گوگل بروید. نکته مهم اینکه اگر در sandbox باشید، پس از مدت زمانی ۲ تا ۶ ماهه یکباره با جهشی بزرگ روبرو میشوید. این به معنای خروج سایت از الگوریتم سندباکس است.
۴)عمر وبسایت
الگوریتم سندباکس مربوط به سایتهای تازهتاسیس است. اگر تازگیها دامنهی سایت را ثبت کرده و شروع به فعالیت کردهاید، احتمال زیادی دارد که در سندباکس گوگل گرفتار شده باشید؛ اما اگر سایتتان قدیمیتر بوده و بیشتر از ۶ ماه قدمت دارد، احتمالاً مشکل افت ترافیک سایت و عدم نمایش مقالهها در صفحه نتایج به چیز دیگری برمیگردد و نیاز به بررسی بیشتری دارد.
۵)عدم نمایش صفحات بلاگ در گوگل دیسکاور یا Featured Snippets
سایتهایی که در سندباکس گوگل قرار ندارند، ممکن است برخی از مطالب آنها در گوگل دیسکاور هم نمایش داده شود. در این صورت آمار بازدیدهای آن مطلب به شکل شگفتانگیزی رشد میکند. همین اتفاق برای بخش Featured Snippets گوگل هم گاهی اوقات رخ میدهد. اما نکته اینجاست که مطالب گوگل دیسکاور و جعبه پاسخ گوگل معمولاً از سایتهای قابل اعتمادتر و قدیمیتر انتخاب میشوند. البته کیفیت محتوا و پاسخگویی دقیق به سوالات کاربران هم شانس مطالب را برای قرارگیری در این بخشها بیشتر میکند. ولی اگر الگوریتم سندباکس گوگل سایتتان را غربال کرده باشد، این اتفاق در ماههای اولیه برایتان رخ نمیدهد. این هم یکی دیگر از نشانههای جزئی قرارگیری در سندباکس است.
۶)عدم تاثیر بک لینکهای کسب شده
سئوکارها وقتی سراغ استراتژیهای آف پیج میروند، انتظار دارند پس از یک مدت نتایج هزینههای انجام شده را مشاهده کنند؛ اما اگر وبسایتتان تازهتاسیس بوده و در سندباکس گوگل باشد، حتی کسب بک لینک از سایتهای باکیفیت و مرتبط هم تاثیر چندانی روی وضعیت ترافیک وبسایت نمیگذارد.
چطور از سندباکس گوگل خارج شویم؟ (راههای شکست الگوریتم سندباکس)
حالا فرض کنیم که سایت ما در الگوریتم سندباکس گوگل قرار گرفته است، خب چاره کار چیست؟ باید دست روی دست بگذاریم تا گوگل به ما اعتماد کند؟ یا راهکاری هم برای شکست الگوریتم sandbox وجود دارد؟ به طور کلی راهکار مقابله با این الگوریتم اعتمادسازی است. باید به گوگل نشان دهید که قصد دارید در چه حوزهای فعالیت کنید؛ چقدر در این مسیر جدی هستید و کیفیت کارتان تا چه اندازهای است. در ادامه قرار است دربارهی راهکارهای مقابله با این الگوریتم صحبت کنیم.
۱.تقویم محتوایی منظم و استراتژی سئو داشته باشید
یکی از مشکلاتی که سایتهای تازهکار دارند، معمولاً عدم پایبندی به استراتژیهای سئویی و نداشتن تقویم محتوایی منظم است. به عقیدهی کارشناسان سئو، گوگل سایتهای زنده و منظم را جدیتر میگیرد. به همین خاطر لازم است از همان ابتدای کار یک استراتژی سئویی مشخص داشته باشید. چارچوب و ساختار کلی سایت را مشخص کنید و مهمتر اینکه بخش بلاگ سایت را راهاندازی کرده و طبق یک زمانبندی مشخص مقالههای جدید را منتشر نمایید. اینکه هفتهای ۲ مقاله در مثلاً شنبهها و سهشنبهها منتشر کنید، بهتر از این است که یک هفته ۴ مقاله داشته باشید و هفته بعد ۱ مقاله.
۲.روی کلمات کلیدی لانگ تیل و کم رقابت تمرکز کنید
سایتهایی که با اهداف سئوی کلاه سیاه و اسپمطور راهاندازی میشوند، معمولاً از همان ابتدا سراغ کلمات کلیدی پر رقابت میروند؛ گوگل هم برای مقابله با این سایتها از الگوریتم سندباکس کمک میگیرد. پس اگر میخواهید شما هم با سایتهای اسپم در یک دسته قرار نگیرید، باید درست برعکس آنها عمل کنید. برای این کار میتوانید تولید محتوای سایت را با تمرکز روی کلمات کلیدی لانگ تیل و کم رقابت شروع کنید. این کار باعث میشود تا زودتر از سندباکس گوگل خارج شوید. نکته مهم اینکه رتبه گرفتن در چنین عبارتهایی راحتتر است؛ چون رقبای کمتری هم دارید. مثلاً به جای اینکه از همان اول سراغ تولید محتوا با عبارت «طراحی سایت» بروید، روی عبارت «طراحی سایت وردپرسی در تهران» تمرکز کنید.
۳.به لینکسازی سایت توجه کنید
در بحث سئوی داخلی، لینکسازی اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل باید از همان ابتدای مسیر استراتژی مشخصی برای لینکسازی داخلی داشته باشید. برای مثال بهتر است تولید محتوای سایتتان را براساس ساختار تاپیک کلاستر پیش ببرید. این کار به لینکسازی سایتتان کمک میکند.
نکته بعدی کسب بک لینکهای طبیعی در بحث سئوی خارجی است. با انتشار پستهای مهمان، فعالیت در شبکههای اجتماعی، توزیع درست محتوا و تولید محتوای کاربردی و مفید میتوانید در جذب لینکهای طبیعی عملکرد بهتری داشته باشید.
۴.صبر و استمرار در اجرای استراتژیهای سئو
مهمتر از تمامی نکات بالا، صبر و استمرار در اجرای استراتژیهای سئو است که میتواند شما را از الگوریتم سندباکس گوگل نجات دهد. فراموش نکنید تنها راه خلاص شدن از این الگوریتم، اعتمادسازی است. اعتماد هم فقط با صبر و استمرار ساخته میشود. پس در تولید محتوای مفید و کاربردی ثابت قدم باشید و استراتژیهای سئویی را پیگیری کنید. معمولاً سایتها پس از ۲ تا ۶ ماه فعالیت مستمر از الگوریتم sandbox خارج شده و رشد خوبی را تجربه میکنند.
سخن آخر
گوگل هیچوقت وجود الگوریتم سندباکس را تایید یا تکذیب نکرده است؛ اما به گفتهی سئوکارها گوگل اعتماد کمتری به سایتهای تازهتاسیس دارد. به همین دلیل زمان زیادی طول میکشد تا این سایتها در گوگل رتبه بگیرند. درواقع به نظر میرسد که این موتور جستجو وضعیت سایتهای تازهکار را به حالت تعلیق در میآورد؛ تا زمانی که بتواند مجدداً به آنها اعتماد کند. اگر فکر میکنید رشد سایتتان به خاطر الگوریتم sandbox متوقف شده، میتوانید از کارشناسان ادزینو برای بررسی مشکل کمک بگیرید.